Autor Tema: 100 serija = 100 sezona  (Posjeta: 35504 )

0 članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
100 serija = 100 sezona
« : 03.05.2015. 18:36:09 »
Dobro došli na svečano otvorenje teme u kojoj ću pisati o sto (100) najboljih sezona u televizijskoj povijesti po mojem osobnom mišljenju. U zadnjih godinu dana sam često puta dobio pitanje na PM koje su mi najbolje sezone i te liste uglavnom budu deset najboljih. Razmišljao sam i naišao sam na jednostavan problem. Nisam znao kako bih rangirao pojedine sezone. Odgovor im nisam dao osim što sam obećao da ću otvoriti temu ne o deset već o sto najboljih sezona. Malo se odužilo, a i da budem iskren nisam o tome razmišljao sve do 12. mjeseca prošle godine. Tad sam zapravo počeo slagati dan po dan koje bi serije/sezone mogao ubaciti.

Prvo sam si htio odrediti neka pravila pa sam si tako otežao. Glavno pravilo je: JEDNA SERIJA - JEDNA SEZONA. Niti jedna serija ne smije imati više sezona na listi tako da sam si odmah u početku otežao. Zašto i ne kad već radim tako veliku listu. Da idem neograničeno, lista bi imala između 45 - 60 serija. Tu negdje. Ovako čisto na čisto sto serija.

Znao sam da neće biti lagano, ali da će biti ovako teško nisam očekivao. I tako sam si počeo zapisivati serije prvo iz glave koje se moraju naći, a onda one koje sam zaboravio. Tako sam došao do 120 serija za koje mislim da bi se morale naći. Dalje nisam išao jer da jesam, bila bi prevelika brojka i na kraju se ne bih mogao odlučiti. Ovako sam jednostavno rekao STOP! To je to. Dosta ih je već bilo izbačeno. Onda sam izbacio tih 20 da bi na kraju došao do stotke.

Iduće što sam napravio je 50 serija koje bi bila iznad 50 pa sam tako na brzinu napisao. Isto za one ispod. To je odmaralo par dana  ;D pa sam opet pogledao da vidim kao je to ispalo. Malo sam promijenio i na kraju sam dobio sto serija. Bitno mi je bilo da ne srljam već da uvijek dam malo oduška. Sad je slijedio teži dio. Od svake te serije izabrat najbolju sezonu. I tako sam redom išao. Za neke još ne znam koju ću izabrati. Izabrat ću kad budem pisao pa nek bude instantna odluka.

I tako sam im izabrao najbolje sezone. Sad je slijedio još teži dio. Poredat ih od prvog do stotog mjesta. Opet sam napravio kao što sam birao sto serija. Iz glave pa odmor par dana i onda sam vidio kako sam to sastavio, nešto promijenio i tako. Na kraju sam neke serije izbacio i ubacio serije od onih dvadeset u smeću  ;D

Ostao je još samo jedan dio. Napisati nešto o svakoj sezoni. Ne mislim recenzirati sezone jer bi to bilo predugačko, a i ovo će biti, ali moram malo skratit. Tako da par rečenica dobro dođe. I da bude zanimljivije, odlučio sam da neću odmah izbaciti sto najboljih sezona već svaki dan ću izbacivati po deset najboljih i tako ću doći do prvih deset. Krenut ću od zadnjeg mjesta pa sve do prvog. Znači, trajat će deset dana i mislim da će tako biti puno zanimljivije.

Mini serije NEĆE biti. To sam odlučio, biti će izostavljene neke sjajne mini serije, ali ovdje se radi o sezonama serija. Dakle, mini serije kao što su I, Claudius i Band of Brothers neće biti. Možda poslije ovog napravim i listu najboljih mini serija. Kod njih se ne može sezone jer su jednokratne :D

Bit će zanimljivo vidjeti koje će TV kuće biti najviše zastupljene. I koje sezone će biti najviše.

Kako sam ocjenjivao? Morao sam napraviti glavne i bonus kriterije. Glavni kriterij je najvažniji, a bonus dolazi samo kad se nisam mogao odlučiti gdje da svrstam tu i tu sezonu.

GLAVNI KRITERIJ
Priča/scenarij - uvijek za mene najvažniji dio kad gledam film/seriju. Scenarij je sve. Razvoj priče i karakterizacija likova.
Režija - volim kad je kvalitetno režirano. Baš se točno vidi kad je neka serija slabo režirana, a kad je dobro.
Konzistentnost - dakle, koliko imaju kvalitetnih epizoda. Sad, jedna serija može imati sve dobre epizode u sezoni, a druga može imati šest odličnih, tri dobre i tri loše. Ovaj kriterij je mogao proći i kao bonus, ali ipak sam ga odlučio staviti ovdje.
Gluma - gluma je važna. Pogotovo kod malo težih serija gdje uz scenarij glumci moraju nositi seriju na svojim leđima. To jako cijenim i definitivno ću dosta obraćati pozornost na pojedine serije.

BONUS KRITERIJ
Efekt - ne, nisu specijalni efekti  ;D već zadani efekt koja serija ostavlja. Sezona u ovom slučaju. Ovaj mi je jako važan kriterij, ali pošto sam ga svrstao u bonuse, onda neću gledati na njega kao na ove glavne kriterije, ali će dobro poslužiti kad ću imati tešku odluku, a bome sam imao dosta puta kad sam sastavljao.
Utjecaj serije - u ovom slučaju sezone. Utjecaj neke serije može biti mali pa tek prepoznat desetljećima kasnije, a može biti ogroman što automatski seriju pretvara u instant klasik. Utjecaj može biti i loš, ali sva sreća da takve serije/sezone nisu na ovoj listi.

Da, to bi bilo to od kriterija. I moram još reći kako mi je posebno bilo teško razvrstati humoristične serije. Nevjerojatno teško. Zašto? Zato što dosta humorističnih serija ima samo 6 ili nešto više epizoda, a to su epizode od pola sata. I onda je stvarno teško staviti takvu sezonu na neko visoko mjesto ispred neke drame od 13 epizoda po 45 minuta što ne znači da nisam stavio. Ima naravno i humorističnih od 20+ epizoda pa je to bilo malo lakše. I posebno će biti zanimljivo koje će sezone biti najzastupljenije.

I ovo nije lista o sto najboljih serija već o sto najboljih sezona iako ne vjerujem da bi bilo tako različitio. Redoslijed kod nekih serija bi bio drugačiji.

Uglavnom, 100 serija = 100 sezona. Svaki dan po 10 serija. Uživajte!

Tema za komentiranje liste http://www.prijevodi-online.org/smf/index.php/topic,24100.0.html
« Zadnja izmjena: 12.05.2015. 15:27:51 MilanRS »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #1 : 03.05.2015. 20:08:24 »
I krećemo od 100. do 91. mjesta.

100. Spooks (2002– 2011) - sezona 3 BBC (One)
Spooks je sveukupno vrlo dobra špijunska serija. Dok su prve dvije sezone bile više light, treća sezona je seriju odvela u drugom pravcu. Treća sezona je najmračnija sezona serije. Uglavnom se bavi s odnosima između glavnih likova, pogotovo Harry i njegova kćerka. Neki glavni likovi su otišli pa su fanovi ove serije zamjerali scenaristima zbog te odluke. Ja na tom polju nemam zamjerki. Spooks kao serija se isplati gledati jer je kvaliteta cijele serije uglavnom na visokom nivou i malo je slabih epizoda.

99. Tales from the Crypt (1989–1996) - sezona 3 HBO
TftC mi je jedna od omiljenih antologijskih serija. Crypt Keeper je odličan i originalan narator cijele serije, a govor mu se uglavnom bazira na crnom humoru i ismijavanju likova kojima se nešto loše dogodilo. Kroz cijelu seriju je prošlo mnoštvo poznatih glumaca i redatelja. Serija je išla na HBO-u pa samim time znate da možete očekivati jako puno brutalnosti kakav ovaj tip serije traži. Ne mogu reći da je bilo ne znam kako teško izabrati jer svaka sezona ima slabih i dobrih epizoda. Ovdje sam se vodio osjećajem, a serija ima takav efekt koji ostavlja na gledatelja poslije pogledane spizode. Barem za nas horor fanove. Jer kvalitetno je ovo slabija sezona od 3. sezone Spooksa. Samo mali primjer da biram po različitim kriterijima. Treća sezona ima nekoliko izvrsnih epizoda kao Abra Cadaver, možda i omiljena epizoda u cijeloj seriji. Odlična i zastrašujuća epizoda o čovjeku koji paraliziran leži u bolnici te na njemu počinju eksperimentirati. Ili Top Billing. Yellow je najpoznatija epizoda cijele serije, a uopće nije horor. Barem ne spada u žanr horora. Epizoda je poznata po tome što je mini rekonstrukcija Kubrickovog filma Paths of Glory.

98. Upstairs, Downstairs (1971–1975) - sezona 3 ITV
Još jedna treća sezona. Imate i novu seriju iz 2010. godine, ali ostavite tu novu. Original koji je krenuo 1971. godine je odlična dramska serija. Upstairs - žive bogataši, Downstairs - žive njihove sluge. Serija se bavi svim tim različitim likovima. Svaka sezona je jedan period. Prve dvije sezone su prvo desetljeće 20. stoljeća. Četvrta sezona je prvi svjetski rat. Peta sezona je 20-e godine 20. stoljeća. Treća sezona, meni najbolja je razdoblje od 1912. do 1914. godine. Svako od tih razdoblja služi za okvir likovima i njihovim pričama. Pa tako treća sezona započinje sa 1912. godinom i potonućem Titanica koji će imati velik utjecaj na likove. Sezonu izdvajaju odličan two parter Miss Forrest/A House Divided koji otvara sezonu sa smrću jednog od glavnih likova, a završava isto odličan two parter Distant Thunder/The Sudden Storm, epizode koje nas uvode u početak prvog svjetskog rata i četvrtu sezonu. Serija je obavezna lektira, šteta što nije tako poznata. Barem ne danas. Je li mogla na više mjesto? Je, ali kažem, jako je puno tu kriterija koji odlučuju.

97. American Gothic (1995–1996) - sezona 1 CBS
Serija ima samo jednu sezonu jer je prekinuta što je prava šteta. Producirao ju je Sam Raimi, ali vjerujem da je i pomogao u pisanju serije jer se osjeti onaj poznati njegov touch, samo bez humora. Čak se i pojavljuje Bruce Cambell. O čemu se radi? Radi se o klincu koji polako otkriva skrivene moći, a u tome svemu mu pomaže mrtva sestra. No, glavi dobitak seriji je šerif kojeg je vrhunski utjelovio Gary Cole, a on je nekakva personifikacija vraga koji iako želi uloviti klinca, želi ga i zaštitit, ali sestra se tome protivi. Kroz seriju je prošlo jako puno likova koji imaju svoju priču, ali svi u toj priči su dužni našem dragom šerifu. Mali gradić + odlična atmosfera, seriju pogledajte ako niste.

96. Flight of the Conchords (2007–2009 ) - sezona 1 HBO
Evo nam i prve humoristične serije. Malo drugačije od drugih  ;D serija prati jedan muzički duo iz Novog Zelanda koji odlazi u New York za boljim životom (kako da ne), a njih dvoje su u stvarnosti pravi pjevači. Posebno treba izdvojiti Jemainea Clementa koji je izvrstan komičar. On je i jedan od kreatora filma What We Do in the Shadows i mockumentary stil se vidi u seriji. Neće se svidjeti svakome jer je ovo jedna od onih serija koja ide za stilom. Znači, nema tu epizoda u kojima pristupaju nekom namjerom da idu za masom, a i dosta od njihovih scena su čiste improvizacije što daje dodatni šarm seriji.

95. Mission: Impossible (1966–1973) - sezona 3 CBS
Znate za ovu seriju? Ma naravno da znate. Kako zaboraviti onaj legendarni intro ili predivnu Barbaru Bain. Kao i Martina Landaua. Treća sezona je posljednja odlična sezona serije, a i posljednja sezona za Bain i Landaua. Sezonu izdvajaju najbolji two parter u seriji, The Bunker. Najbolja epizoda serije The Mind of Stefan Miklos. I epizoda The Exchange gdje je Barbara Bain kao njezin lik Cinnamon Carter mučena, a Bain je pružila svoju najbolju ulogu u karijeri. Vjerujem da je i ta epizoda glavni razlog zašto je osvojila treći Emmy. Ostale epizode su isto visoke kvalitete, vrlo konzistentna sezona sa niti jednom slabom epizodom.

94. Matador (1978–1982) - sezona 2 DR (Danmarks Radio)
Matador je prva skandinavska serija na ovoj listi, točnije Danska. Serija je smještena u jedan manji danski grad i jako je slična seriji Upstairs, Downstairs po pitanju likova i okvirne radnje koja utječe na same likove. Slično je i smještena. Serija ima raspon od nekih 15, 16 godina. Završava krajem drugog svjetskog rata. Druga sezona je odličan spoj drame i humora kojeg ima jako puno iako serija je prvenstveno drama. Likovi posebno dolaze do izražaja u drugoj sezoni. Druga sezona se bavi sa komunizmom, španjolskim građanskim ratom i njihovim utjecajem na mali danski grad. Sezona završava taman prije početka drugog svjetskog rata, i treća sezona je najteža jer nacisti okupiraju Dansku.

93. Rawhide (1959–1965) - sezona 3 CBS
Prva western serija na listi. Western serije su tad rađene kao na traci. Rawhide je bila jedna od njih, serija koja je dala mladom Clint Eeastwoodu da pokaže što zna. Eastwood nikad nije bio jak karakterni glumac, ali je imao stav, karizmu, tu mirnoću koja je dovoljna da ga publika zavoli. Drugi glumac kojeg treba izdvojiti je Eric Fleming, koji je i u početku glavni, a kasnije jedan od glavnih likova. On je šef mladom Eastwoodovom liku i njihov odnos čini seriju toliko zanimljivom. Većina epizoda ima naziv Incident of/in/on/at, a u trećoj sezoni su sve epizode takve. Treća sezona ima najbolji uvod i pozadinsku priču za sve likove, a i posebna jer je odnos između njih dvoje u potpunosti narušen tako da ima dosta tenzija, ali svaki taj incident zajedno riješe i odnos im svakom epizodom raste. To je bilo vrijeme kad CBS nije imao promašaja. I prvo zlatno doba televizije.

92. Terriers (2010) - sezona 1 FX
Terriersi imaju samo jednu sezonu jer su nezasluženo prekinuti. Radi se o dvoje prijatelja koji su privatni detektivi te istražuju različite slučajeve uz jedan glavni koji nam je predstavljen na samome početku. Uz sve to scenaristi su se dobro pozabavili sa pozadinom likova i njihovim privatnim problemima. Još je radnja smještena na predivni Ocean Beach pa daje tu opuštajuću notu seriji, ali daleko od toga da ovo spada u light serije. Ima tu dosta mračnih tema s kojima se nose naši likovi. Donal Logue, koji sad glumi u Gothamu Harveya Bullocka ovdje je ostvario najbolju ulogu u dosadašnjoj karijeri.

91. House of Cards (2013– ) - sezona 1 Netflix
Pisao sam već o prvoj sezoni HoC-a. I dalje smatram da je ovo najbolja sezona serije. Druga sezona mi se svidjela, bila je više atraktivnija, ali je i bila puno više nerealnija od prve sezone. Prva sezona ima odličan omjer novinarstva, politike, intriga i svih tih zavrzlama koje volimo. Sve je to na kvalitetnom nivou, a Spacey, Wright i ostatak ekipe su odlični u tome.
« Zadnja izmjena: 08.05.2015. 13:43:19 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #2 : 04.05.2015. 19:31:54 »
Nastavljamo...

90. Homeland (2011– ) - sezona 1 Showtime
Opet prva sezona, ali ta prva sezona je apsolutno fantastična. Pogotovo prva polovica kad nismo znali je li se Brody vratio ili ne. Onda kad je Carrie počela istraživati, na nama je bilo da li ćemo joj vjerovati ili ne. Kako i ne bi vjerovali kad je bila tako uvjerljiva. Claire Danes je highlight cijele serije, ali pogotovo prve sezone. Zadnjih nekoliko epizoda su samo šlag na torti jer sam se tako napeto osjećao kad sam gledao Hitchcockove filmove. Što se tiče ostalih sezona, nisam previše zadovoljan. Druga sezona mi je bila dobra, ali sam više očekivao. Od treće sezone nisam ništa očekivao i bila mi je užas. Od četvrte isto nisam ništa očekivao, ali nekako su se popravili. Na kraju je ispala solidna sezona. Uglavnom, kao seriju ne mogu preporučiti, ali prvu sezonu preporučujem pa na kraju to ostaje na samom gledatelju hoće li nastaviti.

89. Doctor Who (1963–1989) - sezona 12 BBC (One)
Who je jedna od najkultnijih serija svih vremena. Promijenila je čitavu pop kulturu. Household serija kod britanaca gdje su generacije i generacije odrastali i zavoljeli doktore. Serija nikad nije imala posebne specijalne efekte, ali ono što se kod ovakvih serija izdvaja su te avanture Doktora i njegove partnerice. Moralne dvojbe i kritike, istraživanja i širenje vidika. Izabrao sam sezonu 12 koja spada u originalnu verziju serije. Čak mi i nije bilo teško jer sam znao da najbolju sezonu moram tražiti kod najboljeg Doktora, a to je uvijek bio Tom Baker. On je najdugovjećniji Doktor i njegova verzija je najviše toga promijenila. Ono što je Who danas, to je najviše zahvaljujući njemu. S njegovom prvom sezonom, a to je 12. serija je postala puno mračnija i više su se bazirali na atmosferu. Ukratko, sezona sadrži najbolju Who priču u čitavoj seriji bila to stara ili nova verzija. Genesis of the Daleks, priča u šest epizoda je jedna od najinovativnijih/najoriginalnijih priča u povijesti televzije. Osim te priče, sadrži još četiri velike priče o poznatim Who-ovim neprijateljima.

88. Braquo (2009– ) - sezona 1 Canal+
Serija koja dolazi iz plemenite Francuske. Braquo po meni ima samo jednu odličnu sezonu, a to je prva. Prva sezona je bila dosta slična seriji The Shield. Jako puno brzih scena zbog kojih priča ne staje. Odličan prikaz korupcije i lažnog optuživanja i samog utjecaja laži koji će se biti kobni za neke likove. Bilo je učinkovito. Seriju je napisao i kreirao Olivier Marchal koji je inače bivši policajac pa je znao kako napraviti realnu seriju. On im dođe kao David Simon. Marchal je uveo i euro noir, ono što su prije njega radili poznati filmski redatelji tako dajući seriji poseban šarm i zanimljivost izvan te akcije.

87. Kolchak: The Night Stalker (1974–1975) - sezona 1 ABC
Kolchak ima samo jednu sezonu tako da nije bilo teško izabrati. To je serija koja je najviše utjecala na The X-Files. Radi se o liku Kolchaku kojeg glumi Darren McGavin, a on je novinar koji istražuje čudne slučajeve. Zombiji, različiti demoni, vampiri, vukodlaci. Svake minute nas kroz svoj dnevnik upoznaje sa svojim suludim teorijama koje se u većini slučajeva ispostave točnima. Serija je trebala imati 26 epizoda, ali na kraju šest epizoda je otpalo. Imate i filmove pa pogledajte prvo film i onda seriju. A novu seriji nikako. Inače, ova serija je bila prvi posao Davidu Chaseu koji je kasnije napravio Sopranose.

86. Night Gallery (1969–1973) - sezona 2 NBC
Još jedna antologijska serija na listi. Serija koju je kreirao Rod Serling, a o njemu neću sada već kasnije ću reći par rečenica kako sezone budu odmicale. Svaka epizoda počinje u jednoj galeriji sa slikama gdje nam Serling govori o čemu će biti epizoda. Velik dio epizoda ima više priča. Minutaža stvarno varira od 10 minuta do 30 minuta. Priče su vrlo originalne i jezive sa neočekivanim twistom. U jednoj epizodi se pojavljuje i Orson Welles kao narator, a neke je i sam režirao. Dodatni šarm daje gotička atmosfera i utjecaj Lovecraft horora. Dakle, nije da je sama serija omnibus već u jednoj epizodi imate omnibus od četiri priče. Cijela serija je must see, pogotovo u današnje doba kad nema pravih antologijskih serija. Fargo i American Horror Story jesu antologijske serije, ali ne u klasičnom smislu. To znači one serije gdje je svaka epizoda zasebna, uvijek nova priča dok Fargo i AHS svaka sezona drugačija. Tako da fale danas takve serije.

85. The It Crowd (2006–2013) - sezona 2 Channel 4
IT Crowd mi je taman na granici odlične serije. Imali su nešto slabijih epizoda gdje sam se malo nasmijao, ali ipak je bilo više onih drugih epizoda. Druga sezona sadrži vrhunski humor i već moderne klasike kao što su The Work Outing (kad odlaze u kazalište na gay predstavu) ili The Dinner Party (meni najbolja epizoda u seriji jer je Richomnd zasjao u punom sjaju od one scene u uredu kad se pojavi iznad Jen pa sve do večere. A Roy i Moss niti malo ne zaostaju sa svojim humorom. Serija je najbolja kad napravi nešto neočivano, a na svu našu sreću takvih scena ima na bacanje. I po meni nema niti jedan lik za koji se može reći da je najbolji. Nekad je Moss, nekad Douglas, a nekad Richmond.

84. Justified (2010–2015) - sezona 2 FX
Justified je nedavno završio i bila je dobra sezona. Druga je ipak bila najbolja. Odlična i uhvatili su samu bit serije, samu bit juga amerike. To je vječita borba između dvije obitelji što je upravo jako čest slučaj na jugu amerike. Uveli su odličnog villaina koju je izvrsno odglumila Margo Martindale. Uveli su i Dickiea Benneta koji je dao posebnu notu seriji sa svojim humorom. Boyda su skroz promijenili i postao je ono što je danas. Raylan je imao odličnu pozadinsku priču s onom malom djevojkom. Ono što se jako rijetko spominje u čemu je Justified odličan, a to su dijalozi. Njihova sastavljene rečenice su uvijek na mjestu pune sarkazma i dugih razgovora. Svaki lik, i onaj glup, i onaj pametan. Tako da ako ću ponavljat Justified, to će biti druga sezona.

83. Crime Story (1986–1988) - sezona 1 NBC
Tko nije gledao Crime Story, imate glavni zadatak pred sobom. Jednostavno pogledati seriju. Dvije sezone, dva grada. Chicago i Vegas. Prvi grad seriji daje onu mračnu atmosferu dok drugi grad malo sunčaniju. Prva sezona je za mene najbolja. Svaka čast drugoj sezoni, ali mislim da se ne može mjeriti sa prvom sezonom, a i tu je još ono slabo finale serije. Prva sezona nas poznaje sa detektivom Mikeom Torrellom kojeg je odglumio legendarni Dennis Farina za kojeg mislim nisu potrebne riječi. Drugi glavni glumac u seriji Tony Denison koji glumi Raya Lucu, ali on je čista suprotnost Torrellovom liku. Luca je gangster koji želi proširiti posao na Vegas. Cijela prva sezona se bazira na njihovom odnosu koji je sve samo ne dobar. Bilo je i tu odličnih gostujućih uloga kao što su Michael Madsen, Gary Sinise i Lorraine Bracco. Vrlo realistična serija koja je utjecala na neke kasnije Scorseseove filmove kao i na serije poput Sopranosa.

82. Downton Abbey (2010– ) - sezona 2 ITV
Downton Abbey je u većini epizoda vrlo dobra period drama. Druga sezona je smještena u periodu od 1916. do 1919. godine. Ono što sam uvijek zamjerao seriji je premekani prikaz aristrokracije i previše melodrame. U drugoj sezoni su to uspjeli svesti na minimun pa su mi sve epizode bile visoke kvalitetne uz odličnu glumu, kostimografiju i najbolji nastavak u seriji, Christmas at Downton Abbey koja završava s odličnim twistom. I svaka čast drugim glumcima, ali za mene je ovu seriju uvijek držala Maggie Smith i njezin lik Violet Crawley.

81. Garth Marenghi's Darkplace (2004) - sezona 1 Channel 4
Kako objasniti nekome ovu seriju. Horor komedija, ali parodija na sve to. Nije sigurno dovoljno jer se mora pogledati da bi se vjerovalo. Samo jedna sezona što je prava šteta. Šest epizoda po 25 minuta i samo tako mala sezona mi je na ovako visokom mjestu. Serija namjerno parodira 80-e i svu tu modu. Pogledajte samo ovu pjesmu hahaha. Ili ovu namjerno lošu scenu - sa takvim scenama serija obitava. Svi ti glumci su te loše scene, lošu glumu, loše efekte (pa mislim vide se jeben žice hahahah) doveli do savršenstva. Oni su uspjeli nemoguće. Napraviti savršeno lošu sezonu. Dijalozi su im potpuno krivo izgovoreni. Izrazi lica su im čista kopija svih onih loših glumaca iz B, C i sličnih filmova. Gledati kao parodiju i uživat ćete. Iza serije stoje izvrsni komičari kao što je Richard Ayoade (većini će biti poznatiji kao Moss iz IT-Crowda) i Matt Berry (isto će vam biti poznatiji kao Douglas iz IT-Crowda).
« Zadnja izmjena: 08.05.2015. 12:32:54 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #3 : 05.05.2015. 19:40:26 »
Novih deset upravo stiglo.

80. The Young Ones (1982–1984) - sezona 2 BBC (Two)
The Young Ones je prva, a i po mojem mišljenju najbolja anarhistička komedija u pravom smislu te riječi. Serija je tada okupila većinu najboljih britanskih komičara iz njihovog poznatog comedy cluba u Londonu. Radnja je zamišljena tako da prati grupu studenata od kojih svaki od njih pripada nekoj subkulturi. Punkeri, hipiji... Izabrao sam drugu sezonu jer su tu ipak klasici kao što su Nasty i Bambi. Koristeći vrlo nasilni humor s puno improvizacija sama serija je bila odlična kritika na društvo i tadašnju vladajuću politiku. Definitivno vrlo hrabra serija jer ako znamo što su britanci prolazili kroz 70-e i 80-e i koliko je propagande bilo za svijet, onda je serija bila uspješna, ali danas je pomalo zaboravljena.

79. Person of Interest (2011– ) - sezona 3 CBS
PoI je serija koju u početku nisam pretjerano volio i dalje mislim kako je prva sezona, barem prva polovica jako slaba. Četvrta sezona ide i nisam previše zadovoljan. Treća sezona je bila ta u kojoj su uspjeli u svojem naumu da nam prikažu kompleksnu modernu mitologiju. Likovi su bili odlično okarakterizirani iako su od samog početka većina likova klišej iz svih sličnih filmova, a pogotovo sad u četvrtoj kad su neki likovi pretvoreni u sprdnju. U trećoj su uspjeli napraviti odličan mix preokreta, priče, ubojstava i odlične završnice. Sadrži i najbolju i najemotivniju epizodu u seriji, The Crossing. Ovako gledajući sad s odmakom nema epizode za koju bi rekao da je slaba. Zasluženo ovdje.

78. Forbrydelsen (2007–2012) - sezona 1 DR1
U prijevodu The Killing je serija koja je popularizirala skandinavske serije da je dosta tih serija dobilo svoje remakeove koji i nisu loši, ali mislim da nemaju tu atmosferu i tu jako lijepu stiliriziranu priču kao originali. The Killing je od svih tih modernih skandinavskih serija najbolja. Prva sezona pogotovo. Priča je mislim već svima poznata. Ubojstvo, detektivi, puno politike uz odličnu i hladnu atmosferu zbog koje sam i dobio onaj poseban osjećaj nakon gledanja. Ja se inače jako oslanjam na atmosferu u filmovima/serijama. Ima jak efekt i to mi spada u sporedne kriterije, a kod horor filmova/serija u glavne jer je tamo atmosfera najbitnija. Američka se u priči ipak razlikuje pa preporuka za original. Uz sve to tu je i trenutno najbolja skandinavksa glumica Sofie Grabol te stariji brat od Madsa, Lars Mikkelsen.

77. Combat (1962–1967) - sezona 1 ABC
Combat je serija kojoj ne pamtim lošu epizodu. Evo, i sad razmišljam, ali ne mogu se sjetiti. Gledao sam ju paralelno sa serijom MASH koja je isto smještena za vrijeme rata, samo što je Combat smješten za vrijeme drugog svjetskog rata. Definitivno drugačija serija za ono vrijeme koja može uz bok nekim visoko kvalitetnim ratnim filmovima. Serija je odlično kombinirala akcijske scene i dramu. U jednom trenutku se zabavljamo sa likovima, a drugom dolaze dosta teške scene. Izvrsna produkcija, gluma i režija. Seriju jako kvalitetnom drži i glavni dvojac, Vic Morrow i Rick Jason. Prva sezona je sve to imala na najviše mogućem nivou pa sam izabrao nju, ali nemojte očekivati nešto realno. Daleko od toga da nema realnih scena. Potrudili su se da švabe pričaju njemački, da Plemeniti Francuzi pričaju Plemeniti Francuski no ima i onih drugih stvari zbog kojih serije se ne može gledati kao realan prikaz takvog stanja što uopće nije smetalo ni naškodilo seriji.

76. Picket Fences (1992–1996) - sezona 2 CBS
Jedna od najzaboravljenijih serija, pogotovo iz 90-ih. Serija koja je probila dosta toga, progovarali su o svim taboo temama koje se jako rijetko, a danas jako često spominju. Kritizirali i spajali na sve moguće načine različite priče velik dio likova. Mali gradić, dosta različitih slojeva obitelji i jedan šerif. Druga sezona je bila i ostala najbolja uz odlične klasike kao što su The Dancing Bandit i Squatter's Rights dok su posljednje dvije sezone bile tematski jako izlizane. A i druga sezona je bila posljednja za izvrsnu Zeldu Rubinstein koja je uvijek bila specifična po svojoj glumi, a ponajprije glasu. Tu su još i Tom Skerritt i Kathy Baker. Za širu publiku će biti poznatiji Lauren Holly i Holly Marie Combs. Dvije glumice koje su se i probile zbog ove serije. I posljednje, ali ne najmanje važno je ime David E. Kelley. Čovjek THE kreator. Stvorio je toliko bitnih i dobrih serija u posljednjih 30-ak godina.


75. The Adventures of Brisco County Junior (1993–1994) - sezona 1 Fox
Brisco je jedna od najzabavnijih serija koje su napravljene. Nažalost, prekinuta je nakon jedne sezone. Serija je odličan spoj komedije, akcije, Indiana Jones avanture i različitih filmova iz 80-ih. Uglavnom glume B glumci što daje posebnu draž seriji. Bruce Cambell je dovoljan razlog zašto voljeti ovu seriju, pogotovo ako ste fan Evil Dead serijala kao ja pa još više uživaš kad znaš na koji način on glumi svoje likove. Radi se o jednom lovcu na ucjene koji lovi bandu koja mu je ubila oca. Natrpana je serija sa svačime pa ima svakog ponešto. U nekim scenama podsjeća i na seriju MacGyver zbog svih onih gadgeta. Sad, čistom kvalitetom ova sezona se ne može mjeriti sa nekim sezonama serija koje su iznad 75. mjesta ove serije od glume do radnje. Dobro, radnja je nešto što djeluje drugačije na sve osobe. Samo što je Brisco jedna od rijetkih serija gdje su uspjeli spojiti sve te stvari koje su dovoljne lude da bi ih proglasili šrot nad šrotom, ali oni su uspjeli biti bolji od toga.

74. Dark Skies (1996–1997) - sezona 1 NBC
Oho-ho, Dark Skies je došao na red. Isto kao Brisco, serija koja je prekinuta i ostala na jednoj sezoni. Dark Skies je nastao radi The X-Filesa. Radi se o jednom paru koji polako otkriva veliku zavjeru vezanu za sve važne događaje u trenutnoj povijesti. Tako polako upadaju i u priču što se tiče aliena. Ono što je veliki plus je da se serija bavi sa stvarnim izvorima pa tako u seriji imate Majestic 12, a M12 je bila stvarna grupa koja je djelovala kasnih 40-ih i 50-ih na području ufologije, ali radili su na zataškavanju što se kasnije i otkrilo. Bave se i sa stvarnim projektima kao što su Project Blue Book i Project Grudge koje je otvorio jedan od najpoznatijih ufologa, Allen Hynek. On je inače i izmislio sistem za bliske susrete. Uglavnom, sve te stvari/događaji/tajne grupe koji su postojali su u seriji. To su sve odlično iskombinirali da se dobila prava poslastica od serije. Ako želite čistu zavjeru, gledajte Dark Skies.

73. Profit (1996–1997) - sezona 1 Fox
Evo nam još jedne serije koja je prekinuta nakon jedne sezone. Koliko vas je gledalo Profit? Serija koja je stvarno previše zaboravljena, a direktno utjecala na Sopranose, Dextera i uglavom takve serije gdje su protagonisti antijunaci/villaini. Adrian Pasdar vrhunski kao Jim Profit, bogataš koji nema moralna načela već je vješt manipulator, gad, cinik sve ono najgore. Vrag u odijelu kako su ga prozvali. Ono kako Spacey govori kao narator nama gledateljima, tako Profit isto govori. Serija se može promatrati i kao satira gdje se na ozbiljan način ismijava sve te bogataše koji rade u velikim tvrtkama i nije ih briga za prave ljude. A gdje spava Profit? Spava u kartonskoj kutiji. Ozbiljno vam kažem  ;D dođe doma i ode spavat u kartonsku kutiju. Bolje da ne kažem što si radi nakon detektora laži. Uglavnom, briljantno napisana serija koja se ne bi smjela zaboraviti. Pogledati.

72. Mystery Science Theater 3000 (1988–1999) - sezona 9 KTMA-TV
Ovo mi je bio jedan od najvećih izazova gdje da stavim ovu seriju/sezonu. I kako objasniti ovu seriju nekome ko inače nije ljubitelj trasha. Brisco je prezabavan i odličan trash, ali ovo je iznad toga. Ovo je serija koja je rađena za jako mali broj ljudi. Ukratko, za ljubitelje trasha. Zbog ove serije sam i naučio uživati u trash serijama, trash hororima/akcijama/sf. Uglavnom, radi se o čovjeku koji je sa malim robotima zarobljen na jednom planetu gdje ih ludi znanstvenici tjeraju da gledaju loše filmove. No, oni uživaju u tome. Znači, najgori filmovi koji možete zamisliti i tu ne govorim o onim lošim big-budget filmova kao što je Battlefield Earth ili Waterworld već o filmovima koji ne namjeravaju biti ozbiljni niti se tako shvaćaju. Svaku epizodu oni moraju pogledati jedan loš horor/akciju/sf. Mi gledatelji ne samo da s njima gledamo ČITAVI film već i slušamo njihove genijalo improvizirane komentare. Još ih vidimo kako sjede u jebenom kinu i gledaju film. Hahahaha, serija je općenito stvorena za društvo i uživanciju. Ništa je nikad neće moći zamijeniti, tu genijalnost koju su stvorili. Tako da ljubav prema ovako nečemu može shvatiti samo osoba koja isto voli uživati u trashu.

71. Fringe (2008–2013) - sezona 3 Fox
Fringe je isto serija koja je nastala pod direktnim utjecajem The X-Filesa. Većina prve sezone Fringea mi je jako slaba, ali kraj spašava katastrofu i poručuju gledateljima da ipak imaju veliku priču koju moraju ispričati. Druga sezona je bila nekakvo tranzicijsko razdoblje dok je treća uhvatila ritam i postala najboljom sezonom Fringea. Glumci su se već dovoljno uhodali, a i dodali su alternativni svijet u kojem obitavaju drugi mi. To je dalo seriji dodatni pogon kojeg su u trećoj sezoni odlično iskoristili. Likovi su onakvi kakvi su trebali biti, odnos između njih odlično napravljen. Walter po običaju briljirao, a Olivia se morala potruditi da odglumi dva ista, ali različita lika. Priča oko Petera je bila psoebno zanimljiva kad znamo što se dogodilo s njim i što je Walter napravio. Sezona koja nije imala slabu epizodu, imala je samo uspon za usponom da bi se nažalost to dosta smirilo u 4. sezoni.
« Zadnja izmjena: 08.05.2015. 12:52:16 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #4 : 06.05.2015. 19:19:26 »
Vrijeme za nove.

70. Babylon 5 (1994–1998) - sezona 3 PTEN
B5 je vrlo dobra space opera gdje su svoj zenit doživjeli u izvrsnoj trećoj sezoni. Ako se dobro sjećam, tad su došle i nove uniforme, više se nisu toliko fokusirali na mali broj likova, razvili su puno više story arcova i tematski su bili jako zanimljivi (religija, znanost, politika). Bavili su se i sa starim civilizacijama, ali ne u tolikoj mjeri kao serija SG-1. U trećoj sezoni su i dobili novog jakog lika, Marcusa kao i nezaboravno ratno finale s onom porukom. B5 je isto tako serija o kojoj se raspravljalo jako puno među tadašnjom online komunikacijom. Pomakli su i granice TV efekata što se tiče CGI-a. Danas često izmiče jako velikom broju ljudi, pomalo zaboravljena pa ovo dobro dođe kao podsjetnik na ovu zaboravljenu seriju.

69. Heroes (2006–2010) - sezona 1 NBC
Ovo je serija koja je prošla i uspone i padove, ogromne padove. Serija o kojoj su tada svi pričali, a nedugo zatim i brzo zaboravili jer razlika između sjajne prve sezone i ostalih je ogromna. Jedna ogromna rupa ih dijeli. Prva sezona je odličan spoj misterija i napetosti, odlično napisanih likova i naravno, supermoći koje su oni dobili. Meni je osobno Hira bilo najbolje pratiti u prvoj sezoni, ali priča oko Sylara je uvjerljivo najbolja. Ono što su scenaristi uzeli je širok raspon različitih ljudi od karikatura do teenegera i napravili prvu sezonu za pamćenje. Izgleda da za dalje nisu imali zamisao ili su imali koja im se u tom trenutku činila dobrom, ali eto dogodilo se upravo suprotno.

68. St. Elsewhere (1982–1988) - sezona 4 NBC
Elsewhere je vjerojatno najrealnija bolnička serija. Okupili su jednu od najjači glumačkih postava 80-ih godina. David Morse, Norman Lloyd, Denzel Washington i ostatak izvrsne ekipe. Seriju su kreirali legendarni dvojac Joshua Brand i John Falsey o kojima ću dosta kasnije jer će se ovdje opet naći. Kasnije su dosta pali, pogotovo sa groznim finalom serije, ali četvrta sezona je bila najbolji spoj crnog humora i realnosti. Za niti jedan lik se ne može reći da je glavni, nitko od tih likova nije važniji od onog drugog tako da je to samo dodatni plus jer iako nam se čini da je u nekom trenutku taj i taj lik jako važan, odmah u drugoj epizodi glavna radnje se prebacuje iz perspektive drugog lika. O tome koliko su utjecali na druge bolničke serije mislim da ne trebam pisati. ER je svakako dosta toga pokupio.

67. Jeeves and Wooster (1990–1993) - sezona 2 ITV
Fry kao Jeeves i Hugh Laurie kao Wooster. Znam da ih se sjećate. Laurie mi je stvarno fascinantan glumac, ali i osoba. Evo, sad dok ovo pišem razmišljam hoće li mi on biti najzastupljeniji na ovoj listi, a da su u pitanju glavni glumci. Serija mi je bila uglavnom odlična večinu vremena, ali druga sezona sadrži sve odlične epizode i humor je britak i prirodan pa je nekako logično da uzmem drugu sezonu. Chuffy i The Mysterious Stranger odličan two parter, a The Silver Jug najbolja epizoda u seriji s odličnom Vivian Pickles. Preostale tri isto odlične epizode. Ono što treba imati na umu da su Fry i Laurie prijatelji još iz studentskih dana pa ta kemija i ta njihova prirodnost odlično djeluje na gledatelja, ali i scenaristi su jako zaslužni za sve te priče. I ono što je kod mene dodatni plus, pogotovo kad se radi o komediji, a to je da su ovo epizode od 50+ minuta. To može biti i kobno za komediju, ali kod ove ne.

66. The Rockford Files (1974–1980) - sezona 3 NBC
Legendarni James Garner utjelovio legendarnog lika Jima Rockforda koji je bez sumnje jedan od prepoznatljivijih televizijskih likova. Jedan i od najpametnijih i najcool detektiva iz tv serija s odličnim napisanim one-linerima. Privatni detektiv koji istražuje nestale osobe i slične slučajeve u jednom dijelu Los Angelesa. Prve dvije sezone su uglavnom više manje procedural, ali vrlo dobar procedural. Sve se preokreće u izvrsnoj trećoj sezoni kad se odnosi između njega i Rockya/Beth/Angela produbljuju, ubacuju se slučajevi koji će trajati i ono što je krasilo ovu seriju i pogotovo treću sezonu je odličan, odličan scenarij i izvrsno režirane akcijske scene. Po svemu tome serija ispred svojeg vremena. Kako uopće natjerati nekoga da počne gledati seriju iz 70-ih godina kad je dosta ljudi naviknuto na ono novo i danas se serija štancaju redovito. Na kraju je zaključak da nikako. Jednostavno je. Tko iskreno voli serije, pružit će priliku.

65. Star Trek: The Next Generation (1987–1994) - sezona 5 Broadcast Syn.
Rekao sam sebi kako moram imati neku sezonu ST-a. TOS mi je najdraži, a Spock najbolji ST lik. DS9 treba dosta da počne biti dobro, ali kad krene dominion war postaje ludo. Voyager nikad nisam volio i smatram je jako lošom serijom. Enterprise solidan. TNG je na kraju za mene najbolji ST koji ima najbolju sezonu u cijeloj ST franšizi. Sezona se otvara s epizodom Redemption II koja je nastavak na finale četvrte sezone. Romulanci i Klingonski građanski rat. Druga epizoda Darmok sadrži jedan od najboljih ST preokreta. Unification I i Unification II najbolji two parter sezone gdje gostuje i Leonard Nimoy kao Spock. Cause and Effect jedna od najzanimljivijih epizoda nešto kao Beskrajni Dan. Sezona sadrži još niz kvalitetnih epizoda, a posebno se izdvaja predzadnja The Inner Light koja ne samo da dere sve u petoj sezoni već je to za mene i najbolja epizoda čitave ST franšize. Najiskrenija i najemotivnija epizoda ST-a sa najbolje pruženom glumačkom izvedbom od strane Patricka Stewarta. Ta epizoda je i odlučila da ne izaberem treću sezonu jer se tamo ipak nalazi epizoda The Best of Both Worlds.

64. Pushing Daisies (2007–2009) - sezona 2 ABC
Bryan Fuller je genij! Ne samo radi ove serije već je tu i Wonderfalls i još jedna serija koja će biti uskoro spomenuta. Ovo je jedna od najjačih stilsko vizualnih serija koja odlično upotrebljava boje, simboliku i fantaziju uz dodatak noir žanra kada počinju slučajevi i privatna istraživanja. Neki kažu za drugu sezonu da se odmakla od prve i donekle se slažem. Zanimljivo je bilo gledati kako su neke druge bitne stvari promijenjene kroz drugačije boje. Kraj je onako nasilan i točno se vidi da su morali završiti zbog štrajka, a da štrajka nije bilo serija bi išla dalje. Likovi su divno napisani, radnja te uvuče i dijete u tebi se probudi.

63. Father Ted (1995–1998) - sezona 3 Channel 4
Serija koja ismijava religiju, crkvu. Teme koje su danas toliko izlizane, ali ništa nije bolje od britanskog humora na vrhuncu. Onaj otok je užasavajuće mjesto na kojem ne bih volio živjeti, nažalost, Dermot Morgan je umro i treća sezona je bila zadnja. Treća sezona i je najbolja, duplo bolja od prve dvije sezone sa klasicima od epizoda Are You Right There, Father Ted, Night of the Nearly Dead i Speed 3 te sve ostale epizode su priča za sebe koliko su genijalne. Imigranti, nacisitička kolekcija, zombiji. Siguran sam da se nije dogodilo to što se dogodilo Dermotu, da bi serija išla dalje i oduševljavala u četvrtoj sezoni.

62. Rectify (2013– ) - sezona 2 SundanceTV
Rectify je serija koja traje. Serija koja je toliko spora da je mnoge odbila jer kaj će netko gledati sporu seriju u kojoj se ništa ne događa, a ustvari događa se puno toga. Mislim da su mnogi krivo shvatili seriju i što je sama bit. Radi se o Danielu Holdenu kojeg je izvrsno utjelovio Aden Young, a njegov lik bio je u zatvoru 19 godina optužen za ubojstvo za koje ne znamo jel učinio ili ne. I bude pušten, ali problem je što se svijet promijenio. Obitelj ga prihvaća, brat i ne baš toliko, a posebnu vezu stvara sa ženom od svojeg brata što će mu stvoriti dodatne probleme. Dok je prva sezona bila samo jako dobra jer mi je nešto falilo, a kasnije sam skužio da su mi falile dodatne epizode koje smo dobili u drugoj sezoni. Bilo je 10 izvrsnih epizoda u kojima se događao pomak ako se prati sve što likovi doživljaju. Psihološka drama, trenutno najjača na televiziji takve vrste. Svi likovi su sjajno okarakterizirani, odnosi odlični i neke scene su napravljene toliko napeto da je neugodno gledati. Razmišljao sam na koje mjesto da stavim ovako svježu sezonu, i ispalo je ovako. Visoko mjesto za drugu sezonu Rectify.

61. Buffy the Vampire Slayer (1997–2003) - sezona 3 The WB
Sad, koji je problem sa Buffy? Pa nema nikakvih problema. Glavni problem su ljudi koji vole generalizirati o nekim serijama, a tu spada slatka Buffy. A spada zato što kad čuju glavnu premisu o djevojci u školi koja voli ubijati vampire i ostala divna stvorenja, dobiju čir na želudcu. Kad im kažem da je to serija koja se predaje na akademskim zajednicama, misle da buncam. Ili da su ti ljudi glupi koji ozbiljno razgovaraju o Buffy. Kako razuvjerit ljude. Idem prvim i glavnim korakom. A to je Joss Whedon. Tko je on? To je tip koji danas stoji iza MCU (Marvel Cinematic Universe), iza serije Marvel Agents of Shield, ali sve je to ništa naspram serije Firefly koju je stvorio nakon Buffy. Njega je jako bitno spomenuti jer tko god prati njegovu karijeru, zna da ima posebno napisane dijaloge, posebno razrađene odnose i da se dosta bavi alegorijom što i je na kraju ova serija. Sva čudovišta su naši unutarnji demoni koji proživljavamo kroz Buffy. Vječita borba između dobra i zla koja je eto slučajno smještena u mali gradić i njihovu školu. Coming of age priča sa dodatkom fantazije, horora, komedije i čak mjuzikla. Jedini problem koji sam imao koju sezonu izabrati. Prva sezona budimi iskreni je loša, ali se osjete ti prirodni dijalozi i sva sreća da je kratka. Druga je bila veliki pomak i stvorili su priču za naredne sezone. Četvrta sezona ima najbolju horor epizodu u seriji Hush. Šestu i sedmu sezonu ne volim previše tako da je izbor pa na treću ili petu sezonu. Peta sezona ima najbojli nastavak u cijeloj seriji, The Body. Iako je peta sezona odlična, treća sezona je ipak nešto kvalitetnija. Dolazi novi vrhunski ženski lik i ima najboljeg Big Bada u seriji, The Mayora. Još dodamo odlične motw epizode i sve začinjeno s odličnom centralnom radnjom. Uglavnom, Buffy je jedna od najvažnijih serija koje su nastale u zadnjih 20-ak godina.

« Zadnja izmjena: 08.05.2015. 13:38:17 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #5 : 07.05.2015. 19:51:37 »
Na vrijeme.

60. Wire in the Blood (2002–2008) - sezona 6 ITV
Jedna od onih serija koja je previše zapostavljena. Serija koja je tad prošla dosta nezapaženo, ali bez obzira na to odlično se uklopila u jedno vrlo važno tranzicijsko razdoblje nakon 9/11 i uspjela nastaviti taj niz mračnih serija koje su tad dodatno popularizirane. Robson Green je pokazao da je odličan glumac i ako bi slagali podcijenjene likove, njegov doktor Tony Hill bi zasigurno upao u listu. Šesta sezona kao zadnja se pokazala kao i nakvalitetnije iako sam se dvoumio između druge, treće i šeste. Na kraju je došla sezona sa četiri odlična two-partera i Green kao Hill je posljednji put zasjao. Slučajevi su uvijek bili zanimljivi i unikatni, kao i posebni negativci. Inače, serija je ekranizacija knjiga od poznatog pisca krimića, Vala McDermida. Posebno treba napomenuti kako je serija vrlo vjerna knjigama. Jedna od rijetkih. Tony Hill u knigama je isto fantastičan lik.

59. ER (1994–2009) - sezona 4 NBC
ER je uvijek bila serija koja je htjela biti drugačija od drugih. Tada je to bilo nešto novo gdje su pokušali na realan način izvesti nemoguće. To se najbolje vidjelo u četvrtoj sezoni. Početak kao iz snova, legendarna live epizoda Ambush. Znači, u toj epizodi su pokazali koliko su bili veliki u tih prvih 5, 6 sezona. Dakle, epizoda je snimana uživo, i bila je pun pogodak. U ovoj sezoni je došla i Alex Kingston kao Elizabeth Corday. Sezona koja je najbolja po karakterizaciji likova i njihovim odnosima. Ross i Carol. Nohaov lik je sad u potpunosti razvijen, a gostujuće uloge su odlične. Priče koje su dobivali likovi su zanimljivi i nikad naporni za razliku od kasnijih sezona. ER je tad bilo nešto novo i unikatno. I danas su tih prvih 5, 6 sezona must see za svakog ko voli kvalitetnu seriju, ali i dobre bolničke priče.

58. Extras (2005–2007) - sezona 2 BBC Two
Extras je priča o statistima. Glumcima koji se pokušavaju probiti, ali serija je posebna radi fenomenalnog Ricky Gervaisa i njegovog humora koji se spojio sa njegovim vječitim sidekickom Stephenom Merchantom. U ovom slučaju Stephen ima sporednu ulogu kao njegov ludi menađer dok Ricky kao Andy dobiva odličnu Ashley Jensen kao Maggie. I to je ono što je specijalno u ovoj seriji. Smijat ću se cijelo vrijeme, ali s vremena na vrijeme pokažu koliko mogu biti dramski odlični. Njihovo prijateljstvo je sve i jedno bez drugog ne mogu. Serija je posebna i po tome što su gostovali stvarni glumci u često humorističnim situacijama. Iako je iz prve sezone, epizoda sa Patrickom Stewartom se mora spomenuti jer je urnebesna. Najbolja epizoda je stigla kao The Extra Special Series Finale gdje je Andy sad postao slavan i pozvali su ga u Big Brother za zvijezde. Andy shvati koliko je to glupo, koliko su takve stvari za glupe mase i ima jedna snažna scena od nekoliko minuta gdje toliko istine kaže. To je možda i najbolja Gervaisova uloga koju je isporučio iako nije smiješna.

57. The Andy Griffith Show (1960–1968) - sezona 3 CBS
Prvi put sam gledao kao klinac i to je bio prvi put da sam se upoznao sa slapstick humorom. Drugi put sam ponovio prije 5, 6 godina. Iz tog vremena postoje dvije vrste serije. One koje je vrijeme jednostavno pregazilo i druga vrsta su serije poput Andy Griffitha. Vrijeme im nije naškodilo. Humor je i dalje svjež, ne trebate biti toliko dobro upoznati sa tadašnjom kulturom da bi shvatili svu tu socijalnu kritiku. Prve četiri sezone spadaju u sami vrh američke komedije. Zadnje četiri sezone nisu toliko dobre. Zapravo, zadnje dvije sezone su pravo mučenje i izgubili se dosta kvalitete. Treća sezona je highlight serija sa klasik epizodama kao što su Barney's First Car, The Bank Job i The Big House i odličnom pričom između likova koji su stalno mijenjali raspoloženja. Likovi su automatski postale pop kulturne ikone. Andy, Barney i Opie. Serija koja je dosta toga promijenila i otvorila vrata nekim drugim tadašnjim humorističnim serijama.

56. The Fugitive (1963–1967) - sezona 1 ABC
Evo još jedne poznate i važne serije iz 60-ih. Serija koja se temeljila na istinitoj priči o čovjeku koji je optužen da je ubio svoju ženu iako je on tvrdio da nije. Ima i dobar film iz 90-ih, ali ništa ne nadmašuje prvu sezone ovog klasika. Priča/scenarij, gluma i režija su na visokoj razini. David Janssen glumi glavnog lika Richarda Kimblea. Svaka epizoda je bila kao mali film. One-armed man je jedan od najboljih villaina u televizijskim serijama. Njega su odlično dozirali da ga se ne bi zasitili. Kimbleova glavna misija je da nađe njega i dokaže policiji kako je nevin. Na putu će nailaziti na svašta jer priča nije samo o njemu i što sve on proživljava. Serija je zadržala veliku konstantu kroz sve sezone, ali prva ima najviše postavljene misterije pa zato sam nju izabrao.

55. Due South (1994–1999) - sezona 1 CTV/CBS
Serija koja je mogla nastati samo u 90-ima. 90-e su televizijsko razdoblje sa najviše srca, sa najviše te atmosfere zbog koje dobiješ poseban osjećaj nakon što se pogleda epizoda. Due South se bavi uglavnom sa stereotipima između amerikanaca i kanađana. Glavni lik dolazi iz Kanade. Paul Gross kao Benton Fraser koji dolazi u Chicago da bi riješio ubojstvo svojeg oca. Njemu se pridružuje tamošnji detektiv Ray Vecchio kojeg je izvrsno odglumio David Marciano i te prve sezone s njim su najbolje. Fraser je dobrica, tipičan Kanađanin dok je Vecchio jedan od onih koji ne poštuje pravila. Čista suprotnost svojem novom partneru. Njihov odnos je najzanimljviji dio serije pa tako ostanu zajedno i počinju raditi na ostalim slučajevima. Nikako ne smijem zaboraviti na Fraserovog ljubimca koji im pomaže, a to je jedan prelijepi hibrid između vuka i psa. Serija posjeduje odličan spoj drame i komedije uz posebnu atmosferu 90-ih. Veoma podcijenjena serija.

54. Dexter (2006–2013) - sezona 4 Showtime
Dexter u kasnijim sezonama postaje loša serija. Ubitačno loša u zadnjoj sezoni sa katastrofalnim finalom. Ovo je posljednja velika sezona Dextera. Trinity Killer je odličan dodatak, vjerojatni i najbolji villain ove serije. Ova serija ima svoja pravila koja moramo prihvatiti. Realnosti tu nema ako ćemo gledati čim se Dexter bavi i koliko mu uspijeva sve to, a još ima super dosadni posao. To treba prihvatit i onda sve dođe na svoje. John Lithgow mi je i bolji od Dextera u ovoj sezoni. Njihove scene su u Tom i Jerry štihu. Deb mi je postala tek od ove sezone simpa i dobar lik. Jedino mi se nije svidjelo što su napravili sa La Guertom i Batistom. Napeta i odlična sezona sa vrhunskom glumom i svaka epizoda je ponudila nešto pamtljivo.

53. Cheers (1982–1993) - sezona 5 NBC
Prvo sam mislio drugu sezonu zbog rasta odnosa između Sama i Diane i stvarno su predivni zajedno. Onda sam se sjetio da u drugoj sezoni nema Frasiera već dolazi u trećoj sezoni. Kelsey Grammer odličan. Onda sam stavio treću, ali sam se sjetio kako nema Woody Harrelsona i njegovog lika. Tako da sam se odlučio za petu sezonu gdje su svi oni zajedno. Ovo je i zadnja sezona za Shelley Long koja je glumila Diane. Tako da sezona ima odličan humor, tužne scene i odličnu priču između Frasiera i Lilith. Sezona je prepuna klasik epizoda, posebno se izdvaja Thanksgiving Orphans i Dinner at Eight-ish. E da, i jedan od najboljih introa.

52. Hill Street Blues (1981–1987) - sezona 2 NBC
Hill Street Blues je serija koja je dosta toga pokrenula. Jedna od najutjecajnijih serija koje su došle iz 80-ih zbog svojeg stila i realnosti koje su posjedovali, a tada policijske serije to nisu imale. Zato je HSB jedna od najboljih policijskih serija koja je utjecala na Homicide i The Shield. Slučajevi su im uglavnom kao i u Homicideu. Neki se riješe odmah, a neke odugovlače po cijeloj sezoni. Način snimanja je dosta sličan The Shieldu. Koristili su Arri kamere, a ne klasične studijske. Druga sezona je udarila tamo gdje treba. Koristili su i dosta slenga što je tada bilo nezamislivo. U drugoj sezoni su ubacili više glavnih storylinea od kojih je jedan i najbolji u čitavoj seriji, a uključuje Micka Belkera i Joyce te slučaj mrtvog studenta. Inovativna serija, svježa dan danas i must see za svakog serijofila.

51. Lost (2004–2010) - sezona 1 ABC
Velika dvojba između prve i treće sezone. Zadnje tri uopće nisam računao jer mi nisu tako dobre kao prve tri. Onda sam išao koja je najemotivnija sezona. Za mene je to treća sezona. Onda sam išao koja sezona ima najviše misterije i najmanje odgovora. To je za mene prva sezona. Iako treća sezona ima izvrsne epizode, pogotovo sve sa Charliem i Desmondom, odlučio se za prvu sezonu jer je misterija bila na vrhuncu. Odličan početak i odličan kraj sezone. Odlična sredina i svaki lik je dobio dovoljno potrebnu karakterizaciju. Locke mi je tu bio najbolji kojeg je odlično odglumio Terry O'Quinn. Ostali likovi dobri i zanimljivi, svaki sa svojom posebnom pričom i tajnama. Lost je jedna od onih serija koje ja stavljam da se gledaju u određeno doba. To je ljeto. Naravno da se može gledati i po zimi, ali zbog toga kako Lost izgleda, ljeto je idealno i stvorit će se taj poseban osjećaj nakon gledanja, a na to se često oslanjam. Isto kao sa serijama koje su dosta mračne i atmosferične. Jesen/zima idealno vrijeme.
« Zadnja izmjena: 08.05.2015. 13:21:10 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #6 : 08.05.2015. 19:43:18 »
50. The Outer Limits (1963–1965) - sezona 1 ABC
Originalni TOL da ne bi bilo  ;D TOL nije toliko sličan kao The Twilight Zone kao što bi neki rekli. Serija je postala kultna, i epizode jesu bile bizarne i čudne kao kod TTZ, ali imali su tu neku težinu koja je svaka epizoda nosila. Zato nikad nije stekla takvu ogromnu popularnost kao TTZ. Iako druga sezona ima najbolju epizodu, ali biram prvu sezonu jer ima više epizoda. Prva sezona 32 epizode, a druga 17 epizoda. Kod ovih serija opet je bitan osjećaj. Bizarno, čudno, pa želim više uživat u tome. Pogotovo ako je kvalitetno. Čak i one lošije epizode imaju neviđen šarm. Efekti su meni u ovome mljac. Pogledajte recimo prvu epizodu The Galaxy Being kad tip zarobi jedno biće i to je dan danas odličan i inovativan efekt. Ili epizoda The Sixth Finger. Epizoda kao što je The Architects of Fear su tada žestoko kritizirali vladu. Ili O.B.I.T. i Big Brother kritika. Tada, 60-ih godina. Najbolja epizoda i jedna od najstrašnijih je Nightmare gdje jedna vrsta vanzemaljaca zarobi grupu vojnika i počnu ih mučiti. U glavnoj ulozi se pojavljuje Martin Sheen. U prvoj sezoni su pokušali sve, i to iskoristili na najbolji mogući način. TOL je zasluženo klasik i serija kojoj se uvijek treba vraćati.

49. Dead Like Me (2003–2004) - sezona 1 Showtime
Divna serija, zar ne?  ;D film mi nije dobar, druga sezona je bila dobra, ali ništa ne nadmašuje prvu sezonu. Ellen Muth kao Georgia super lik. Ostali likovi isto pogođeni. Priče uvrnute i zanimljive, dovoljno originalne da da budu pamtljive. Seriju je kreirao Bryan Fuller, poznat i po Pushing Daisies i Wonderfalls. Ova zadnja se jako rijetko spominje pa pogledajte ako niste. Hannibal nisam spomenuo jer mi nije tako kvalitetna serija. Ni ta druga sezona. Treba reći da je on otišao jako rano zbog neslaganja. Što još reći o prvoj sezoni osim da se obavezno pogleda.

48. Spaced (1999–2001) - sezona 2 Channel 4
Znam da ovdje ima dosta ljubitelja poznate britanske trojke Pegg/Frost/Wright koji su u posljednjih 15-ak godina stvorili stvarno urnebesne komedije, neke i sa dodatkom horora. Spaced je jedna od posljednjih serija u kojoj se osjeća čistokrvne serija. I ova druga sezona koja je već ušla u nulte, 90-e su tu. Likovi, zbivanja, zabave i humor. Sve je tu. Sidekick Peggovom liku je bila prekrasno slatka Jessica Hynes kao Daisy. Uvijek mi je bilo žao što nisu postali nešto više od prijatelja. Tu je još ludi Mike, vojničina kojeg je odglumio Peggov sidekick u stvarnosti, Nick Frost. I naravno, Tyres. Tipičan rave vikendaš iz 90-ih. Legendarno i nema više danas takvih serija koje mogu na taj način obuhvatiti način života kao serije iz 90-ih.

47. My So-Called Life (1994–1995) - sezona 1 ABC
A kad smo već kod 90-ih, evo jedne zbilja posebne. Kao što sam gore napisao, rijetko današnje serije mogu obuhvatiti svoje vrijeme kao što su to radile serije iz 90-ih. I to mi je neki život je jedna od najboljih coming of age serija, a takvih serija su 90-e bile pune. To i danas fali, ali kvalitetne koje progovaraju o problemima. Kao ova serija o rasizmu, homofobiji, prijateljstvu, drogama na jedan umjeren način. Prije Homelanda, Claire Danes je bila Angela Chase. Teenegerica sa tipičnim tadašnjim problemima. Prijatelji su joj bili jedan homoseksulac i neka se današnje serije ugledaju na ovu koje toliko forsiraju gayeve na jedan način zbog kojeg se stvara kontraefekt. I prekrasna moja hipijevka Rayanne (A.J. Langer). I ne, nisam zaboravio na Jareda Leta koji je danas IN, a prije toga je bio jako jako IN u ovoj seriji. Serija je nažalost prekinuta, a jedan od razloga je bila i Claire Danes koja je tad imala 15 godina i glumila pravu teenegericu. Sve što je prošla u stvarnosti, prolazila je u seriji. Bilo joj je teško i zato je odustala. Zato je tako odlično odglumila i osvojila zlatni globus. Da ne zaboravim spomenuti i njezine roditelje u seriji. Imali su jako bitnu rolu kao i svaki roditelj u stvarnosti. Seriju stavljam na nekakvu ljestvicu serija koje se moraju pogledati prije 16. godine. Pustite One Three Hill i slične bezvezarije, pogledajte ovo.

46. Quantum Leap  (1989–1993) - sezona 3 NBC
Quantum Leap je za mene najzabavnija serija ikada snimljena. A pazite sad ovo. Toliko je zabavna, a to je ujedno i serija koja spada u sami vrh po pitanju društvene kritike. Zašto? Serija se bavi sa likom koji putuje u prošlost (leaps), ali u tijela drugih ljudi. Kada dođe recimo kao u prvoj sezoni, u tijelo jednog crnog roba 1955. godine na jug amerike u doba najvećeg rasizma on je sad taj rob koji radi za jednu bogatu ženu. On ima njegovo tijelo, ali to tijelo sad ima Sama Becketta kojeg je odglumio uvijek simpatični Scott Bakula. No, nije sam. Njega prati hologram, ali stvarni lik u njihovoj sadašnjosti Al kojeg je utjelovio poznati glumac Dean Stockwell. Dakle, kao što vidite iz gornje epizode koja je to kritika, a svaka epizoda se bavi negdje sa manjom, negdje sa većom kritikom društva. Uz to, zabava je zagarantirana. Prva sezona je kratka pa nisam izabrao. Druga sezona je odlično zagrijavanje za najbolju treću sezonu u kojoj su remek djela two parter The Leap Home (60-e), Shock Theater (50-e) koji je vrh vrhova kad se Sam nađe u tijelu jednog mentalnog bolesnika koji ide na terapiju i tada se Sam u potpunosti promijeni. Pa The Boogieman (60-e) i da ne nabrajam sad dalje jer ih ima dosta. Ono što je važno je da je serija uvijek ostala vjerna sebi, uvijek su sve obuhvaćali i bili dovoljno raznovrsni da bi ostali zanimljivi. Poučna serija i obavezna lektira.

45. Rome (2005–2007) - sezona 1 HBO/BBC
Rim je došao i pokorio televiziju. Dao nešto novo, povijesno i istinito. Prva sezona mi je jača jer su se više fokusirali na dva lika i njihovu priču. Scenografski sami vrh. Odličan prikaz njihovih običaja i cijele te kulture. Neki likovi su nevjerojatno slični kao što su stvarne osobe bile. Prikazali su nam i medicinu tog doba  ;D i još jedan razlog zašto mi je prva bolja sezona je mali Octavian koji je u drugoj sezoni odrastao, a dosta bolji mi je bio u prvoj sezoni. Serija je nažalost otkazana. Ovi su govorili da su novci u pitanju. Kako je bilo preskupo nastaviti iako je bilo govora i o svađama na setu između pojedinih glumaca i scenarista.

44. Heartbreak High(1994–1999) - sezona 1 Network Ten
Vjerujem da se mnogi od vas sjećaju ove legendarne australske serije. Još jedna slavna coming of age serija koja je govorila o bitnim stvarima i mijenjala svijest kod ljudi. Tako mi je žao što nisam izabrao neku sezonu koja uključuje Drazica i Anitu jer su mi s vremenom postali najbolji par u seriji. Ipak, prva sezona ima originalni par Nicka i Danielle i odlični su. Prva sezona ima najbolju priču od svih sezona. Rivers je još jedan odličan lik, njegova priča kasnije sa učiteljicom mi je jedna od boljih. A na kraju šokantno finale i sve što se dogodilo sa Nickom će mi zauvijek ostati u pamćenju. Obavezna lektira.

43. Boardwalk Empire (2010–2014) - sezona 3 HBO
Serija je nedavno završila i u nekim drugim okolnostima bih rekao da je nezahvalno završila, ali pošto se zna da su ih požurivali i dali malo epizoda, shvaćam ih. Al ajmo se vratiti dvije, tri godine unazad. Točnije, treća sezona. U toj sezoni je uveden jedan od najluđih/najboljih likova u ovoj seriji. Gyp Rosetti se pojavio kao karikatura i otišao kao karikatura. Serija koja je pokazala da može imati i takve likove, ali tad sam govorio da bi bilo pretjerivanje kao ga ostave za iduće sezone. On je nadobudno došao da pokori sve što je pred njim. Kao i mnogi drugi prije njega nije razmišljao što nosi budućnost već samo ono što je trenutno pred njim. To je bilo odlično pratit jer se ekipa na čelu sa Caponeom, Nuckyem, Lucianom počela okupljati. Svi su dobili svoj zasluženi dio za najbolju sezonu. Ali uz Gypa najbolji lik ove sezone je bio Richard Harrow koji je od svih likova u seriji najviše drži do nekih pravila. Kao Omar u Žici, samo što je Harrow ipak na kraju dosta drugačiji izuzev tih pravila. Zasluženo je dobio najbolju scenu u toj sezoni. Finale: Artemis klub, Gypovi ljudi vs Richard Harrow. Serija je u toj sezoni definitivno evoluirala nakon onakvog finala druge sezone. Na kraju, Boardwalk nikad nije nešto veliko promijenio u televizijskoj kulturi kao neke druge HBO serije ranije. Jedna od onih serija koja da se pojavila 5, 6 godina ranije, bilo bi velikih promjena i ogromnog utjecaja.

42. Louie (2010– ) - sezona 3 FX
Louie Louie Louie Louie
Louie Louis Louie Loueye
Louie Louie Louie Louie

Louie mi je među dvije, tri najbolje serije u posljednjih 5 godina. Za one koji nisu upoznati, radi se o stand-up komičaru koji je napravio ovu seriju baziranu na njegovom životu i što sve prolazi. Serija je dramedija, ali kad je drama, i tu ima toliko situacija o kojima 99% zemljana ne razmišlja pa su i te dramske situacije gotovo uvijek smiješne. Po tome je Louie poseban. Govori istinu i zato ga toliko poštujem. U trećoj sezoni su gostovali Lynch, Robin Williams, Melissa Leo, Jay Leno i još dosta njih. U ovoj sezoni je bio najbliže tome da dobije svojih 5 minuta slave u Tonight Showu. Late Show je vrhunski three-parter, a finale nije moglo bolje. Scena sa lutkom u finalu mi je najbolja scena od neke serije u posljednjih 5 godina. To je sami vrh apsurda na televiziji. Sad ide 5. sezona, još malo kraj. Premalo epizoda  :(

41. Stargate SG-1 (1997–2007) - sezona 4 Showtime
Stargate je serija koja me nije uvukla prve dvije sezone. Bilo je dobro, ali slučajevi i sva ta putovanja nisu me toliko oduševili koliko sam očekivao. Likovi jesu bili zanimljivi, svaki poseban na svoj način. No, imali su cilj. Stvoriti vlastitu mitologiju oko starih civilizacija i njihovih uvjerenja. To se sve najbolje pokazalo u izvrsnoj četvrtoj sezoni. Dvojba je bila između nekoliko sezona, ali četvrta sadrži Window of Opportunity, najbolju epizodu serije u kojoj se pokazali koliko mogu biti smiješni. O'Neill pogotovo. Small Victories je vrhunski početak sezona i epizoda koja je Replicatore predstavila u pravom svjetlu. Exodus kao finale nije moglo bolje i sve što je Apophis priredio. U kompletu odlična sezona bez slabe epizode. Sad, teško je onima koji nisu gledali jer Stargate ima 10 sezona, a tu su još ostale serije koje se moraju pratiti da bi neke stvari shvatili.
« Zadnja izmjena: 09.05.2015. 11:40:32 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #7 : 09.05.2015. 20:13:20 »
Taman na vrijeme.

40. Farscape(1999–2003) - sezona 3 Nine Network
Ovo je serija koja se mora voljeti. Šteta je što ima dosta njih koji ne shvaćaju taj šarm ove serije. Najčudnija znanstveno fantastična serija od svih znanstveno fantastičnih serija, Farscape je svakako bila prekretnica u tome što se sve može napraviti sa lutkama. Često i nazivan lutkarski show, ovo je serija koja je od takvih likova (a takvi su većina) stvorila toliko životopisne likove do kojih ti je stalo. U prvoj sezoni prva polovica nije tako dobra kao druga kad se pojavljuje jedan bitan lik i točno tada počinje Farscape ludnica. Taj trip u kojeg smo se upustili. Druga sezona je odlična, pokazuje koliko Farscape može biti mračan, ali treća je pokazala koliko zbilja mogu biti mračni bez obzira na njihov humor. Jedan bitan lik je otišao, najbolji two-parter u seriji Into the Lion's Den je tu. Serija je i produkcijski postala jača. I sezona u kojoj su se najbolje poigrali sa crvotočinom koja je toliko bitna za Scorpiona. Ono što je još posebno u seriji je to što svaki vanzemaljac, svaka ta rasa na kojeg naiđu ima neke svoje mušice. Nitko nije prijateljski nastrojen i to nam daju do znanja od početka serija i zato se možemo toliko povezati sa likovima. D’Argo, Crichton, Chiana pa i sebična štetočina Rygel. I naravno prekrasna Aeryn. Upustiti se u ovu avanturu je čista hrabrost. Nadam se da oni koji nisu gledali imaju hrabrosti probati.

39. Curb Your Enthusiasm (1999–2011) - sezona 3 HBO
Larry David je legenda to svi znamo. Za one koji nisu upoznati s njegovim imenom, a znam da ima i takvih (nažalost) on je osoba koja je kreirala Seinfelda, a nakon što je Seinfeld završio počeo je raditi na ovoj seriji koja je djelomično prikazivala njegov stvarni život na jedan humorističan način. Nema tu namjernih fora, sve je prirodno, a smiješno. Kao i Louis C.K. poslije njega, Larry David je uspio odmah nakon Seinfelda napraviti nešto novo i originalno. Treća sezona je njegov vrh. U ovoj sezoni Larry je investirao u restoran, a pridružili su mu se Ted Danson i Michael York. Kao i u prijašnjim sezonama, bavi se tipičnim temama za njega. Od kućnih ljubimaca do terorističkih napada. I nikako da nauči na svojim pogreškama koje opet ponavlja i koje ga dovode do apsurdno smiješnih situacija. Vrhunske epizode, pogotovo najbolje finale od svih njegovih sezona The Grand Opening kad dolazi onaj sa sindromom je urnebes.

38. Battlestar Galactica (2004–2009) - sezona 1 Sci-Fi
Sad dok ovo pišem još se dvoumim. Treća i četvrta sezona ne dolaze u obzir jer ne dijelim takvo oduševljenje kao neki. Jedine dvije odlične sezone su prve dvije. I kako sad izabrati jer još nisam siguran jel ova prva sezona najbolja. Druga svakako ima najbolji storyarc sa Pegasusom i to je bilo stvarno fantastično i napeto iskustvo. Mitologija je narasla, ali su onda od treće sezone za mene previše zabrijali. Isto tako, druga sezona ima i nekih loših epizoda kao što je Black Market. I na kraju sam se odlučio za prvu sezonu. Najmanje epizoda od svih sezona, njih 13 i sezona u punoj paranoji zbog bježanja od Cylonsa. I to paranoju su uhvatili savršeno. I još jedna bitna stvar je da sam u prvoj sezoni mogao vjerovat svakom liku. U kasnijim sezonama mi je došao osjećaj da svatko može biti TO i nekako sam očekivao. Iznenađen jesam bio, ali opet cijelo vrijeme imaš taj osjećaj dok u prvoj sezoni su me najviše puta ostavili iznenađenima. Što reći na izvrstan two parter finale kad se onaj preokret dogodi. Tako nešto kasnije nisam iskusio jer su me već navikli na svakakva iznenađenja. U prvoj sezoni likovi su bili svoji, paranoični i bila je čista borba za preživljavanje. Čak me i Starbuck nije toliko živcirala kao u idućim sezonama  ;D

37. Oz (1997–2003) - sezona 4 HBO
Prije Sopranosa bio je Oz. Ovo je jedna od onih revolucionarnih HBO drama koja je pokazala koliko televizijska drama može biti realna. Četvrta sezona zato što ima duplo više epizoda od svake druge sezone. Sadrži najbolje scene između Adebisia i Saida. Kako samo zaboraviti na njihove scene, pogotovo onu legendarnu i neočekivanu da ne spoilam sad. Tu je još uvijek najbolji lik Irac Ryan O'Reily i njegov brat. Svakako najlukaviji lik u seriji. Talijani, latinosi i Schillingerova grupa isto ordiniraju zatvorom na još bolji i nasilniji način nego prije. Oz je serija koja je pokazala kako treba izgledati zatvorska drama. I serija u kojoj nema lika kojeg ću sad simpatizirati. Navijati u nekim situacijama da, ali da mi je neki lik postao drag, nije. Napravili su ih realnima, proispitivali su i čitavi američki sustav koji i danas ne funkcionira na pravi način.

36. The Dick Van Dyke Show (1961–1966) - sezona 4 CBS
The Dick Van Dyke Show je obavezna lektira za svakoga tko voli klasičan humor. Serija bez premca spada u red najboljih i najutjecajnijih američkih humorističnih serija. Bavi se sa Robom kojeg glumi legendarni Dick Van Dyke i njegovim prijateljima koji pokušavaju napisati/producirati jednu tv seriju. Kao njegova žena se pojavljuje i Mary Tyler Moore koja 70-ih dobije i svoju poznatu seriju The Mary Tyler Moore Show. Jedna od rijetkih humorističnih serija koja je bila konzistentna kroz svih 5 sezona, a svaka sezona ima 30-ak epizoda. The Ghost of A. Schantz spada među najbolje epizode nekog sitcoma, i ovo je najbolja obiteljska komedija ikad snimljena. Inače ih ne volim jer su uglavnom patetične i previše forsirane, ali Van Dyke je toliko toga promijenio u svjetskoj komediji i velik dio hum. serija i taj stil koji je Van Dyke posjedovao ne bi postojao. Inače, najpoznatija epizoda serije je iz druge sezone. It May Look Like a Walnut koja je ujedno postala i jedna od najpoznatijih televizijskih epizoda.

35. Millennium (1996–1999) - sezona 2 Fox
Prije par godina bih rekao da je druga sezona najslabija od tri sezone. Nakon što sam ponovio drugu sezonu tamo negdje mislim 2013. godine, ova sezona mi je postala apsolutno najbolja. Millennium je serija koju je kreirao Chris Carter koji je ujedno i kreator The X-Filesa. Serija je čak i smještena u isti univerzum kao Filesi. Prva sezona je nešto najmračnije što je televizija ikad dala. Dakle, govorim o atmosferi. Mračnije čak i od Filesa i Twin Peaksa. Druga sezona ide u potpuno drugom pravcu. Nije tako mračna kao prva, ali je i dalje dovoljno atmosferična da mi da poseban osjećaj. Carter je za ovu sezonu doveo scenaristički dvojac Filesa, Jamesa Wonga i Glena Morgana. Uz to, došao je i Glenov brat da napiše priču za par epizoda, Darin Morgan (još jedna scenaristička legenda Filesa) čije su epizode za udžbenike. Serija prati Franka Blacka kojeg je utjelovio odlični Lance Henriksen. On ima posebnu moć da zna što se dogodilo sa žrtvama i gdje se nalazi ubojica. Tu je još odlični Terry O'Quinn koji radi za tajnovitu Millennium grupu u koju se polako uključuje i Frank Black. Dok se u prvoj sezoni o Millennium grupi jako malo zna, u drugoj se uzima taj drugi pravac i polako se saznaje što ta grupa predstavlja. Najbolje epizode su Jose Chung's 'Doomsday Defense', epizoda od Darina Morgana gdje je okrenuo seriju u jednom humorističnom tonu. The Curse of Frank Black, fantastična halloween epizoda. The Mikado, možda i najbolja epizoda u seriji o serijskom ubojici. Somehow, Satan Got Behind Me, još jedna epizoda od Darina Morgana gdje četiri vraga razgovaraju o čovječanstvu u jednom restoranu. Briljantno! I da ne nabrajam ostale epizode, finale je zastrašujuće i jedno od dražih finala ikad. Proročanstva, smak svijeta, Carter je uspio uhvatiti sve to i stvoriti još jednu unikatnu seriju. Nekad i previše mračnu.

34. The Office (2001–2003) - sezona 2 BBC Two
Za ljubitelje američkog remakea razočarat ću vas. Ovo je originalni The Office iza kojeg stoje briljantni umovi Ricky Gervais i Stephen Merchant. U seriji je još Mackenzie Crook koji glumi Garetha, lik posebne inteligencije. David Brent je glavni, on cijelo vrijeme misli da je sve u redu, da su svi zadovoljni i da ga svi shvaćaju koliko im je potreban. Ustvari je sve suprotno. Pogotovo iz perspektive Tima kojeg je odglumio Martin Freeman i vjerojatno tad nije bio svjestan koliko će postati popularan. Seriju izdvaja mockumentary i teško je objasniti taj specijalan humor od Davidovih viceva i vjerne pratnje Garetha do Timovih čuđenja i pogleda lijevo - desno kao da stalno ima tikove. Koliko god likovi bili teško prihvatljivi da ih zavolimo zbog toga što su neviđeni debili, toliko je ustvari prihvatljivo jer ih na kraju zavolimo. Božićni two-parter specijal je najbolji specijal neke serije koji je često pogrešno svrstavan pod treću sezonu, ali pošto je specijal, ide odmah u zadnju sezonu, a to je ova druga.

33. M*A*S*H (1972–1983) - sezona 3 CBS
Ah, legendarni MASH. Prvo pogledati odličan film pa seriju. Finale serije je gledalo preko 120 milijuna ljudi. Nevjerojatan podatak. Serija se promijenila u trećoj sezoni i zato sam uzeo tu sezonu kao primjer prave televizijske prekretnice. Naime, prije treće sezone je Larry Gelbart (kreator serije) posjetio Koreju i to je njega promijenilo u potpunosti. Zato je u trećoj sezoni uz izvrstan i još uvijek dan danas svjež humor uveo i ozbiljnije teme. Spoj ozbiljnih tema i odličnog humora. Tu se dogodilo do tada nespojivo na televiziji. Više nije bilo tipičnih karikaturnih situacija kao u prve dvije sezone, barem ne toliko. Likovi su postali dublji i samim time smo više s njima u svemu tome što proživljavaju. Ovo je i zadnja sezona za jedan odličan duo to jest jednog lika. Tu su i klasici od epizoda Adam's Ribs, Rainbow Bridge, A Full Rich Day te nezaboravno i tužno finale Abyssinia, Henry gdje i sami glumci nisu znali točno što će se dogoditi pa su i njihove reakcije bile šok. Glumce i likove koje su glumili ne treba nabrajat jer nikad neće biti zaboravljeni.

32. Mad Men (2007- ) - sezona 4 AMC
Ovo je serija koju nije lako gledati iako je izvrsna drama, serija ipak ima različit pristup od nekih drugih drama koje recimo kombiniraju čistokrvni krimić ili znanstvenu fantastiku. Mad Men je čista drama. Spora, vruća i hladna, pažljivo režirana. Serija ima svoj tok, ima svoje likove koji nisu kopija drugih klišej likova. Najvažnije od svega je da ima svoj period. Četvrta sezona je ključna jer je to sezona kad je serija postala dovoljno mračna. Jon Hamm kao Don Draper se potpuno odvojio kao karakter od ostalih likova. Promijenio se u ovoj sezoni, zato imamo u jednom nastavku i ono pitanje tko je Don Draper?, a on je jedan od najboljih modernih dramskih likova zarobljen u 60-ima. Elisabeth Moss se kao Peggy preporodila u ovoj sezoni jer za razliku od drugih likova koji su imali velike probleme, ona je postala puno više samopouzdana nego što je to bila prije. Sezonu su obilježili Pete i Ken te njihov mali rivalitet i najbolja epizoda serije The Suitcase. Epizoda koja bi trebala predstavljati Mad Men jer je minimalistička i moderni klasik. Baš kao i serija.

31. Friday Night Lights (2006–2011) - sezona 4 NBC
Generaliziranje je prava riječ koja ide uz ovu seriju. I to vrlo često. Glavni razlog je zato što je ovo sportska drama i to još o američkom nogometu. Tipična serija samo rađena za amere, tko bi to drugi gledao. Sigurno ima patetike i sve ostalog što ide uz to. Kako se samo grdno varaju ti koji generaliziraju. Nema LAŽNE patetike. Sve je na mjestu. Likovi su životopisni, likovi su ono što smo bili mi. Imaju svoje probleme koje proživljavaju zajedno sa prijateljima, roditeljima. Uz to velik dio njih igra američki nogomet. Iako bi se moglo činiti da je glavni fokus na sportu, nije baš tako. Sport je njima na prvom mjestu i toj maloj zajednici, ali nama gledateljima na prvom mjestu su oni kao osobe. Prva sezona ima 20+ epizoda, a sve ostale između 13-15 epizoda. Četvrta je najjača sezona. I najriskantnija. Coach Taylor se seli u East Dillon gdje je ghetto i dobiva novu momčad koju mora dovesti u red. Novi likovi, velike promjene, ali isto tako pratimo stare likove iz West Dillona pa su sve to zajedno iskombinirali. Kyle Chandler kao Coach Taylor bi trebao predstavljati svakog od nas. Tu želju i entuzijazam koji svi posjedujemo, sve te mane i vrline to je on. Od likova on je najbolji. Tu je još i Tim Riggins kojeg je odglumio Taylor Kitsch. Njega mi je bilo posebno pratiti ovu sezonu jer je doživio velike promjene i stvarno se promijenio u fantastičnom finalu Thanksgiving. Highlight sezone je epizoda The Son gdje je Zach Gilford kao Matt zablistao, a sama epizoda spada u jednu od najemotivnijih epizoda koju sam pogledao. FNL je stvarno za svakog, a to već nešto govori kad znamo da sportske drame nisu za svakog. Ovo je.
« Zadnja izmjena: 10.05.2015. 11:05:50 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #8 : 10.05.2015. 19:29:27 »
Malo uranio.

30. Frontline (1994–1997) - sezona 1 ABC TV
Ne znam koliko vas je čulo za ovu seriju koja i je, i nije popularna. Ovisi gdje. Ja sam inače veliki fan općenito sve što ima veze s Australijom pa tako i njihovih serija. Dakle, o čemu se ovdje radi? Ovo ima neke sličnosti sa serijom The Office, barem što se tiče mockumentary stila. Frontline je serija koja kritizira trenutne najbitnije vijesti na jedan satiričan način, a pošto ja cijenim satiru vrlo vrlo jako jer se radi o nečemu što nije lako napraviti, zato mi je ova sezona ovako visoko. Pratimo Mikea Moorea koji je napravljen kao većina tadašnjih novinara/voditelja, ali na jedan ljigav način tako da ih sve parodira. Ljubitelji Colberta i Daily Showa će sigurno uživati. Meni su sve tri sezone podjednako briljantne, ali sam izabrao prvu po onoj logici zato što je prva. Mislim da se danas ova serija može pogledati na youtubeu. Postavljene su sve epizode.

29. The West Wing (1999–2006) - sezona 2 NBC
Sorkin se ili voli, ili ne. Kod mene su oba dvije varijante. The West Wing recimo volim. The Newsroom nikako. Sports Night i Studio 60 mogu proći. No da se vratim ovu vrlo važnu dramu koja je okupila odlične glumce u tom trenutku od Allison Janney, Richarda Schiffa pa sve do Martina Sheena. Sezonu otvara odličan two-parter In the Shadow of Two Gunmen koji se direktno nastavlja na prvu sezonu i ono što se događalo oko Sheenovog lika to jest samog predsjednika. Sami likovi su dobivali veće priče kao Josh i njegov psihijatar ili prva dama. Predsjednik je imao velikih zdrastvenih problema. Sama isto ne treba zaboraviti kojeg je odglumio nezaboravni Rob Lowe. Sorkinovi dijalozi u ovoj seriji su bolji nego u bilo kojoj drugoj njegovoj kao i od većine ostalih modernih serija. To je ono što njega izdvaja od ostalih. Visoka produkcija, puno walk-and-talk scena i velik komad drame.

28. Alfred Hitchcock Presents (1955–1962) - sezona 5 CBS
Veliki Alfred je za mene uz Charliea Chaplina najveća i najvažnija filmska ikona 20. stoljeća. Hitchcock je sam izmislio moderni krimić/triler, a da Psiha nije bilo, moderni horor bi došao desetljećima kasnije. U naponu sngae odlučio se za jednu seriju koja će i kao njegovi filmovi promijeniti ovaj put ne filmsku industriju već televizijsku. Iako je režirao samo 17 epizoda od 200 i nešto, vidi se njegov pečat zbog tog utjecaja koji je imao. Kasnije je serija umjesto Presents dobila Hour jer su one epizode bile po sat vremena, a Presents je kao većina antologijskih serija po 25 minuta. Peta sezona uključuje preko 38 epizoda gdje gotovo svaka epizoda pruži nešto za pamćenje. Često twist, priču ili odličnu glumu. Man from the South recimo gdje su se u glavnim glumačkim izvedbama pojavili Peter Lorre i Steve McQueen, a u ostalim epizodama glumci kao što su Burt Reynolds, James Coburn i William Shatner. Dobro, Shatner je često tad gostovao po različitim serijama  ;D želite kvalitetan krimić i triler. Samo se prebacite u 50-e, uzmete ovu seriju i krenite sa gledanjem.

27. Cracker (1993–1996) - sezona 2 ITV
Ok, oni koji nisu gledali Crackera, zamolio bi ih da otvore novi prozor, utipkate ime serije i ostalo znate. Da odmah pređem na glavno. Cracker je najbolja britanska krimi serija. Izvrsni Robbie Coltrane je Fitz, žešći alkoholičar i pušač, ali isto tako vrhunski analitičar. Dok su prva i treća sezona bile odlične, druga sezona je ponudila nešto što se događa jako rijetko. Sezona za udžbenike sa tri three-partera što znači devet epizoda. Men Should Weep i The Big Crunch su kao prva i treća sezona vrhunski dok je To Be a Somebody na koju treba obratit pozornost jer spada u sami vrh televizije. Priča prati Roberta Carlylea kojem je ovo bila uloga karijere i probio se kao glumac. Svaka čast na svemu što je napravio, ali ovo mu je nešto najbolje gdje se polako pretvara u psihotičnog ubojicu, ali u samu priču je uključena poznata tragedija koja se dogodila na Hillsborough stadionu gdje je poginulo 96 ljudi. Cracker je pravi primjer kako krimi serija treba izgledati.

26. Six Feet Under (2001–2005) - sezona 5 HBO
Serija je bila prekretnica za karijere Petera Krausea i Michael C. Halla iako je Krause imao neke uloge prije, ali nije se uspio dovoljno nametnuti kao u ovoj seriji. I što reći osim da se još uvijek sjećam prvog puta kad sam pogledao top 3 finala neke serije. Sjećam se koliko su me emocije obuzele. Četvrta sezona je najmračnija i u nekim drugim okolnostima uzimam mračne sezone, ali peta sezona osim što je zadnja, ispričala je samu bit ove serije na poetičan način prepun emocija i scena koje se ne zaboravljaju. I nije lako ući u seriju, pogotovo prva sezona koja isto ima visoku kvalitetu, ali gledajući prvu sezonu, vidi se ta udaljenost među likovima i vrlo je teško nekog odmah simpatizirati. I dok velik dio serija nisu svoje, nisu iskreni prema gledateljima, SFU ostaje važan dio moderne televizije.

25. The Shield (2002–2008) - sezona 5 FX
U jebote, već sam došao do The Shielda. Ono što je meni dobro je da sa svakom kvalitetnom serijom imam neku povijest. Pa tako je ova serija koju sam najbrže pogledao. Sad, jel to govori nešto vjerujem da govori. Sjećam se dobro kakav je efekt serija izazvala kad sam pogledao do kraja. Finale serije je isto top topova, ali vratimo se dvije sezone ranije, točnije u petu. Kao gost dolazi glumac Forest Whitaker koji pod svaku cijenu želi srušiti Strike Team, a to je tim koji sadrži četiri korumpiranih policajaca, ali nisu korumpirani na klasičan način da netko njih drži na udici. Ne ne, oni sve drže. Bande, mafiju, političare. Osim odličnog Michaela Chiklisa kao Vic Mackey, tu je još i Walton Goggins (Boyd iz Justified) kao Shane, njegova desna ruka. Njihov odnos je ono što je seriju držalo dodatno zanimljivom. Finale pete sezone je isto klasa za sebe. Puno emocija i vrhunski twist. Pisalo nas je dosta na temi o seriji o tom preokretu i sceni između dva lika koja je promijenila naglavačke čitavu seriju.

24. House(2004–2012) - sezona 5 Fox
House je serija koju mogu gledati svaki dan. Uzmem neku epizodu i uživam u njegovom cinizmu. Bilo mi je jako teško izabrati sezonu. Odluka je pala na 5. sezonu, a 4. je bila jako blizu. Ustvari, mislim da nema neke razlike. Izabrao sam na jednostavniji način. 5. sezona ima više epizda što znači više uživanja. Četvrta ima zastrašujuću konstantu u tih 16 epizoda, početak, sredina vrhunski i onda završne epizode House's Head/Wilson's Heart koje uključuju priču oko Housea/Amber/Wilsona. Onda peta sezona, osam epizoda više. Početak i sredina isto odlični, ali ovaj put finale je potpuno drugačije. Možda mi je dvosatno finale čevrte sezone draže, ali three-parter House Divided/Under My Skin/Both Sides Now pokazuje koliko ova serija može biti kompleksna i ponekad zbunjujuća. Tu je još i ona epizoda koja potpuno zbuni Housea kad lik Kala Penna učini ono zbog čega House nikako ne može shvatiti zašto. Najveća misterija za njega. House je odličan. Hugh Laurie je odličan.

23. Arrested Development (2003–2013) sezona 2 Fox
AD je po mojem osobnom mišljenju najbolja američka humoristična serija u posljednjih 15 godina, a ako ćemo gledati dalje, vrlo dobro stoji. Radi se o Michaelu Bluthu kojeg je odglumio meni inače ne pretjerano drag, ali ovdje odlični Jason Bateman. On mora ostati doma kako bi se pobrinuo za obiteljske poslove i svoju obitelj koja je sve samo ne normalna. Kao jedna od najpametnijih serija svoje ere, bilo je teško izabrati neku sezonu. U drugoj su se najviše uhodali, loše epizode nema već svaka funkcionira odlično. Buster i Tobias po običaju odlični, možda i najbolji likovi u seriji. Toliko detalja, i pametnog humora ima u jako malo serija. Izrazi lica i te njihove reakcije, pokreti, ma sve je na mjestu. Netko bi pomislio da se jedna epizoda snima par mjeseci samo da uspiju sve te sitnice povezati. Jednostavno su svi kliknuli.

22. Freaks and Geeks (1999–2000) . sezona 1 NBC
Serija koja je probila trojac James Franco/Seth Rogen/Jason Segel. Sad, što znači probiti. Oni danas snimaju, glume, produciraju. Komedije, drame. Ide im, ali ne volim niti jednog od njih. Ono što rade mi je bezveze osim ove serije. U ovoj seriji su ova tri iritantna bića odlično uklopljena radi Paula Feiga. Dobro, tu je i Judd Apatow. Njiho troje su frikovi dok trojac John Francis Daley/Samm Levine/Martin Starr su geekovi, a Linda Cardellini se želi uklopiti u frikove. Osim što je jedna od najboljih serija sa jednom sezonom, druga je na mojoj listi najboljih coming of age serija. Radnja smještena u 80-e, a nije bilo bolje moderne serije ili filma koji su na tako kvalitetan način prenijeli taj šarm koje su 80-e posjedovale. Priča o odrastanju sa dosta humorističnih scena, sa dosta dramskih scena, sa dosta ciljeva zacrtanih u njihovom životu. Svatko od njih ima priču i sa svakim od njih prolazimo ono nešto. Od frikova mi je bilo posebno pratiti Daniela i njegovu priču jer se na kraju želio promijeniti pa ona scena sa dungeons and dragons i carlos the dwarf  ;D a od geekova Bill mi je bio najbolji. Posebno njegova opsesija sa Billom Murrayom. Kakva šteta što je ostalo na jednoj sezoni. INTRO

21. Firefly (2002–2003) - sezona 1 Fox
I evo nam još jedne serije koja je prekinuta, a mogla je doseći nevjerotan potencijal. Firefly jako često slovi kao serija sa najboljom jednom sezonom. Ovdje tu kod mene je na drugom mjestu. Uskoro stiže prva. Seriju je kreirao Joss Whedon (druga njegova serija na listi poslije Buffy) koji je tad bio u punom pogonu, a izgleda da je i ostao do dan danas. Radi se o kapetanu Malcolmu koji okuplja posadu gdje je i njegova najbolja prijateljica koja se borila s njim u ratu te jedan njezin dečko koji upravlja sa brodom. Tu su još doktor i njegova mistična sestra. Jedna prostitutka i svećenik koji je sve samo ne svećenik. Popravljačica broda kojoj se doktor sviđa. I da, Jayne koji vrlo često brže poteže za pištoljom nego što sluša. Malcolma je odglumio Nathan Fillion. Shipperima će biti poznat kao Castle iz serije Castle. Serija iako SF je bila realna. Gorivo, voda, svaku epizodu su tražili nešto po galaksiji da prežive. Krali da bi prodali. Bili lovljeni radi toga. Ima i taj western štih kad se spuste negdje i to je bombastična kombinacija. Eksplozije u svemiru se ne čuju. Zvuka nema. Pametna serija sa danas već toliko unikatnim Whedonovim dijalozima. Film pogledati kasnije. Serenity.
« Zadnja izmjena: 12.05.2015. 13:01:41 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #9 : 11.05.2015. 19:33:33 »
20. 24 (2001–2010) - sezona 5 Fox
Iako su mi drage i prve četiri sezone, peta je toliko bolja od drugih da je to zastrašujuće. U petoj sezoni su postavili gotovo nemoguć zadatak. Napravili su više pod priča + glavnu. Što reći osim da je prva epizoda pete sezone uvjerljivo najbolja epizoda ove serije, a opet su uspjeli držati čitavu petu sezonu napetom do samoga kraja. David Palmer mi je možda i najdraži televizijski predsjednik, ali o njemu ne smijem puno da ne spoilam jer sama serija je prepuna preokreta. Sezona uključuje Charlesa Logana, jedan od najljigavijih, ali i najboljih likova u seriji. Sporedni likovi od Billa, Aarona dok Chloe odlični. Osim Audrey. Ona mi nikad nije bila dobra. A dobri stari Jack Bauer se susreće sa nemogućim zadatkom, ali kao ultimativni badass prema kojem Chuck Norris ispada smiješan Jacku sve opraštamo. Uz njega smo. Mislim da se sve poklopilo. Savršen tajming, nema deus ex machine kao u idućim sezonama i prva epizoda te taj cliffhanger je jedan od najhrabrijih poteza koji sam vidio na televiziji.

19. Fawlty Towers (1975–1979) - sezona 1 BBC2
John Cleese kao vlasnik hotela, legendarni Basil. Manuel kao španjolsko zanovijetalo. Polly kao sobarica i Sybil kao Basilova žena. I naravno gosti koji imaju mnogo strpljenja za Basila. Druga sezona ima odlične epizode i žao mi je sad gledam, ali prva sezona ima epizodu The Germans koja spada među najbolje humoristične epizode ikada snimljene. Onaj njegov okret i hod te Don't Mention the War! sad se smijem čim se sjetim tog. Ili jadan auto  rofl rofl puno legendarnih scena, smijeha i suza. Klasik, must see za svakog. Fa-fa-fa-fire!

18. True Detective (2014– ) - sezona 1 HBO
Ovo je stvarno visoko mjesto za novu seriju, ali True Detective je serija s kojom sam prošao ono nešto i dobio novo iskustvo koje ne dobivam često kod modernih serija. O seriji sam pisao na samoj temi, analizirao svaku epizodu pa čitajte tamo zašto me oduševila. Nevjerojatno je koliko se stvari poklopilo. Sve na najvišem mogućem nivou. Gluma, scenarij, režija (posebno četvrta epizoda) i cijela ta filozofska strana serije i novi način da nam daju uvid u svijet kojem živimo, a da se tiče serija. HBO se u pravo vrijeme opet digao na noge. Uskoro druga sezona od koje nitko ne očekuje da bude kao prva. Pričekat ćemo pa ćemo vidjeti. Samo znam da mi fali analiziranje.

17. Blackadder Goes Forth (1989) - sezona 1 BBC One
Ovo je četvrta serija u serijalu. Stephen Fry na vrhuncu. Njegov stari prijatelj Hugh Laurie isto odličan, a Edmund i dalje onaj stari. Četvrta serija je smještena za vrijeme prvog svjetskog rata. Over the top po svemu. Cinizam i satira na najbolji mogući način. Šest vrhunskih epizoda od kojih je finale serije možda i najbolje finale neke humoristične serije. Također je bilo i povijesnih likova pa imitiranje Charliea Chaplina i nezaboravni Tony Robinson kao idiot Baldrick. Svaki od tih glumaca su poslije imali zavidne karijere, a nekima je popularnost i dan danas velika.

16. The Wonder Years (1988–1993) - sezona 3 ABC
Stigli smo i do najbolje coming of age serije. Bolja i od Heartbreak High, My So Called Life i Freaks and Geeks. The Wonder Years je ultimativna serija o odrastanju. Kroz seriju se probio Fred Savage kao klinac Kevin. Inače, njegov brat Ben Savage je 1993. godine glumio u seriji Boy Meets World. Pratimo Kevina i njegovu obitelj u kasnim 60-ima i ranim 70-ima u jednoj maloj četvrti. Kevin ima i najboljeg prijatelja Paula s kojim često provodi vrijeme zajedno i prolaze kroz svakakve avanture. Ono najbitnije, Kevin ima Winnie, njegovu prvu ljubav s kojom će svašta proći. Biti će zajedno pa će raskinuti i biti ljubomorni na jedno drugo, prolaziti svašta zajedno sa Paulom. Vrlo je teško opisati što se sve prolazi kroz ovu seriju. Serija budi nešto u tebi, a većinu toga smo i mi sami prošli kao oni. Svaku epizodu krasi i uvijek odlični i poučni krajevi. Po tome spada u sami vrh jer dok neke serije i njihove epizode idu na preokrete, ovdje svaka epizoda budi emocije i često nas ostavlja sa suzama u očima. Nostalgija je svima potrebna, a serija je za svakog od 7 do 77 godina. Izabrao sam treću sezonu. Prve dvije su odlične, ali treća i četvrta su van kategorije. Ipak treća jer Kevin i Winnie prolaze najteže trenutke, Pula je isto uključen. Kevinovi roditelji uvijek odlični, brat mu je malo preagresivan, ali mu je stalo do njega. Slavni INTRO je tu od pokojnog Joea Cockera. I sezona je još posebna po odnosu između Kevina i njegovog učitelja iz matematike. Za najemotivnije epizode zaslužne su upravo te epizode s njih dvoje. Pogotovo nakon onoga što se dogodi. Ako ima roditelja koji čitaju ovo, svojoj djeci pustite ovu seriju. Naučit će ih sigurno jako puno toga.

15. Monty Python's Flying Circuss Flying Circus (1969–1974) - sezona 2 BBC One
O Pajtonovcima se može ispisati knjige i knjige. Njihov nadrealni humor je promijenio naveliko ne samo televiziju već i cijelu kulturu. Svatko od legendarne šestorke je kasnije postao nešto. Chapman je psolije serije nastavio oduševljvati, ali nažalost prerano preminuo. Idle je i dan danas ostao u skečevima. Terry Jones je pokušao sve. Na kraju je postao uspješan pisac. Michael Palin je danas možda i najprihvatljiviji od svih njih jer je postao putopisac i napravio je izvrsne dokumentarističke serijale. Najslavniji od njih su ipak dvojka Terry Gilliam koji je postao jako uspješan redatelj sa svojim vizionarskim filmovima koji su danas lektira i meni omiljeni John Cleese (Fawlty Towers) i dan danas oduševljava. Njihovi filmovi su isto lektira. A serija je vrhunac dostigla u drugoj sezoni sa fantastičnih 13 epizoda gdje je i najbolja epizoda The Spanish Inquisition. Tu je i najpoznatiji i najbolji skeč Ministry of Silly Walks gdje John Cleese pokazuje zašto je najbolji. Ako netko želi pokušati tako hodati, imate ovu sliku pa slobodno učite  ;D

14. The Prisoner (1967–1968) - sezona 1 ITV
Napokon sam dočekao o seriji za koju želim da svi pogledaju. Ovo je original, zaboravite na onaj slabi remake. Pošto je ovo zadnja serija sa jednom sezonom na ovoj listi, a samim time ovo znači da je ovo najbolja serija sa jednom sezonom. Napisao sam jednom da je ovo najvažnija nepoznata serija iako je daleko od nepoznate, ali danas je sve toliko brzo da se ova serija previše zaboravila. Poznati Patrick McGoohan je kreator i glumac u seriji, a on glumi lika koji se zove Number Six. On je britanski agent koji se jednog dana budi u jednom selu koje je potpuno odvojeno od svijeta. Ne zna kako je tamo došao i ne zna zašto je tamo. Polako upoznajemo ostale brojeve sa svakom epizodom, misterija raste, a glavno pitanje je tko je Number One. Serija je poznata i po nezaboravnoj rečenici I'm not a number, I'm a free man! a posebno je bila poznata po svojoj simbolici. Jako puno Illuminatskih simbola zbog čega se i često govori da je serija rađene za Illuminate, a meni je kod serije još uvijek najveća misterija Patrick McGoohan i je li on bio njihov insider jer ima toliko nevjerojatnih stvari koje će se tek kasnije saznati. Isto tako sa drugog gledišta serija je najbolja moguća kritika na totaliristički režim. Ima i nekih stvari u seriji o kojima možemo samo nagađati kao entitet Rover ili jedna od najboljih scena neke serije i njegov govor koji je čista vizija i kritika na ono što dolazi. Koliko samo sistem i veliki brat guši ljude. Definitivno se vidi utjecaj Orwellove 1984 i nekih drugih knjiga. Tko nije gledao, imate poseban redoslijed epizoda. Imate od fanova. Od producenata. Od tv kuće i još njih par. To je isto posebno kod serije. Ja sam gledao redoslijed od fanova i kasnije od producenata. Dosta toga u seriji je još uvijek velika misterija. Zato je i specijalna jer ima toliko teorija. Jedna od najvažnijih serija. Na gledanje.

13. The Adventures of Sherlock Holmes (1984–1985) ITV
Sherlock Holmes, jedan od najpoznatijih fikcijskih likova. Izmišljen od strane Arthura Conana Doylea koji je napisao blizu 60 priča, a 41 priča je ekranizirana čisto na čisto u ovom serijalu. Sad da vam pomognem, OVDJE imate redoslijed gledanja. Izabrao sam drugu sezonu iz Avanture Sherlocka Holmesa koja je prva serija u serijalu. Ovo je najbolji Sherlock, nema boljeg. Jeremy Brett je identični Sherlock kao onaj iz romana. Njegova gluma, često i same improvizacije spadaju u sami vrh glumačkih izvedbi u nekim serijama. Toliko je uvjerljiv i unikatan lik. Od njegovog sarkazma do poznatog zaključivanja i odnosa prema njegovom vjernom pratitelju, doktoru Watsonu. Druga sezona sadrži šest epizoda. Najbolje su finalne dvije The Red Headed League i The Final Problem gdje se Sherlock susreće sa svojim najvećim neprijateljem, profesorom Moriartyem. Tu je i onda legendarna scena na slapovima. Kao iz pera Conana Doylea. Jeremy Brett je preminuo u 90-ima, a da nije serija bi se nastavila i bile bi sve priče ekranizirane. Njegova ostavština i interpretacija Sherlocka je nenadmašna i ostat će uvijek pravi primjer kako savršeno skinuti fikcijski lik.

12. Carnivale (2003–2005) - sezona 2 HBO
Najbolja prerano prekinuta serija. Carnivale je klasična priča između dobra i zla smještena za vrijeme velike depresije. Taman kad je završavalo prohibicijsko doba. Pratimo jedan cirkus koji ide od grada do grada i pokušaju zabavljati ljude te nešto zaraditi. Upoznajemo svakakve ljude koji zaslužuju biti u cirkusu. Dakle, kako su ih oni nazvali čudaci, ali su ustvari normalni ljudi sa problemima u kojima se nalazi svatko od nas. Michael J. Anderson kao Samson je glavni. Patuljak koji ima zadnju riječ i upravlja sa cijelim cirkusom. Tu su i svi ostali likovi koji naporno rade, a onda je tu Ben Hawkins koji ima specijalnu moć i on predstavlja dobro. Drugi glavni protagonist brat Justin, svećenik koji predstavlja zlo. Također ima moć. Njih dvoje se osjećaju, znaju za jedno drugo i polako će se susresti na pola puta gdje će borba početi. Brata Justina je odglumio vrhunski Clancy Brown i jedan mi je od omiljenijih modernih villaina kao i sama mitologija serije koja je vrlo kompleksno napisana. Ima jako puno simbolike. Serija je trebala trajati znatno duže. Prva sezona je triput sporija nego druga koja je strašno brza, napeta od početka do kraja i borba je epska. Uvijek ću žaliti što je Carnivale prekinut jer je mogao postati još veći.

11. Homicide: Life on the Street (1993–1999) - sezona 4 NBC
Žica prije Žice. Homicide je najbolja čistokrvna policijska serija. Serija je napravljena prema knjizi Davida Simona koji će kasnije i kreirati Žicu. Smještena u Baltimore pratimo jedan odjel za ubojstva gdje se slučajevi nekad riješe, a nekad traju kao i u stvarnosti. Godinama se razvlače. Većini će biti najpoznatiji detektiv Munch (Richard Belzer) gdje je glumio jedno te isti lik u 6, 7 serija. Ostali detektivi su isto vrhunski, ali ništa na nadmašuje dvojac Tim Bayliss i Frank Pembleton te njihove rasprave koje su izvrsno napisane te se i smatraju najboljim ispitivačima u tom dijelu grada. Realizam je jedna od glavnih vrlina serije. Ono što smo godinama kasnije osjetili u Žici. Izabrao sam četvrtu sezonu jer je posljednja sezona Homicidea, a da je svrstavam u kategoriju remek djela. Tu su izvrsni two parteri Sniper, Fire i Justice. Full Moon je jedna od originalnijih epizoda serije. U četvrtoj sezoni su više išli na case of the week pa su se trudili da svaka epizoda ima nešto originalno u sebi. Došli su i neki novi likovi, otišli neki stari. Produkcija, fotografija, drama, akcija i režija na najviše mogućem nivou. Danas takvih serija nema. Nećete osjetiti taj realizam i tu surovost kao kad gledate Homicide. Razloga je mnogo, ali danas je vrijeme gdje tv kuće previše podilaze nekim drugim stvarima. Idu lakšim putem. Nadam se da će pogledati oni koji nisu gledali. Krenite težim putem i serije ćete cijenit puno više.

« Zadnja izmjena: 12.05.2015. 11:46:35 maksi »

Offline Mulder

 • Izuzetak
 • *****
 • Postova: 16309
 • Spol: Ženski
Odg: 100 serija = 100 sezona
« Odgovor #10 : 12.05.2015. 18:28:12 »
Danas malo uranio. Zadnji dan.

10. Breaking Bad (2008–2013) - sezona 4 AMC
Kad je treća sezona završila, odmah od tog trenutka mi je bila najbolja sezona Breaking Bada. I bila je do prije par mjeseci. Nijanse zbilja igraju veliku ulogu u svemu ovome i kad sam pažljivo promotrio, izabrao sam četvrtu sezonu. Treća sezona je fantastična, pogotovo finale i glavna prekretnica za Walta. On od završetka treće sezone je postao monstrum. Kao što je i Vince rekao "I wanted to turn lead character from Mr Chips into Scarface". U četvrtoj sezoni je to uspio. Zato sam izabrao četvrtu jer kao i u samom filmu Scarface, Tony Montana želi cijelo carstvo, a za neprijatelja ima glavnog, a to je Alejandro Sosa. U seriji Gus je Sosa koji se bez problema može svrstati u top villaine moderne televizije. Još jedan razlog za četvrtu sezonu je i njegov lik. Upravo ga tada vidimo u pravom licu. Kao u fantastičnoj epizodi Salud gdje je on u tom trenutku Scarface. Tu je i epizoda Crawl Space koja me doslovno naježila kad sam vidio kako se Walt psihotično smije. U sezoni je i meni najdraža scena cijele serije "I am the one who knocks" uz ostale izvrsno napisane dijaloge. Jesse se isto promijenio, počeo je shvaćati u što se Walt pretvara. Kao i Mike. I nezaboravno finale Face Off u pravom smislu te riječi. Breaking Bad je serija koja je zasluženo tu gdje je. Još je svježa, ali kod ovakvih serija to nije problem.

9. Deadwood (2004–2006) - sezona 2 HBO
Divlji zapad je doba koje se često idealizira. Rade se mitovi, oni koji krše zakon postaju legende (Jesse James). Možda i tu leži razlog zašto mi je divlji zapad jedno od dražih povijesnih razdoblja jer se treba jako potrudit da bi se saznala prava istina o revolverašima, indijancima i cijeloj toj kulturi. Deadwood je serija koja je najbliže uspjela prenijeti na jedan realističan i prljav način. U seriji su uglavnom stvarni likovi pa tako imamo i Wild Billa i Calamity Jane. Svaki tadašnji grad je morao imati šerifa, tako ima i Deadwood (inače isto stvarni grad). Taj šerif je Seth Bullock kojeg je glumio Timothy Olyphant. Uglavnom se priča vrti oko njega, ali nije sam. Njegov glavni archenemy je i najbolji lik u seriji, Al Swearengen. Ianu McShaneu je pripala ta čast i jednostavno je ubio ulogom. Mislim da je to serija gdje ima najviše psovki. Nakon odličnog finala prve sezone, Al i Bullock pokušavaju surađivati da bi maknuli jednog drugog neprijatelja iz drugog bordela. Powers Boothe je isto vrhunski dodatak kao Cy, lik premazan sa svim mastima, ali nitko kao E.B. Farnum. Vjerojatno najljigaviji lik neke serije. Osim odlične scenografije, produkcije i režije, tu je i odlična autentična glazba koja daje poseban ugođaj gledatelju. Gotovo sam siguran da više nikad neće biti serije koja će biti tako prljava kao Deadwood. Na briljantan način.

8. Seinfeld (1989–1998) - sezona 4 NBC
Serija o ničemu? Potpuno nebitno. Seinfeld je serija napisana od strane Larry Davida i uz pomoć Jerry Seinfelda. Vrlo često temeljena na njihovim životima i situacijama u kojima su se nalazili. Izabrati neku sezonu najbolje američke humoristične serije je bilo strahovito teško. Možda sedma sezona jer je tamo nazi juha. Možda peta sezona jer je tamo finale The Opposite i cijeli niz fantastičnih situacija za četvorku. Izabrao sam četvrtu. Jer su tamo epizode The Airport, The Outing, The Junior Mint, slavni Bubble Boy hahaha i najbolja epizoda serije, The Contest i ono legendarno Seinfeldovo objašnjenje svojoj curi. I to je Seinfeld. Nije Seinfeld serija o ničemu kako se često govori. To je idealna filozofska serija o malim stvarima. Dobro, nekad i velikim. Samo predstavljeno na jedan humorističan način koji uopće ne namjerava biti humorističan, ali je. Humorističan je upravo radi tih stvari o kojima gotovo nikad ne razmišljamo, a konstantno se nalazimo u istim situacijama. Samo to nama nije smiješno kao i našim likovima. Smiješno je onome tko promatra. U ovom slučaju za seriju smo to mi gledatelji. Kramer, Jerry, George, Eleine. Svi su oni posebni na svoj način. Posebno George, Sokrat među njima.

7. Only Fools and Horses (1981–2003) - sezona 6 BBC One
Mućke nisu bez razloga najvoljenija serija na ovim prostorima. Glavni razlog je to što je velik dio prolazio ono što su prolazili Delboy, Rodney i deda. Muljali su i krijumčarili na sve strane. A na sve to dodan je humor. I to ne bilo koji humor. Onaj britanski, na vrhuncu. Puno je odličnih sezona, ali šesta je ono što su Mućke. Nekad najsmješnija serija, a nekad najtužnija serija. Sezona sadrži šest epizoda po 50 minuta + dva božićna specijala. Yuppy Love je epizoda gdje Del ponosno želi postati poslovni čovjek. U toj epizodi dogodi se najlegendarniji trenutak u Mućkama, Delov pad pa epizoda Danger UXD i kad se pokušavaju u poslu sa lutkama na napuhavanje, ali ono što će tek kasnije saznati je da su to lutke napunjene sa eksplozivnim plinom. Chain Gang je epizoda koja okuplja cijelu ekipu. Boycie, Brzi, Denzil, Del i Rodney. Nailaze na zlatara koji ih želi preveslati. U epizodi The Unlucky Winner Is Del će staviti Rodneya u zeznutu poziciju kad će morati glumiti da ima 14 godina  rofl rofl Sickness and Wealth je epizoda sa spiritualnom seansom i nezaboravnim upadicama Brzog. Little Problems je jedna od najtužnijih epizoda. Vjenčanje Rodneya, a Del pokazuje koliko mu je stalo do njega kad se prepušta Driscoll braći. I ona zadnja scena kad Rodney dolazi u stan, a odselio se pa mu Del objasni neke stvari. Kakav mulac!  ;D i tu je najbolji božićni specijal, možda i najbolja epizoda serije The Jolly Boys' Outing. Tu su se okupili svi. Cijela grupa i krenuli na putovanje koje nije moglo završiti na lijep način. Pet epizoda u ovoj sezoni mogu bez problema konkurirati za najbolju u seriji. A da je tu epizoda koja sadrži Batman i Robin scenu, sezona bi mogla komotno u top 3 na ovoj listi. Mućke nikad neće biti zaboravljene. Zajedno sa cijelom grupom, pogotovo Del, Rodney i dva djeda.

6. The Sopranos (1999–2007) - sezona 3 HBO
Obitelj Soprano je pravi primjer prve prave revolucionarne HBO serije. Serija koja je bila odličan spoj Godfathera i Goodfellasa. Pratimo Tonija Soprana, ubrzo glavnog šefa svoje obitelji. Normalan čovjek. Ima ženu, djecu i tu i tam se bavi kriminalom. Upravo suprotno. On mora zaštititi svoju obitelj, i svoju pravu obitelj (mafija). James Gandolfini nas je nažalost prerano ostavio, ali Tony Soprano će zauvijek ostati jedan od najboljih tv likova u povijesti. O Sopranosima se može pričati danima, o kraju, o njihovim odnosima. Posebno između njega i njegove psihijatrice što je često bio i najzanimljiviji dio u seriji. U trećoj sezoni vidimo i rast Ralpha koji bi mogao ugroziti Tonija. Tonijeva psihijatrica isto dobije svoj mali storyarc u izvrsnoj epizodi Employee of the Month. Tu je i izvrsna Edie Falco kao Carmela, njegova žena. Scene između njih, svađe i sve te prepirke spadaju među najbolje dramske momente u nekoj seriji. Tu je i cijela njegova grupa, Silvio i Furio te posebno njegov nećak Chris s kojim će proći najteže dijelove svoga života. Naravno, najboljeg nisam zaboravio. Hvalisavac Paulie je i najbolji lik u njegovoj grupi. Najbolja epizoda sezone, a možda i u seriji je kad Paulie i Chris počnu loviti ruskog gangstera u šumi po snijegu, ali sve im se preokrene. Inače, tu epizodu je režirao Steve Buscemi kao i još nekoliko njih. Sopranosi su serija sa najbolje okarakteriziranim likovima. To im donosi veliku prednost na nekoj ljestvici najboljih serija.

5. Northern Exposure (1990–1995) - sezona 4 CBS
Život na Sjeveru je serija zbog koje sam zavolio prirodu. Zbog koje i pokušavam živjeti uz prirodu. Smještena na Aljasci, u gradu Cicely koji je među dva najbolja televizijska grada. To je mala zajednica čudnih ljudi, ali jako dobrih ljudi. Ovo je najpozitivnija serija koja je snimljena. Od prve do zadnje epizode. To je serija koja nam je pokazala kako bi nam moglo biti. Miris jutarnje kave uz hladan i svjež zrak i Chrisov radio show pa posjet u Brick na jedan slastan ručak. Ako je Seinfeld idealna filozofska serija o malim stvarima, onda je Život na Sjeveru idealna filozofska serija o velikim stvarima. O životu i smrti. O prirodi i toj pozitivnoj energiji. Prve dvije sezone su kratke i odlične, a treća i četvrta najbolje. Bilo je jako tijesno, ali odlučio se za četvrtu sezonu. Svaka epizoda je različita. Pratimo Joela Fleischmana, doktora iz New Yorka koji je došao u Cicely kao doktor, ali vrlo često nailazi na alternativnu mediciju od tamošnjih indijanaca/šamana. Tu je još Maggie, prelijepa Janine Turner. Nažalost danas nije tako lijepa jer je imala niz plastičnih operacija. Ed, kao mladi indijanac i ljubitelj filmova je najveselija osoba tamo. Maurice, tipični američki patriot, ali i on nam postane drag. Holling sa svojom Shelly vodi restoran Brick. Marilyn je jedan od najsmješnijih likova zbog njezinog gledišta na sve znanstvene i medicinske Joelove činjenice koje joj pokušava objasniti. Joel je fantastičan lik, a uz njega najbolji je Chris, najveći filozof u seriji. On vodi radio svako jutro i veliki je poznavatelj knjiga i filozofije. Često vidimo kako citira velike filozofe ili pisce. Dvojac koji je kreirao seriju su Joshua Brand i John Falsey. Radili su na dosta serija, studirali rusku književnost zbog čega je i ova serija tako dobro napisana. U seriji ima i čitavi niz referenci na pop kulturu. I taj duhovni dio serije je poseban. U četvrtoj sezoni sve je na mjestu. Svaki lik dobiva dodatnu priču, čak i Marilyn kad dođe onaj cirkus u grad ili Maggie i njeizn novi dečko koji je savršeno čist. Chris kao u svakoj sezoni doživljava promijene jer previše filozofski razmišlja o životu. Zato je tu fantastična epizoda Northern Lights. I taj divni kraj kad počne citirati uz sva ona svjetla koja se uključe na kraju. To cijelu seriju krasi, krajevi epizoda. Niti jedna serija nema tako specijalne i nadahnjujuće krajeve kao Život na Sjeveru. Svaka epizoda je posebna i bavi se sa lijepim, toplim i ponekad čudnim temama. Serija koja me možda i najviše promijenila. Ponavljam svake godine na jesen/zimu najbolje epizode, a to su često čitave sezone.

4. The Twilight Zone (1959–1964) - sezona 2 CBS
"You're traveling through another dimension, a dimension not only of sight and sound but of mind; a journey into a wondrous land whose boundaries are that of imagination. That's the signpost up ahead—your next stop, the Twilight Zone."
Često sam puta napisao da je Rod Serling najvažnija televizijska osoba u povijesti. I toga se dalje držim. Vrlo je jednostavno, Zona Sumraka je najbolje napisana serija. Kao multižanrovska serija koja je kombinirala gotovo svaki žanr, utjecala je kao malo koja serija kasnije. Svaka sezona sadrži velik broj remek djela i bilo je teško izabrati između prve tri sezone. Na kraju sam izabrao drugu sezonu. Dok prva i druga sezona sadrže 36 to jest 37 epizoda, druga sezona sadrži samo 29 epizoda po 25 minuta. Tu je cijeli niz i dan danas originalnih tema i preokreta što je trademark Zone. U podcijenjene epizode, a fantastične su spadaju: A Most Unusual Camera o kameri koja predviđa budućnost, A Penny for Your Thoughts o čovjeku koji dobije telepatske moći i pokušava se obogatiti. The Odyssey of Flight 33 kao jedna od onih uznemirujućih epizoda. Cijel radnja u avionu koji se nekako vrati u prošlost, ali tek se na kraju otkrije gdje u prošlost. Zastrašujuće, ali uzbudljivo. The Night of the Meek i djed božićnjak u jednoj od najljepših TTZ epizoda. A onda su tu epizode koje su iznad svih kao što su: Nick of Time, Oboslete Man kao odlično finale. The Silence i Shadow Play kao dvije jake socijalne i uznemirujuće epizode. Will the Real Martian Please Stand Up? kao divna i smiješna epizoda, a inače nisu takve o vanzemaljcima. Kao The Invaders, vrhunska epizoda isto u ovoj sezoni. Twist legendaran. Tu je i The Howling Man, epizoda koja mi je na svako novo gledanje sve bolja i bolja zbog atmosfere i te paranoje. I vrhunsko odrađena transformacija i na kraju svih ovih unikatnih i originalnih epizodu tu je jedna tako reći ultimativna TTZ epizoda, Eye of the Beholder. Često citirana i kopirana, ali nikad nadmašena. Možda i najveći twist u povijesti neke epizode. Sami vrh televizije. Uz to izvrsno je režirana, odlična igra svjetla i tame. Osim što je velik dio epizoda napisao sam Rod Serling, imao je pomoć i ostalih tadašnjih velikih pisaca kao što je Richard Matheson. TTZ zasluženo spada u sami vrh televizije i kulture.

3. The Wire (2002–2008) - sezona 4 HBO
Četvrta sezona Žice može i komotno biti najbolja sezona neke serije. Treća je bila jako blizu, stara grupa na okupu, ali morao sam izabrati četvrtu. Tu je nova priča tako dobro sažeta. Najbolje prikazani školski sustav i ono što predstavlja. Tu je i po običaju cijeli niz socijalnih kritika. Žica je trn u oku svim tim korumpiranim političarima i onima koji stoje iza njih. Tu i leži jedan od glavnih razloga zašto Žica nikad nije dobila neku veću nagradu. David Simon je više od desetljeća bio novinar u Baltimoreu i sve zna do detalja što se točno događalo. Sve te stvari prvo je prenio u odličnu mini seriju The Corner i poslije toga je došla Žica. Svi likovi su sjajno okarakterizirani. U ovoj sezoni pratimo u školi Dukiea, Namonda, Randya i Michaela. Svih njih čeka tužna budućnost ako nešto ne promijene, a žive u ghettu. Neki pokušavaju, a neki jednostavno počnu raditi na korneru. Ono što je bilo zanimljivo pratiti jer da svaki od tih klinaca može postati novi Bubble ili novi Omar. Bubble je jedan od najboljih likova u seriji i dobije jaku emotivnu priču, i na kraju ispadne jedan od rijetkih likova koji se pokušava promijeniti, a da to zbilja misli. Omar je svakako ne samo najbolji lik serije već i jedan od najboljih likova uopće. Robin Hood ghetta. Krade od gangstera/biznismena sa svojom sačmaricom i daje onima kojima treba. Zato jako često vidimo u seriji kako ga klinci pokušavaju imitirati iako ga se boje. Tu je i Marlo, novi glavni biznismen gangster sa svojom ekipom. Posebno se izdvajaju ženskica Snoop i najbrutalniji od svih, Chris. Chris je čista suprotnost Omaru i vjerujem da bi Omar bio kao Chris da nema svoj kodeks časti. Odlično je bilo pratiti i rat između Omara i Marlove skupine. Na kraju Marlo koliko god bio odličan lik, njega nikad neće cijeniti kao Omara ili ako ćemo u sami biznis, Avona i Stringera. Oni su old school, a Marlo je dečko koji nema poštovanja prema nikome i ne drži do svojih pravila. I uz sve to tu je onda cijela policijska postaja gdje su Lester, Cedric, Bunk, Herc i najbolji od njih Jimmy McNulty koji love sve te gangstere. O njima se isto može pisati danima, ali Žica je serija koja se ne može riječima opisati. Mora se pogledati da bi se doživjela sva ta kritika društva, sva ta dubina koju može jedna serija posjedovati.

2. Twin Peaks (1990–1991) - sezona 1 ABC
1990. godine je došla serija koja je i službeno započela drugo zlatno razdoblje televizije. Art + nadrealnost. Iza serije su stajali David Lynch i Mark Frost. Ono što je serija ponudila je tad bilo nešto neviđeno, kao i danas. Nema niti jedne serije prije i poslije koja ima taj način pripovjedanja kao Twin Peaks. Spojili su dramu, misteriju, horor pa čak i sapunicu. Uz odličnu kavu i pitu te atmosferu malog grada, tu su i čudni događaji koji će zadesetiti naše građane. Kad se prvi put postavilo pitanje Who killed Laura Palmer?, odmah je postalo glavno pitanje u americi, a ostalo je povijest. Kao i najveće pitanje u televizijskoj povijesti uz Who shot J.R.?, Lynch je uz pritisak javnosti morao isporučiti ubojicu u drugoj sezoni. Zadnjoj sezoni. Inače bi serija trajala puno duže. Pilot počinje tako što Dale Cooper (Kyle MacLachlan) dolazi u grad da istraži ubojstvo, ali na ono što će naići će mu promijeniti čitavi život. Tu je plejada čudnih i bizarnih stanovnika o kojima polako saznajemo bitne stvari. Od mladih Shelly, Bobby, Donna (Lara Flynn Boyle), Leo do Lelanda, šerifa te njegovih pomoćnika. I nezaboravna Audrey Horne (Sherilyn Fenn). Druga sezona ima skoro triput više epizoda, i dalje je to odlična sezona iako se malo gube pri sredini, ali prije i poslije sredine je u rangu prve sezone. Pogotovo finale i onih zadnjih 15 minuta je nešto najbolje što sam ikad pogledao na televiziji. Hvala na tome Lynch. Ipak prva sezona zbog najbolje pilot epizode ikada. Ona originalna verzija od 90 minuta i ostalih odličnih sedam epizoda. U svakoj toj epizodi tonemo sve dublje u tajne koje grad skriva. Ne smijem zaboraviti Franka Silvu kao BOB-a, jedan od najboljih televizijskih villaina. Bizarne stvari se počnu događati od nadnaravnih događaja do čudnih, ali vrlo značajnih snova. Twin Peaks je serija sa najviše simbolike i misterije. Na temi sam već dosta toga analizirao i sva ta značenja. Grad, atmosfera, svaki lik poseban na svoj način. Osjećaj koji mi TP pruža se ne može opisati. I da ne zaboravim Badalamentia i njegovu glazbu i tu je Julee Cruise i njezina dreamy glazba.

1. The X Files (1993–2002) - sezona 3 Fox
Chris Carter je počeo raditi seriju kad je pročitao da velik dio amerikanaca ne samo vjeruje u vanzemaljce već i vjeruju da su oteti. Popularnost je stekao kakvu nije mogao ni sanjati. Ima i ona slika gdje se vidi koliko je samo serija napravila utjecaj na tom polju. Izabrati neku sezonu gdje su prvih šest pravi primjer kako treba izgledati multižanrovska serija je bilo vrlo teško. Svaka sezona osim 9. kombinira mitologiju (glavna radnja, teorije zavjere, vanzemaljci, ljudi iz sjene) i monster of the week (paranormalni događaji, čudovišta i svakakva čudesa). U prvoj sezoni je bilo uhodavanje uz sjajnu atmosferu. Gledatelji su mislili da će se serija samo baviti sa vanzemaljcima i teorijama urote, ali već nakon treće sezone i prve monster of the week epizode (Eugene Victor Tooms), vidjeli su da to nije tako. Svaka je izuzetna na svoj način. Pogotovo kad od druge sezone ubace humoristične epizode što je jedan od trademarka serije. Svaka sezona ima specijalnih epizoda zbog kojih žalim što neku od tih sezona nisam izabrao, ali mora se jedna. U trećoj sezoni izgleda da su svi kliknuli.

X-Files je serija koja je imala pisce kojima je to bio prvi veći posao, a željeli su se dokazati. Različite generacije pisaca su prošle kroz seriju: Howard Gordon (kasnije će raditi na Homelandu i 24), dvojac Glen Morgan i James Wong (kasnije radili na Space: Above and Beyond i Millennium) i napravili su jedne od najpoznatijih motw epizoda. Naravno, Chris Carter i njegova desna ruka Frank Spotnitz. I tu je široj publici poznati Vince Gilligan (kreator Breaking Bada i Better Call Saul). On je došao kao fan serije i to mu je bio prvi posao. On će raditi punih 6 godina i jedan je od onih koji je najviše zaslužan za najbolje motw epizode u 4., 5., i 6. sezoni. I kao šlag na torti tu je brat od Glena Morgana, a to je Darin Morgan. On je bio najveći zajebant među njima, ostao jako dugo na seriji iako je napisao samo četiri epizode. On je taj koji je donio humor seriji. Jedna epizoda u drugoj sezoni s kojom je sve počelo i onda je pružio tri remek djela u trećoj sezoni. War of the Coprophages, Clyde Bruckman's Final Repose i Jose Chung's 'From Outer Space'. Ove zadnje dvije epizode su mi i najbolje epizode neke serije. Dakle, dvije meni najbolje epizode u jednoj sezoni. Dobar argument za mene. Clyde Bruckman je epizoda koja najbolje isporučuje smijeh, dramu i emocije. Peter Boyle ostvario ulogu karijere i zasluženo odnio Emmy, a Darin Morgan dobio Emmy za najbolje napisanu epizodu godine. Jose Chung je nešto sasvim deseto. To je epizoda koju sam najviše puta pogledao. Parodira na satiričan način X-Files kao seriju. To je epizoda u Rashomon stilu kao i Bad Blood iz pete sezone. Darin Morgan je još glumio Flukemana (epizoda The Host iz druge sezone te Eddiea Van Blundhta u epizodi Small Potatoes iz četvrte sezone). Kasnije je i napisao nekoliko fantastičnih epizoda na drugoj Carterovoj seriji, Millennium. Najbolja vijest je ta da se on vraća za novu sezonu. Trenutno kao producent.

Znam da mnogi žele čuti o Vinceu. Pa Vince je u ovoj sezoni napisao remek djelo Pusher koji stavlja Muldera u nezgodnu poziciju. Poslije Deer Huntera, najbolji ruski rulet ikad viđen. Motw epizode treće sezone su sadržavale Sucubus, čudovište iz jezera, ubojica preko astralne projekcije, ubojica koji ispušta masne kiseline, ubojica koji može udariti sa gromom, ubojiti žohari, demonski gargoyle, religijska čuda, ubojita frekvencija itd. I onda dolazimo do mitologije. Nakon odličnog finala druge sezone, prve dvije epizode The Blessing Way i Paper Clip se bave sa Mulderom i njegovim otkrivenjem jedne bitne zavjere. Tu su i dvije najbolje akcijske epizode u seriji, Nisei i 731. Hibridi aliena i čovjeka, Mr. X i jedan superbrzi vlak. I onda su tu dvije najvažnije mitološke epizode. Piper Maru i Apocrypha gdje se po prvi puta u seriji pojavljuje black oil tkz. crno ulje. Mitologija X-Filesa ima mnogo od otmica, eksperimenata do pčela koje prenose virus, ali najbitnija i najbolja televizijska mitologija je black oil. Treba spomenut i Smoking Mana, dobio je još veću priču u ovoj sezoni. Njegove scene su uvijek posebno dobre i kao villaina ga nitko ikad neće nadmašiti. Na kraju, David Duchovny i Gillain Anderson kao Fox Mulder i Dana Scully. Njihovi razgovori, priče i povjerenje koje imaju u jedno drugo donosi ono nešto pri čemu su na vrhu. Ikone, kemija između njih je još velika i danas što se vidi iz različitih intervjua i najveća zasluga pripada njima što je serija tako daleko dogurala i utjecala natoliko puno stvari o kojima ću neki drugi put. Nikako ne smijem zaboraviti i cijeli sindikat u ovoj sezoni, kao i Kryceka i Bounty Huntera. I dakako Mark Snow koji je najzaslužniji za cijeli niz glazbenih podloga od one najpoznatije do malih, ali vrijednih. Isto se vraća za novu sezonu. Ovo je bilo najduže, ali oprostit ćete mi  ;D što reći na kraju osim "The Truth Is Out There".
« Zadnja izmjena: 13.05.2015. 00:09:49 MilanRS »

Tags: