Hvala ti, Annoraxe, kupio sam taj navedeni rip, i čekao te sinhronizacije.
Nema na čemu, nadam se da ćeš uživati u gledanju.
moze li mi neko potvrditi da li prevodi odgovaraju i za Xvid MP3-MVGroup izdanja jer jedino su ovo trenutno zivi torrenti koje nadjoh i ovde je jedna epizoda oko 700Mb manje-vise
Skini BDRip, slika i zvuk su dobri, a epizode su od 350 MB i nećeš se morati gnjaviti sa sinhronizovanjem.
Evo prevoda i za desetu epizodu, kao što sam i obećao.
Vjerovatno ću u narednim danima (sedmicama?
) okačiti poboljšanu verziju. Sâm prevod je uredan (bar mislim da jeste
), ali nisam siguran jesam li pravilno transkribovao imena i pojmove iz nordijske mitologije. U knjigama na srpskom jeziku ima dosta kontradikcija u vezi s tim i moraću naknadno provjeriti.
Inače, sama epizoda je poprilično za laike (neki opisi i događaji su vrlo pojednostavljeni).
Recimo, nordijski bog groma Tor je imao vrlo dugu, crvenu kosu i gustu riđu bradu. Junak Marvelovih stripova Tor ima plavu kosu srednje dužine (do ramena) i uopšte nema bradu. Meni prikaz Tora u ovoj epizodi više liči na Marvel, nego na mitologiju.
Svemir je prikazan u tri nivoa/svijeta, a ne u devet; odozdo naviše idu Hejhajm, Midgard, Azgard, a ostali (kao npr. Jotunhajm i Niflhajm) se i ne spominju poimence, ali epizoda kipi od referenci na njih.
Za "donji svijet" je rečeno da se zove Hel (i objašnjeno da od toga potiče engleska riječ za pakao), ali on se zapravo zove Helhajm; Hel je nordijsko/anglosaksonsko ime za boginju smrti u nordijskoj mitologiji (mi kažemo Hela) i ona vlada Helhajmom.
Pred kraj epizode narator objašnjava i da je
peti dan u sedmici dobio ime po Toru. Ja sam napisao da je to
četvrti dan, jer mi početak sedmice računamo od ponedjeljka (a Englezi/Amerikanci od nedjelje). Naravno, u sâmom titlu nisam imao prostora da ovo objašnjavam.
Jedan od naratora implicira i da su se Tor i Jormungandr sretali mnogo puta, ali zapravo su se sreli samo tri puta: prvi put na turniru u Jotunhajmu, kad je Utgard-Loki ponizio Tora, drugi put kad je Tor išao na pecanje sa Himirom i treći i posljednji put na Ragnaroku, kad su došli glave jedno drugom.
Uglavnom, sva tri događaja su opisana u epizodi, ali se jasno implicira da je ovih susreta bilo više.
Sve u svemu, ova serija nije loša, naročito za početnike (kao što sam ja, npr. u grčkoj mitologiji), jer previše informacija na početku može i zbuniti čovjeka.
Još jednom, preporuka svima koji vole mitologiju.