- Ostrvo je potopljeno u paralelnom svijetu jer su uspjeli raznijeti "Otvor", tako da on nikada nije ni sagrađen. Također su se svi uspjeli vratiti Oceanicom u Los Angeles živi i zdravi sa potpuno istim životima, samo malo izmjenjenim u nekim dijelovima. Kate je i dalje bjegunka, Claire je došla do bračnog para koji je trebao usvojiti Aarona, Hugo je bogataš samo što ga ne prati nesreća na svakom koraku, Jack je uspješan doktor, Locke u kolicima živi sa ženom koja ga je prije ostrva napustila, a sada će se vjenčati, Ben živi sa bolesnim ocem i radi na fakultetu kao profesor, a od njegovog oca saznajemo da je Dharma stvarna i da su već bili na ostrvu u Dharmi, ali su je napustili.
- U drugoj stvarnosti ostrvo i dalje postoji i na njemu se sprema rat između dviju strana, samo je pitanje kojih. U početku sam mislio da će to biti rat između dobra i zla, međutim sve više mi u glavi odzvanja Lockeovo objašnjenje igre "Tavla" malom Waltu: "Arheolozi su našli table (ploče) te igre u ruševinama Drevne Mezopotamije stare 5000 godina. Starije su i od Isusa Krista. Igraju je dva igrača, dvije strane, jedna je svjetlost, a druga tama." Upitno je i to kojoj strani pripada Jacob, a kojoj Crni. U Lockeovom obliku Crni regrutuje ljude, dok su na Jacobovoj strani ljudi koji su se okupili oko Ilane čiji je glavni zadatak da zaštiti 6 ljudi koji su kandidati da zamjene Jacoba. Charles Widmore je došao na ostrvo, ali je na Hidri i nameće se pitanje zašto je samo na Hidri? Jesu li ova dva ostrva u stvari Jacob i Crni, dakle na jednom je prebivalište Jacoba i on upravlja na njemu, a na drugom je prebivalište Crnog i on upravlja na njemu?
- Richard Alpert je običan čovjek kojem je, kao i ostalima, pomogao Jacob i tako ga zadužio da mu vječno služi. Samo što je za razliku od ostalih Richarda oživio Crni, a Jacob mu je podario vječni život bez starenja. I u zadnjoj epizodi (devetoj) je prikazan flashback koji je vezan za dolazak Crne stijene na ostrvo. U zadnjoj epizodi prošle sezone na početku vidimo Jacoba i Crnog kako gledaju Crnu stijenu na pučini koja se približava ostrvu i vidimo da se Crni protivi dolasku vroda na ostrvo. Ali je nemoćan protiv Jacoba i mislim da je to što je obični drveni brod srušio onoliki kip u stvari djelo Crnog. Znao je da je to Jacobovo prebivalište i rušenjem kipa se na neki način osvetio što će ljudi sa Crne stijene doći na ostrvo.
- S druge strane, ni Jacob nije baš svemoćan. Ne može vratiti Richardovu ženu Isabellu koja je mrtva, što opet dokazuje da on nije nikakvo božanstvo. Isto tako ne može Richarda osloboditi od grijeha da ne ode u Pakao, dakle nije ni čovjek od vjere niti je božanstvo. Ali ipak ima neku moć kojom Richardu podari vječni život, oživi Lockea kojem ipak ne može izliječiti kičmu da ponovo hoda. Vjerovatno je oživio i Ilanu čim mu je onoliko privržena.
- Mislim da je Crni nešto dobro zajebo u prošlosti pa je osuđen da vječno boravi na onom ostrvu bez mogućnosti povratka kući. Dužina boravka na ostrvu ne zavisi od Jacoba, iako se u pravi mah tako zaključuje. Jer Jacob mu kaže: "Ne ideš ti nigdje dok god sam ja živ.", a ako ga i uspije ubiti, Jacoba će zamjeniti neko drugi i opet Crni ne može otići sa ostrva. Dakle i Jacob je nečiji pijun ili sluga u cijeloj priči.
- S obzirom na to da i Jacob i Crni imaju određene moći, postavlja se pitanje jesu li možda obojica u stvari kažnjenici? Znamo da Jacob pokušava pomoći ljudima i dokazati im da u njima ima dobra, ali možda to radi na takav način da zapravo okaje svoj grijeh, pokaže se dobrim jer je on izabrao takav način okajanja grijeha tako da kada nađe adekvatnog zamjenika mirne duše i kao zalužan za sve što je učinio može napustiti ostrvo. Jer ako pokušava dokazati da Crni griješi da su ljudi potkupljivi i da u ljudima nema dobrote, onda je ovo savršen način da to i dokaže i time je njegov zadatak završen.