Mislim da je manje bitan naslov epizode ili prepucavanja oko ragbija, al mozda mrvu bitnije da "spleen" nije uopće gušterača i slične stvari... Timu fali doktor.
U pravu si da je "spleen" slezina. Znam i ja to, ali zaista ne shvatam zašto sam to prevodio kao gušterača (pancreas). Aj´ da sam se jednom zeznuo, nego nekoliko puta. Valjda kad sam prvi put pogrešio, ostalo krenulo automatski. A kad sam već ovde, da odgovorim i na ovo:
1.tematika jeste Američki fudbal jer se igra zove Fudbal a nije pitanje u kojoj se ligi igra
O: Tematika prethodne epizode nije fudbal, niti su se pominjala pravila, transferi, doping, bla, bla, vezani za fudbal, već je tematika bolest koja je zahvatila mladog fudbalera/ragbistu koji je trebao da bude draftovan i izuzev drafta retko se još koji pojam uopšte i pominje u seriji, tako da ne bih rekao da je tema AMERIČKI fudbal.
1a Odgledao sam epizodu i znam o čemu se radi
O: Pogledaj je još jednom, ali pažljivije...
2.Epizodu si onda mogao da nazoveš i Ivica i Marica
O: Da su dva pacijenta po imenu "Hänsel & Gretel" glavni likovi, naravno da bih je tako nazvao.
3.Naravno da je dvosmisleno,ali nije džaba dvosmisleno,pomeranje lanaca može imati zatvorsku konotaciju,a ima je sigurno i u Americkom fudbalu,a naslov Skidanje Lanaca ima samo u prvom slučaju.
O: Naravno da može da ima zatvorsku konotaciju, pa i u ovoj epizodi, da je makar i na sekund bila neka scena iz zatvora. Ali pošto je bio Formanov brat koji je IZAŠAO iz zatvora i koji, da si dobro obratio pažnju, na uslovnoj slobodi i čini ovaj put sve da se ne vrati u zatvor, onda bi shvatio da je SKIDANJE LANACA prikladnije.
4.Ja govorim taj jezik,Ragbi je totalno druga vrste igre,to što si pogrešio razumem,to što nastavljaš,ne razumem.Dakle,Ragbi je totalno drugačija vrsta igre od Američkog fudbala,pa si mogao da te igrače da nazoveš i Karling igračima.Američki fudbal ima veze sa Ragbijem kao i sa fudbalom.
O: A po čemu se to RAGBI toliko razlikuje od AMERIČKOG FUDBALA?? U ragbiju nema nošenja rukom jajaste lopte (hmmm, kakva li je u AMERIČKOM FUDBALU?), zauzimanja terena, guranja i krljanja, zaustavljanja na svaki način??? Ili je AMERIČKOM fudbalu, po tebi, mnogo sličniji svetski fudbal (football, nogomet) gde samo golman sme rukom, nema zauzimanja terena, šutira se na golove sa mrežom, lopta je okrugla, a svaka iole veća grubost rezultuje isključenjem iz igre. To što su ameri malo modifikovali pravila ragbija kakav se igra u ostatku sveta i nazvali ga AMERIČKI FUDBAL, to mi je njihov ćef. Meni je to RAGBI, može da bude AMERIČKI ragbi, a volim da gledam FUDBAL koji nema ni najmanje veze sa AMERIČKIM FUDBALOM. A taj sport ću zvati tim imenom onda ako ikad budem pratio UESA ligu šampiona (Union of European Soccer (FOOTBALL) Associations) ili FISA svetski kup (Fédération Internationale de Soccer (FOOTBALL) Association).