Ide Ned Stark, super Ned, ajd dobro voli nečiju glavu sjecnuti, pravedan Ned, pošten - cap ode glava!
Jednostavno mi je bilo nevjerojatno da ubije glavnog od glavnih likova, WTF?
Jeste, i mene je to kupilo, ali kad sam malo hladnije glave razmislio... Vojvoda Leto Atreid,
ring a bell? Pošten, častan, sve naj, lik u kojeg smo se kao djeca naučili zaljubiti, kad ono ubiše ga dušmani.
Nije da mi je zbog
toga lošije (nego zbog nečeg drugog, čitaj dalje
), ali svi oni kopiraju jedni druge, osim onih najstarijih (koji nisu imali koga, osim mitologije i religije drevnih naroda). Sjećam se da sam u Pjesmama snova pročitao da je Martin rekao Asimovu da je Carstvo ništa drugo do Rimsko carstvo, ali ni on nije imun na krađu: šta je Zid nego Hadrijanov zid, šta je Rat pet kraljeva nego engleski srednjovjekovni Rat ruža...
A sad je počeo pomalo mijenjati što mi se jednako sviđa jer ulazim aktivno u seriju, a ne gledam sa strane samo uprizorenu radnju točno onakvu kakvu sam pročitao.
Meni se neke stvari sviđaju, a neke ne (više ne
), ali ipak mislim da stoji jedno: ono što mi se sviđa, nema blage veze ni sa čim. Fin je ovaj obrt u Kartu, ali šta s njim? Deni u Kartu ostaje još 5 min; zanimljivo je i ovo između Arje i Tivina, al' opet nebitno - Arji je sudbina da ide "preko bare".
Meni je teorija o Dzonovom poreklu vrlo intrigantna ( deni i dzon su brat i sestra )
Pa najvjerovatnije i jeste tako; Džon je kopile Regara Targarjena i Lijene Stark.
takodje i meni je pikaz dzona i "legendi" zida prilicno ne uverljiv. Dzon je opisan kao deran bez mnogo mozga i tesko ga je kao takvog povezati kao buduceg lorda zapovednika i kralja na severu.
e sad moja osnovna briga je HBO.
ako se dobro secam, HBO nije bas poznat po dobroj ekranizaciji bitaka. U prvoj sezoni su lagano zaobisli bitku gde je Dzejmi zarobljen, sada je pad zimovrela preskocen, a ono pravo tek predstoji.
Ako HBO preskoci bitku za kraljevu luku ...uff, nece biti dobro, po meni bi to trebalo da bude srce ove mlake druge sezone.
Pusti, ne spominji ni prvo, ni drugo...
Vjerovatno će i Tirion zadržati nos, a Džejmi šaku (troškovi). A sjećaš se onog
pogledaj nas, ti bez šake, ja bez nosa... - vrla braća Lanisteri.
Inace ne secam se gde sam procitao ali lepo rece jedan decko: U Martinovim knjigama je veca stopa smrtnosti nego u Angoli sto je po meni bespotrebno jer je mogao i na druge nacine da izazove rekaciju citaoca(zaprepascenje ili srecu), ali ajde...
Upravo to. Mislim da sam u nekom prijašnjem postu već rekao da mi je sa Nedom bilo odlično (to me faktički i kupilo, jer izlazi izvan okvira klasičnog), sa Robom već tako-tako, a sa Džonom katastrofa. Pomislio sam i ja da je više dosadan sa ovim i da pod hitno treba "promijeniti ploču".
(E, krbo,
ovo je razlog.
Ponavlja se, jbt, vrti istu pjesmu ukrug sto puta.
)
Po najavama i samog martina Dzon nije umro vec se tek pripremaju obrti.
Odakle ti ta informacija?