Upravo opet pogledao. Dosad triput. Sad ide malo dublja analiza epizode pa kome se čita, neka čita. Kao što je Timelord napisao osim humora, satire Darinove epizode uvijek govore istinu na metaforičan način. Epizode su mu uvijek duboke. Epizoda je prepuna sjajnih rečenica i one linera. I ovo je epizode koja je non-spoiler pošto je non-canon.
Početna scenaNajbolja Darinova početna scena nakon Jose Chunga. Restoran je i referenca na restoran iz Jose Chunga kad Mulde dođe ispitivati konobara. I naravno, sa lijepim malim twistom na kraju jer je svaka epizoda Zone Sumraka uvijek imala preokret. I na kraju konobar kad skida kapu, posvceta epizodi The Howling s onim vragom.
Mulder i Scully susreću Reggie i sjećanje na prvu epizodu Zone SumrakaPrvo Mulder obučen kao Bigfoot ide tražiti Bigfoota.
"I was out 'squatchin" Susreće Reggiea naravno u podzemnoj garaži gdje drugdje. Reggie mu govori tko je i da se znaju od prije, ali Mulder mu ne vjeruje iako ga je potakao na razmišljanje kad mu spomene epizodu iz Zone Smraka. Sad Mulder postaje lud tražeći tu epizodu koje se sjeća da ju je gledao, ali ne može naći. Scully mu govori da se nje možda zabunio i pomješaao Zonu Sumraku sa The Outer Limits.
"DO YOU EVEN KNOW ME?" I onda gledanje mladog Muldera sa glavom odraslog Muldera hahahahaha. Nakon toga Scully susreće Reggiea govoreći joj da ga netko prati i daje joj ABC žele kojeg se ona sjeća dok se svi drugi sjećaju 1-2-3 želea. I da, zove ju Sculls haha.
Reggie SomethingMulder i Scully zajedno susreću Reggie gdje drugdje nego u podzemnoj garaži. Klikne mi u glavi, Reggie na jedan način predstavlja Mr. X-a, drugog Mulderovog informera s kojim se uvijek nalazio na taj način. I nemojmo zaboraviti mali x na prozoru što je uvijek značio znak da se nađu. E sad, Reggie ih mora uvjeriti da ga znaju i da su radili zajedno. Od ovog trenutka sve kreće ludilo, a zanimljivo je da se čitava epizoda uglavnom događa na istom mjestu kroz sjećanja kako je bilo i zašto misli da mu brišu sjećanja. Tu dolazi teorija o Mandeli Efektu o kojoj sam pisao gore. Mandela efekt je stvarno stvaran. Svatko od nas ga je doživio. Sjetite se samo koliko ste puta mislili da se nečeg sjećate jako dobro, a onda ispadne totalno drugo ili slično ali opet drugačije. E sad, globalni Mandela efekt je ogroman gdje imamo milijune ljude koji se sjećaju da se pislao Looney Toons dok drugi milijuni ljudi se sjećaju da je bilo Looney Tunes što ne znači da je to dokaz nekakvog paralelnog svijeta ili da su prčkali tamo u Cernu što je glavna teorija. To je samo dokaz da naša sjećanja nas nekad zavaravaju.
Reggie nastavlja objašnjavati i prejaka scena je kad se prepiru pa Reggie kaže
"Ah, see, you're having a Mengele Effect about the Mandela Effect.". Ne znam jeste li primijetili onaj plakat sa Nixonom
Ozzie's razor haha. Ozzy's ax
Reggie nastavlja govoriti o They. Tko je They? Naravno, on govori o NJEMU kao jednoj osobi, ali Mulder i Scully misle o njima kao nekog grupi ljudi. Ovdje su otišli u čisti meta fiction. Napokon saznajemo tko je They.
"Hundreds of millions" haha.
No, prije Theya osvrnimo se na izvrsna flashbackove. Najbolji dio je intro i kako je Morgan stavio Reggiea u slavne x-files epizode poput Toomsa, Clyde Bruckmana ili Home. Ili onaj flashback kad vidi aliena i kad alien telepatski progovori hahaha baš glas kakav su alieni imali u 50-ima i svim tim sf filmovima.
Dr. They"Who's hiding? I'm in the phone book. But nobody knows what's a phone book anymore." – Dr. TheyDr. They sam ja shvatio kao metaforu za medije. On nam je predstavljen kao ludi znanstvenik, ali sa razlogom ga je Morgan nazvao They jer Oni su mediji. Mediji su ti koji odlučuju o fake news, što je stvarno, a što nije. Danas kada imamo internet, imamo toliko alternativnih vijesti, toliko drugačijih istina zbog kojih nam se percepcija o nekim stvarima mijenja i to je dobro. No, They su metafora za medije i kako prate svaki korak i odlučuju kako da masa razmišlja pomoću reklama, etiketa, false flagova, fake newsa i sličnih stvari. I Dr. They je prikazan kao villain epizode što i mediji jesu. Ustvari, ako idemo još dublje They može biti i loše korporacije, elita, bankari i sve ostalo. Lijepo je Morgan osmislio lika koji prdstavlja toliko loših stvari. I naravno, They pokušava ili pokušavaju uvjeriti sve one koji se pobune da to nije istina. Da su u krivu što je i još jedan razlog zašto se toliko ljudi krivo sjećanju nekih stvari dok drugi potpuno drugačije.
Reggien pravi identitet i zadnji zadatak sa Mulderom i ScullyScully saznaje njegov pravi identitet, ali on ga i nema. Sve ono da je radio za CIA, NSA i slične organizacije naravno nije istina. Radi se o nekakvom luđaku koji to ustvari nije ali u ludom svijetu on to postaje. Najjača scena u garaži je kad dolazi onaj auto iz Ghostbustersa ahahahahaha
i lijepa posveta Carterovoj desnoj ruci, Franku Spotnitzu. Spotnitz sanitarium. Reggie počne pričati o njihovom zadnjem slučaju kojeg se samo on sjeća. I tu ide dolazi najbolji i najsmješniji dio epizode.
Martian Alien aka Donald TrumpOvo je najviše očito od svega. Martian Alien je Donald Trump.
"We are building a wall. … We can't allow your kind to infiltrate the rest of the cosmos. You're not sending us your best people. You're bringing drugs, you're bringing crime, you're rapists. And some, I assume, are good people. But we have no choice, believe me. For although the rest of the galaxies all have their share of these problems, we fear you could infect the rest with the one trait that is unique to earthlings: You lie."Donald Trump sa plaštom Elvisa, ali kad silazi sa svemirskog broda i uzima električni romobil i dolazi prema Reggieu, Mulderu i Scully, a zvuk trtrtrtrtrtrtr. Jedna od najsmješnijih stvari ikad u Filesima
kako je Timelord napisao. Alien je isto tako posveta svim tim prikazima aliena iz 50-ih sf filmova i ponajviše Zoni Sumraka. Na kraju Reggie odlazi ostavljajući sjećanja Mulderu i Scully. Dolazi Skinner i Morgan ostavlja završni twist tako što Skinner prepoznaje Reggiea. WATAFAK
što je sad istina, a što ne. Tko će ga znati.
"I want to remember how it was. I want to remember how it all was."Najljepši trenutak dolazi na kraju kad se Scully pokušava sjetiti kakav okus ima taj njezin omiljeni žele. Uzima žlicu sa želeom, ali ipak na kraju ostavlja žlicu govoreći
"I want to remember how it was. I want to remember how it all was." što se može shvatiti na mali milijun načina. Netko to može primijenit za neki film koji je gledao u djetinjstvu i ne želi ga pogledati u odrasloj dobi da si možda ne pokvari doživljaja filma to jest želi se sjećati tog filma na jedan lijep način. A netko poput Morgana nam govori da je ovo njegova posveta cijeloj seriji. On se želi sjećati najboljih trenutaka X-Filesa. Svih onih pogleda Muldera i Scully, svega što su prošli zajedno tijekom svih ovih godina. Svih onih slučajeva, monstera, aliena, sporednih likova, istine i svega ostaloga jer na kraju dragi moji zemljani ipak ćemo mi svi pamtiti lijepe trenutke bez obzira na sve što smo loše prošli, sve što smo loše napravili svi ćemo na našoj samrti pamtiti ono lijepo jer tako želimo ostati zapamnćeni, tako želimo mi pamtiti druge.
ZAKLJUČAKOvo je još jedna Darinova epizoda u kojoj koristi time kao što su subjektivnost, objektivnost, što je i što nije istina, potisnuta sjećanja. Ovo je bila najsličnija epizoda Jose Chungu gdje smo vidjeli na sličan način kako neke osobe imaju svoje viđenje istine jer što je na kraju istina? Tvoj vlastiti doživljaj ma koliko god netko pokušavaju biti objektivan sa svim svojim dokazima duboko u sebi ćeš uvijek imati svoje vlastito mišljenje o nečemu bez obzira jel ti bio u pravi ili u krivu. I to se zove imati karakter, osobnost, identitet. To je nešto što fali danas.
Kao i sve Darinove epizode, apsurdni humor, satira, tuga, i relevantnost/istina koja tjera na razmišljanje. Zato se Darinove epizode moraju gledati više puta jer ispod sve te zajebancije leži prava istina koju ćemo mi subjektivno/objektivno istražiti.
Savršena epizoda. Rekao sam kad je izašla Were Monster epizoda iz 10. sezone da mi je jedna od najboljih epizoda unazad 7, 8 godina, a ova tu mi je još bolja epizoda. Ne znam gdje bih ju stavio na koje mjesto najboljih Darinovih epizoda, ali ovo ide u top 5 epizoda 21. stoljeća.
Skupio sam malo twiter komentara pa uživajte.
https://twitter.com/GillianA/status/956344697982726144Gilliev twiter tijekom epizode
https://twitter.com/GillianA