Moram reći da me je serija razočarala a evo i zbog čega:
Na samom početku finala sezone je sve otkriveno. Dva božanska bića koja se dosađuju u podzemlju, tj. manipulišu sa svima.
Jacob, prikazan u bijeloj majici predstavlja egipatskog bog Teuta.
Teut je bio egipatski bog BROJEVA (famozni brojevi koji se vuku kroz čitav serijal) i SLOVA. Teut je i bog VREMENA, RAČUNANJA GODINA,koji se pominje kao pisac eneade, koji beleži pri mjerenju duše, bog svih znanja. Zaštitnik je iscjeljenja. (Oživio Locka kada je ovaj skočio sa zgrade)
Lik u crnoj majici predstavlja Anubisa.
Anubis je egipatski bog sa glavom šakala ( na početku epizode se vidi čitav kip, tj. kip Anubisa)
Zadaća Anubisa u podzemlju je vaganje srca, središta misli i osjećaja.
Anubis je bio nezakoniti, vanbračni sin Ozirisa i Neftis, kojeg je Izida odgojila i čuvala. Kad je Oziris ubijen, Anubis je napravio njegovu mumiju, koja je postala prva mumija. Anubis je od tada dočekivao duše i vodio ih do vage u Ozirisovoj sudnici. Rezultat bi bilježio Teut, bog BROJEVA, SLOVA, VREMENA I RAČUNANJA GODINA.
Kroz čitav serijal se provlače patnje likova, tj. njihov život i greške koje su počinili kao i njihovi osjećaji.
Anubis dočekuju duše u podzemlju (ostrvu) i ispituje njihove osjećaje a sve to bilježi Teut.
I još jedna stvar koje me nervirala kroz čitavu petu sezonu je ono sa vremenom.
Kada nešto učine i onda se sjete da su u stvari sa tim oni promjenili budućnost.
U ovoj zadnjoj epizodi pete sezone, Majls im govori da je možda aktiviranje bombe dovelo do pada aviona i ostalih nesreća a oni bleje ko telad u šarena vrata i onda opet to ignorišu i pomažu Džeku.
A možda sam i ja pukao od svih silnih teorija