Prijevodi - Online

Serije => O serijama => Autor teme: Rancher - 23.06.2013. 03:12:48

Naslov: The Book of Daniel
Autor: Rancher - 23.06.2013. 03:12:48
(http://www.prijevodi-online.org/slike/serije/the_book_of_daniel.jpg)

Opis:
Seks, droga, ukradeni novac - niko ne može testirati vašu veru toliko temeljno kao najbliža porodica…
Priča o svešteniku, zavisnikom koji sve probleme rešava u dogovoru sa modernom inkarnacijom Isusa. Nesvakidašnjeg sveštenika igra slavni Ejdan Kvin, najpoznatiji po ulozi u nezaboravnoj „Legendi o jeseni“, koji je ovde pokazao kako je majstor glumačkog posla, sposoban da igra i najzahtjevnije uloge, kakva ova bez imalo sumnje i jeste. U ekipi odličnih, ali manje poznatih glumaca ističe se ime Elen Berstin, ali jednako dobar posao odradili su i Suzan Tompson, Kristijan Kembel, Alison Pil i Ivan Šo, kao i Isus Garet Dilahant.
Danijel, episkopski sveštenik u gradiću blizu Njujorka, ponosi se time što je uvek spreman i sposoban da pomogne svojim vernicima u parohiji, nezavisno o vrsti i težini problema s kojima se oni suočavaju. Siguran da mu je Isus uvek pri ruci, svom se mentoru i prijatelju obraća uvek kada oseti da ga pritiska nekakav teret, a Isus ga nikada ne ostavlja na cedilu. Njihove se seanse dogadjaju prilično često, s obzirom na to da je Danijel zavisan o sedativima koje dobija na recept, a njegova supruga Judit gaji zavisnost prema martiniju usred dana. Iako klasičnog izgleda, Danijelov Isus prilično je nekonvencionalan jer se pojavljuje jedino pred Danijelovim očima, te otvoreno kritikuje moderna crkvena učenja i praksu, podsjećajući Danijela i na svoje vlastite mane i slabosti.
Danijelovu porodicu čine još i 23-godišnji sin Piter, homoseksualac republikanskih političkih uverenja koji još nije preboleo smrt brata blizanca od leukemije; šesnaestogodišnja ćerka Grejs, upravo uhapšena zbog posedovanja narkotika; te Adam, šesnaestogodišnji sin, usvojeni Kinez koji se zabavlja sa devojkom čiji roditelji imaju izrazito anti-azijske stavove. Kada Danijelov zet Čarli, koji ne zna svoje prezime, pobegne posle krađe crkvenog novca, Čarlijeva supruga ulazi u lezbijsku vezu sa Čarlijevom biseksualnom sekretaricom. Beatrisa je u vezi je sa Danijelovim ocem, čija supruga boluje od Alchajmerove bolesti. Haos koji ga okružuje Danijelu ne pomaže da se oslobodi tabletomanije, što pokušava već godinama.
U svojoj fantastičnoj humornoj drami „Knjiga o Danijelu“, autor je uspeo kao malo ko pre, da osigura gledaocima objektivan pogled na crkvu u Americi, a utisak je da se situacija ne razlikuje previše ni u ostatku sveta. Ipak, iako bez ikakvog umivanja ukazuje na sve nepravilnosti i nelogičnosti crkvene prakse, ova je sjajna, duhovita i upozoravajuća serija pre svega pomalo apstraktna porodična drama o granicama ljubavi, izazovima svakodnevnog života te moralnim odlukama sa kojima se suočavamo u životu. Ispostavilo se, međutim, kako  su autori u svojoj zamisli uspeli i više nego što su sami očekivali jer je seriji posle četiri nastavka otkazano emitovanje, zbog stalnog pritiska konzervativnih krugova, kojima je priča o svešteniku-zavisniku ipak bila previše uvredljiva.

Žanr: komedija, drama
Premijera: 6. januar 2006.
Uloge: Aidan Quinn, Susanna Thompson, Christian Campbell...

TVDb (http://thetvdb.com/?tab=series&id=75527&lid=7)
IMDb (http://www.imdb.com/title/tt0470642)
Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Book_of_Daniel_(TV_series))

Titlovi (http://www.prijevodi-online.org/serije/view/1824/the-book-of-daniel)