sto se tice brzine otvaranja strane, treba da se podesi, ja sam je podesio i meni otvara fatalno brzo.
Mada kad sam instalirao, po default settings je otvaralo sporo jer verovatno misle da je vaznije
arhiviranje nego brzina, iskljucio sam cache i history i podesio jos neke stvari na opera: config
imas tutorijale razne na youtube-u kako da ubrzas browsere...
Hocu da kazem da brzina otvaranja nije merilo kvaliteta browsera, svaki moze da se podesi da otvara brzo,
najbitniji su izgled, jednostavnost, prakticnost, Opera ima najoriginalnije opcije i najmanje polja za razne
opcije i pretrazivanja koja u FF, kako mi se cini, zauzimaju dobar deo gornje povrsine prozora... U Operi cak
mogu da se iskljuce svi nepotrebni paneli i da ostane samo tab i address bar sa refresh, stop i back opcijama i search box sa strane koji ukljucuje brz pristup googleu, wikipediji i jos nekim bitnijim sajtovima a zauzima
najmanje moguce prostora tako da ostaje vise za pregled stranice... Paneli mogu da se iskljuce ili prilagode
na bilo koji nacin, mogu se postaviti bukvalno na bilo kom mestu, kada se udje u podesavanja mogu se misem
selektovati pojedinacni toolbarovi i podesavati opcije samo za selektovano...
ima cak i malu kanticu sa strane u kojoj se nalaze zatvoreni tabovi, desava mi se cesto da zatvorim nesto
i shvatim da mi je to trebalo, npr nisam video da postoji password za neki rar fajl koji sam skinuo...
Takodje mi se mnogo svidja izgleda transfera tj. prozora u kom se prikazuje download fajlova, i bookmarks
je jako pregledan, gomila koja obicno napravi haos se moze jako lepo rasporediti po folderima i moze im se
pristupiti preko "expanding" menija.. Moguce da neke od ovih opcija imaju i drugi browseri ali ne verujem da
jos neki ima sve a jednom mestu...
A za razliku od SVIH drugih browsera, Opera nema nijednu opciju vidljivu u glavnom prozoru koja mi je beskorisna
a to je glavni razlog zasto mi je najbolja... Svi drugi browseri imaju dosta vidljivih stvari koje uopste ne koristim.