Krbo, šta kažeš na ozvučenje za tu plazmu? Šta bi mi preporučio? Nešto onako solidno, ništa posebno i previše skupo.
Ha, ajde da netko pita, evo imaš pivo jer si prvi koji pita i za zvuk!
Daklem, kolege moje, ako gledate HD sliku i uživate s debelim razlogom u njoj, sjetite se da postoji još jedna dimenzija onoga što gledate - zvuk!
Sve više u današnjim video materijalima i zvuk ima svoju, itekako važnu, ulogu.
A ako imamo krasnu sliku što su nam producenti pripremili sa zvukom?
Jednaki spektakl, no nema džaba
Ovo je ekstremni primjer:
Spielberg - Jurrasic 1 - prvi nagovještaj T-Rexa na lokvici koja se počinje mreškati od vibracija kako mrcina dolazi.
Vlasnici dobrog suba će zasliniti beskonačno, tutnjavina je oko 20-30Hz i miješa crijeva (te frekvencije se ne čuju nego osjete), nešto super.
Master & Commander:
Fenomenalna zvučna slika broda, nešto što morate čuti, skoro se čuju crvi u gredama dok mljašću drvo.
U-547:
dubinske protupodmorničke bombe razbijaju po stropu, lijevo, desno, niže, višlje - ludilo!
Jednostavno super slika traži i super zvuk - to je komplet samo ga malo tko tako i koristi (novac, novac...)
Dakle, za dobro ozvučenje (nećemo u ekstreme) treba nam:
a) A/V receiver
b) manja hrpica zvučnika, barem 5, poželjno 5.1. Trebaju nam minimalno dva prednja, dva zadnja i središnji.
c) kuća na izdvojenoj lokaciji daleko od susjeda
Yamaha je kralj surrounda i samo to svima preporučujem, nema niti jednog koji je ikada išta prigovorio.
Najjeftinije Yamahe su (nove) cca 200€ - vrijede svaki €.
Yamahe stare 5-6 godina imaju smiješne cijene - manje od 100€ i apsolutni su dobitak.
(to su vam naprave koje se uglavnom zovu RX-V pa brojevi, što veći broj to bolji stroj)
U realnom svijetu na zvučnike ne možemo baciti hrpe novaca. Najviše sam volio preporučivati Magnatove komplete 990 i 1000 (Monitor pa Motion) - jedva se više mogu naći novi po cca 250€ - 5 više nego odličnih zvučnika koji skidaju žbuku sa zidova ako baš poželite.
Polovne kupite bez razmišljanja ako naletite na očuvane.
Drugi komplet je Jamo , slične cijene, bilo ih je jedno 2-3 modela.
Moj izbor je Magnat - švabe - rade stvarno dobre zvučnike koji super izgube na vrijednosti za par godina, a nisu ni približno napadni kao japanci tipa Sony, Pioneer....
Neki dan sam kupio i Magnatov aktivni subwoofer, 60€ - par godina staro čudo koje je u stanju porušiti sve s polica ako pretjerate (sub je odlična stvar za nerviranje susjeda, ne može mu se locirati smjer i izvor, a razbija
). Još nije stigao no ima kolega malo slabiji pa je super zadovoljan.
Kada kupite novi, veliki TV najveći problem je sprdačina od zvuka iz njega - rezultat dizajna.
Jednostano nema fizičkog mjesta za smještanje bilo čega što bi se moglo nazvati zvučnikom.
Rezultat je zvučno više nego jadan.
Baš sam neki dan kolegi skretao pažnju, bilo je na oglasima:
1) Magnat komplet 4 zv za 1300 kn (prednji su metar visoki)
2) središnji za 150kn
3) sub za 500kn
4) Yamaha
RX-V357 za 600kn
to je za osnovu 1300+150+600 = 2050kn = nekih 270€ (bez suba)
ne da je smiješna cijena, tko to nije nikada čuo ne bi vjerovao kakav okus film s tim svime ima.