Rekao bih par reči vezano za seriju.
Serija je odlična. Predložak je, naravno, bolji ali na žalost, sve je više ljudi koji ne žele da čitaju. Imam sina koji na jesen kreće u školu i iznenadio sam se kad sam čuo da obavezna lektira više ne postoji.
Dakle, ide se na to da ljudi ne čitaju. Jer, zašto bi čitali kad postoji ekranizacija. Međutim, beletristika služi da naučimo da volimo da čitamo. Ako se odlučimo da samo gledamo ekranizacije, odlučili smo da se sa nama može upravljati. Ovo pišem najviše zbog dece koja ovo gledaju (kad kažem deca, mislim na izdržavana lica). Mogli ste primetiti da smo mi, koji smo čitali knjige, uočili neke detalje koji su bitni za radnju, a režiser ih je zanemario. Primetili ste da je jedan od važnijih likova, Džon Snou, u seriji slabo obrađen. Da se nešto bunimo oko zmajeva, da nešto nije u redu sa Tirionovim izgledom, detalji koji su možda vrlo bitni.
Zbog toga, molim Vas koji ne čitate, ne zamerajte nam što pišemo. Mi pišemo da bi barem jednog od Vas potakli da čitate. Na taj način ćemo možda pomeriti tas na vagi znanja. Možda bude više onih koji misle svojom glavom. I molim Vas, ne vređajte se, oduvek je bilo lakše prepustiti nekom drugom da misli. U ostalom, neke od najvećih organizacija su zasnovane baš na tom principu ali i njih vode oni koji misle.