Autor Tema: Crtica za promjenu sugovornika  (Posjeta: 9769 )

0 članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline King Eric

  • Old staff
  • Izuzetak
  • *****
  • Postova: 5537
  • Spol: Muški
Crtica za promjenu sugovornika
« : 31.01.2012. 19:12:36 »
Pravilo

Kod svake promjene sugovornika u dijalogu potrebno je staviti crtu nakon koje slijedi razmak, bez obzira dolazi li do promjene linije ili ne.

— Kako si, Johne? — Dobro sam, Jack.
— Kako ide posao? — Sjajno!


Preporuka

Nemojte tako pisati titlove! Titlovi su specifičan format. Moraju biti kratki, jasni i pregledni jer prije svega ne smiju ometati gledatelja u praćenju radnje.

Gornji primjer smanjuje preglednost, pogotovo kod većeg broja promjena sugovornika, i povećava širinu teksta. Širina teksta je jako bitna jer kod linija s prevelikim brojem znakova automatski dolazi do smanjenja fonta ili prijeloma u treći ili četvrti red. Premali font umara oči i traži povećanu koncentraciju za praćenje radnje, a to smanjuje užitak u gledanju serija i filmova. Prijelomi u više od dva reda zakrivaju veliki dio ekrana, a time iritiraju gledatelja te nisu uobičajeni pa skreću pažnju s radnje.

Nemojte koristiti crtu (—) nego crticu (-).
Nemojte stavljati crticu ispred prvog sugovornika u liniji.
Nemojte stavljati razmak nakon crtice.

Svih ovih uputa pridržavaju se i naše javne televizije već 50 godina i to iz istih razloga: preglednosti i širine teksta. Ovako to treba izgledati:

Kako si, Johne? -Dobro sam, Jack.
-Kako ide posao? -Sjajno!


Važne napomene

Ove preporuke se ne morate pridržavati. Titlovi s crticom ispred prvog sugovornika i s razmakom nakon crtice za drugog, trećeg i svakog sljedećeg sugovornika nikada se nisu odbijali i nikada neće.

Crtica za promjenu drugog, trećeg i svakog sljedećeg sugovornika obavezna je! Titlovi koji ih ne budu imali, bit će vraćeni prevoditeljima, dorađivačima ili postavljačima na doradu.
« Zadnja izmjena: 25.08.2012. 19:15:49 King Eric »

Tags: