Serije > Općenito o serijama

100 serija = 100 sezona

(1/3) > >>

Mulder:
Dobro došli na svečano otvorenje teme u kojoj ću pisati o sto (100) najboljih sezona u televizijskoj povijesti po mojem osobnom mišljenju. U zadnjih godinu dana sam često puta dobio pitanje na PM koje su mi najbolje sezone i te liste uglavnom budu deset najboljih. Razmišljao sam i naišao sam na jednostavan problem. Nisam znao kako bih rangirao pojedine sezone. Odgovor im nisam dao osim što sam obećao da ću otvoriti temu ne o deset već o sto najboljih sezona. Malo se odužilo, a i da budem iskren nisam o tome razmišljao sve do 12. mjeseca prošle godine. Tad sam zapravo počeo slagati dan po dan koje bi serije/sezone mogao ubaciti.

Prvo sam si htio odrediti neka pravila pa sam si tako otežao. Glavno pravilo je: JEDNA SERIJA - JEDNA SEZONA. Niti jedna serija ne smije imati više sezona na listi tako da sam si odmah u početku otežao. Zašto i ne kad već radim tako veliku listu. Da idem neograničeno, lista bi imala između 45 - 60 serija. Tu negdje. Ovako čisto na čisto sto serija.

Znao sam da neće biti lagano, ali da će biti ovako teško nisam očekivao. I tako sam si počeo zapisivati serije prvo iz glave koje se moraju naći, a onda one koje sam zaboravio. Tako sam došao do 120 serija za koje mislim da bi se morale naći. Dalje nisam išao jer da jesam, bila bi prevelika brojka i na kraju se ne bih mogao odlučiti. Ovako sam jednostavno rekao STOP! To je to. Dosta ih je već bilo izbačeno. Onda sam izbacio tih 20 da bi na kraju došao do stotke.

Iduće što sam napravio je 50 serija koje bi bila iznad 50 pa sam tako na brzinu napisao. Isto za one ispod. To je odmaralo par dana  ;D pa sam opet pogledao da vidim kao je to ispalo. Malo sam promijenio i na kraju sam dobio sto serija. Bitno mi je bilo da ne srljam već da uvijek dam malo oduška. Sad je slijedio teži dio. Od svake te serije izabrat najbolju sezonu. I tako sam redom išao. Za neke još ne znam koju ću izabrati. Izabrat ću kad budem pisao pa nek bude instantna odluka.

I tako sam im izabrao najbolje sezone. Sad je slijedio još teži dio. Poredat ih od prvog do stotog mjesta. Opet sam napravio kao što sam birao sto serija. Iz glave pa odmor par dana i onda sam vidio kako sam to sastavio, nešto promijenio i tako. Na kraju sam neke serije izbacio i ubacio serije od onih dvadeset u smeću  ;D

Ostao je još samo jedan dio. Napisati nešto o svakoj sezoni. Ne mislim recenzirati sezone jer bi to bilo predugačko, a i ovo će biti, ali moram malo skratit. Tako da par rečenica dobro dođe. I da bude zanimljivije, odlučio sam da neću odmah izbaciti sto najboljih sezona već svaki dan ću izbacivati po deset najboljih i tako ću doći do prvih deset. Krenut ću od zadnjeg mjesta pa sve do prvog. Znači, trajat će deset dana i mislim da će tako biti puno zanimljivije.

Mini serije NEĆE biti. To sam odlučio, biti će izostavljene neke sjajne mini serije, ali ovdje se radi o sezonama serija. Dakle, mini serije kao što su I, Claudius i Band of Brothers neće biti. Možda poslije ovog napravim i listu najboljih mini serija. Kod njih se ne može sezone jer su jednokratne :D

Bit će zanimljivo vidjeti koje će TV kuće biti najviše zastupljene. I koje sezone će biti najviše.

Kako sam ocjenjivao? Morao sam napraviti glavne i bonus kriterije. Glavni kriterij je najvažniji, a bonus dolazi samo kad se nisam mogao odlučiti gdje da svrstam tu i tu sezonu.

GLAVNI KRITERIJ
Priča/scenarij - uvijek za mene najvažniji dio kad gledam film/seriju. Scenarij je sve. Razvoj priče i karakterizacija likova.
Režija - volim kad je kvalitetno režirano. Baš se točno vidi kad je neka serija slabo režirana, a kad je dobro.
Konzistentnost - dakle, koliko imaju kvalitetnih epizoda. Sad, jedna serija može imati sve dobre epizode u sezoni, a druga može imati šest odličnih, tri dobre i tri loše. Ovaj kriterij je mogao proći i kao bonus, ali ipak sam ga odlučio staviti ovdje.
Gluma - gluma je važna. Pogotovo kod malo težih serija gdje uz scenarij glumci moraju nositi seriju na svojim leđima. To jako cijenim i definitivno ću dosta obraćati pozornost na pojedine serije.

BONUS KRITERIJ
Efekt - ne, nisu specijalni efekti  ;D već zadani efekt koja serija ostavlja. Sezona u ovom slučaju. Ovaj mi je jako važan kriterij, ali pošto sam ga svrstao u bonuse, onda neću gledati na njega kao na ove glavne kriterije, ali će dobro poslužiti kad ću imati tešku odluku, a bome sam imao dosta puta kad sam sastavljao.
Utjecaj serije - u ovom slučaju sezone. Utjecaj neke serije može biti mali pa tek prepoznat desetljećima kasnije, a može biti ogroman što automatski seriju pretvara u instant klasik. Utjecaj može biti i loš, ali sva sreća da takve serije/sezone nisu na ovoj listi.

Da, to bi bilo to od kriterija. I moram još reći kako mi je posebno bilo teško razvrstati humoristične serije. Nevjerojatno teško. Zašto? Zato što dosta humorističnih serija ima samo 6 ili nešto više epizoda, a to su epizode od pola sata. I onda je stvarno teško staviti takvu sezonu na neko visoko mjesto ispred neke drame od 13 epizoda po 45 minuta što ne znači da nisam stavio. Ima naravno i humorističnih od 20+ epizoda pa je to bilo malo lakše. I posebno će biti zanimljivo koje će sezone biti najzastupljenije.

I ovo nije lista o sto najboljih serija već o sto najboljih sezona iako ne vjerujem da bi bilo tako različitio. Redoslijed kod nekih serija bi bio drugačiji.

Uglavnom, 100 serija = 100 sezona. Svaki dan po 10 serija. Uživajte!

Tema za komentiranje liste http://www.prijevodi-online.org/smf/index.php/topic,24100.0.html

Mulder:
I krećemo od 100. do 91. mjesta.

100. Spooks (2002– 2011) - sezona 3 BBC (One)
Spooks je sveukupno vrlo dobra špijunska serija. Dok su prve dvije sezone bile više light, treća sezona je seriju odvela u drugom pravcu. Treća sezona je najmračnija sezona serije. Uglavnom se bavi s odnosima između glavnih likova, pogotovo Harry i njegova kćerka. Neki glavni likovi su otišli pa su fanovi ove serije zamjerali scenaristima zbog te odluke. Ja na tom polju nemam zamjerki. Spooks kao serija se isplati gledati jer je kvaliteta cijele serije uglavnom na visokom nivou i malo je slabih epizoda.

99. Tales from the Crypt (1989–1996) - sezona 3 HBO
TftC mi je jedna od omiljenih antologijskih serija. Crypt Keeper je odličan i originalan narator cijele serije, a govor mu se uglavnom bazira na crnom humoru i ismijavanju likova kojima se nešto loše dogodilo. Kroz cijelu seriju je prošlo mnoštvo poznatih glumaca i redatelja. Serija je išla na HBO-u pa samim time znate da možete očekivati jako puno brutalnosti kakav ovaj tip serije traži. Ne mogu reći da je bilo ne znam kako teško izabrati jer svaka sezona ima slabih i dobrih epizoda. Ovdje sam se vodio osjećajem, a serija ima takav efekt koji ostavlja na gledatelja poslije pogledane spizode. Barem za nas horor fanove. Jer kvalitetno je ovo slabija sezona od 3. sezone Spooksa. Samo mali primjer da biram po različitim kriterijima. Treća sezona ima nekoliko izvrsnih epizoda kao Abra Cadaver, možda i omiljena epizoda u cijeloj seriji. Odlična i zastrašujuća epizoda o čovjeku koji paraliziran leži u bolnici te na njemu počinju eksperimentirati. Ili Top Billing. Yellow je najpoznatija epizoda cijele serije, a uopće nije horor. Barem ne spada u žanr horora. Epizoda je poznata po tome što je mini rekonstrukcija Kubrickovog filma Paths of Glory.

98. Upstairs, Downstairs (1971–1975) - sezona 3 ITV
Još jedna treća sezona. Imate i novu seriju iz 2010. godine, ali ostavite tu novu. Original koji je krenuo 1971. godine je odlična dramska serija. Upstairs - žive bogataši, Downstairs - žive njihove sluge. Serija se bavi svim tim različitim likovima. Svaka sezona je jedan period. Prve dvije sezone su prvo desetljeće 20. stoljeća. Četvrta sezona je prvi svjetski rat. Peta sezona je 20-e godine 20. stoljeća. Treća sezona, meni najbolja je razdoblje od 1912. do 1914. godine. Svako od tih razdoblja služi za okvir likovima i njihovim pričama. Pa tako treća sezona započinje sa 1912. godinom i potonućem Titanica koji će imati velik utjecaj na likove. Sezonu izdvajaju odličan two parter Miss Forrest/A House Divided koji otvara sezonu sa smrću jednog od glavnih likova, a završava isto odličan two parter Distant Thunder/The Sudden Storm, epizode koje nas uvode u početak prvog svjetskog rata i četvrtu sezonu. Serija je obavezna lektira, šteta što nije tako poznata. Barem ne danas. Je li mogla na više mjesto? Je, ali kažem, jako je puno tu kriterija koji odlučuju.

97. American Gothic (1995–1996) - sezona 1 CBS
Serija ima samo jednu sezonu jer je prekinuta što je prava šteta. Producirao ju je Sam Raimi, ali vjerujem da je i pomogao u pisanju serije jer se osjeti onaj poznati njegov touch, samo bez humora. Čak se i pojavljuje Bruce Cambell. O čemu se radi? Radi se o klincu koji polako otkriva skrivene moći, a u tome svemu mu pomaže mrtva sestra. No, glavi dobitak seriji je šerif kojeg je vrhunski utjelovio Gary Cole, a on je nekakva personifikacija vraga koji iako želi uloviti klinca, želi ga i zaštitit, ali sestra se tome protivi. Kroz seriju je prošlo jako puno likova koji imaju svoju priču, ali svi u toj priči su dužni našem dragom šerifu. Mali gradić + odlična atmosfera, seriju pogledajte ako niste.

96. Flight of the Conchords (2007–2009 ) - sezona 1 HBO
Evo nam i prve humoristične serije. Malo drugačije od drugih  ;D serija prati jedan muzički duo iz Novog Zelanda koji odlazi u New York za boljim životom (kako da ne), a njih dvoje su u stvarnosti pravi pjevači. Posebno treba izdvojiti Jemainea Clementa koji je izvrstan komičar. On je i jedan od kreatora filma What We Do in the Shadows i mockumentary stil se vidi u seriji. Neće se svidjeti svakome jer je ovo jedna od onih serija koja ide za stilom. Znači, nema tu epizoda u kojima pristupaju nekom namjerom da idu za masom, a i dosta od njihovih scena su čiste improvizacije što daje dodatni šarm seriji.

95. Mission: Impossible (1966–1973) - sezona 3 CBS
Znate za ovu seriju? Ma naravno da znate. Kako zaboraviti onaj legendarni intro ili predivnu Barbaru Bain. Kao i Martina Landaua. Treća sezona je posljednja odlična sezona serije, a i posljednja sezona za Bain i Landaua. Sezonu izdvajaju najbolji two parter u seriji, The Bunker. Najbolja epizoda serije The Mind of Stefan Miklos. I epizoda The Exchange gdje je Barbara Bain kao njezin lik Cinnamon Carter mučena, a Bain je pružila svoju najbolju ulogu u karijeri. Vjerujem da je i ta epizoda glavni razlog zašto je osvojila treći Emmy. Ostale epizode su isto visoke kvalitete, vrlo konzistentna sezona sa niti jednom slabom epizodom.

94. Matador (1978–1982) - sezona 2 DR (Danmarks Radio)
Matador je prva skandinavska serija na ovoj listi, točnije Danska. Serija je smještena u jedan manji danski grad i jako je slična seriji Upstairs, Downstairs po pitanju likova i okvirne radnje koja utječe na same likove. Slično je i smještena. Serija ima raspon od nekih 15, 16 godina. Završava krajem drugog svjetskog rata. Druga sezona je odličan spoj drame i humora kojeg ima jako puno iako serija je prvenstveno drama. Likovi posebno dolaze do izražaja u drugoj sezoni. Druga sezona se bavi sa komunizmom, španjolskim građanskim ratom i njihovim utjecajem na mali danski grad. Sezona završava taman prije početka drugog svjetskog rata, i treća sezona je najteža jer nacisti okupiraju Dansku.

93. Rawhide (1959–1965) - sezona 3 CBS
Prva western serija na listi. Western serije su tad rađene kao na traci. Rawhide je bila jedna od njih, serija koja je dala mladom Clint Eeastwoodu da pokaže što zna. Eastwood nikad nije bio jak karakterni glumac, ali je imao stav, karizmu, tu mirnoću koja je dovoljna da ga publika zavoli. Drugi glumac kojeg treba izdvojiti je Eric Fleming, koji je i u početku glavni, a kasnije jedan od glavnih likova. On je šef mladom Eastwoodovom liku i njihov odnos čini seriju toliko zanimljivom. Većina epizoda ima naziv Incident of/in/on/at, a u trećoj sezoni su sve epizode takve. Treća sezona ima najbolji uvod i pozadinsku priču za sve likove, a i posebna jer je odnos između njih dvoje u potpunosti narušen tako da ima dosta tenzija, ali svaki taj incident zajedno riješe i odnos im svakom epizodom raste. To je bilo vrijeme kad CBS nije imao promašaja. I prvo zlatno doba televizije.

92. Terriers (2010) - sezona 1 FX
Terriersi imaju samo jednu sezonu jer su nezasluženo prekinuti. Radi se o dvoje prijatelja koji su privatni detektivi te istražuju različite slučajeve uz jedan glavni koji nam je predstavljen na samome početku. Uz sve to scenaristi su se dobro pozabavili sa pozadinom likova i njihovim privatnim problemima. Još je radnja smještena na predivni Ocean Beach pa daje tu opuštajuću notu seriji, ali daleko od toga da ovo spada u light serije. Ima tu dosta mračnih tema s kojima se nose naši likovi. Donal Logue, koji sad glumi u Gothamu Harveya Bullocka ovdje je ostvario najbolju ulogu u dosadašnjoj karijeri.

91. House of Cards (2013– ) - sezona 1 Netflix
Pisao sam već o prvoj sezoni HoC-a. I dalje smatram da je ovo najbolja sezona serije. Druga sezona mi se svidjela, bila je više atraktivnija, ali je i bila puno više nerealnija od prve sezone. Prva sezona ima odličan omjer novinarstva, politike, intriga i svih tih zavrzlama koje volimo. Sve je to na kvalitetnom nivou, a Spacey, Wright i ostatak ekipe su odlični u tome.

Mulder:
Nastavljamo...

90. Homeland (2011– ) - sezona 1 Showtime
Opet prva sezona, ali ta prva sezona je apsolutno fantastična. Pogotovo prva polovica kad nismo znali je li se Brody vratio ili ne. Onda kad je Carrie počela istraživati, na nama je bilo da li ćemo joj vjerovati ili ne. Kako i ne bi vjerovali kad je bila tako uvjerljiva. Claire Danes je highlight cijele serije, ali pogotovo prve sezone. Zadnjih nekoliko epizoda su samo šlag na torti jer sam se tako napeto osjećao kad sam gledao Hitchcockove filmove. Što se tiče ostalih sezona, nisam previše zadovoljan. Druga sezona mi je bila dobra, ali sam više očekivao. Od treće sezone nisam ništa očekivao i bila mi je užas. Od četvrte isto nisam ništa očekivao, ali nekako su se popravili. Na kraju je ispala solidna sezona. Uglavnom, kao seriju ne mogu preporučiti, ali prvu sezonu preporučujem pa na kraju to ostaje na samom gledatelju hoće li nastaviti.

89. Doctor Who (1963–1989) - sezona 12 BBC (One)
Who je jedna od najkultnijih serija svih vremena. Promijenila je čitavu pop kulturu. Household serija kod britanaca gdje su generacije i generacije odrastali i zavoljeli doktore. Serija nikad nije imala posebne specijalne efekte, ali ono što se kod ovakvih serija izdvaja su te avanture Doktora i njegove partnerice. Moralne dvojbe i kritike, istraživanja i širenje vidika. Izabrao sam sezonu 12 koja spada u originalnu verziju serije. Čak mi i nije bilo teško jer sam znao da najbolju sezonu moram tražiti kod najboljeg Doktora, a to je uvijek bio Tom Baker. On je najdugovjećniji Doktor i njegova verzija je najviše toga promijenila. Ono što je Who danas, to je najviše zahvaljujući njemu. S njegovom prvom sezonom, a to je 12. serija je postala puno mračnija i više su se bazirali na atmosferu. Ukratko, sezona sadrži najbolju Who priču u čitavoj seriji bila to stara ili nova verzija. Genesis of the Daleks, priča u šest epizoda je jedna od najinovativnijih/najoriginalnijih priča u povijesti televzije. Osim te priče, sadrži još četiri velike priče o poznatim Who-ovim neprijateljima.

88. Braquo (2009– ) - sezona 1 Canal+
Serija koja dolazi iz plemenite Francuske. Braquo po meni ima samo jednu odličnu sezonu, a to je prva. Prva sezona je bila dosta slična seriji The Shield. Jako puno brzih scena zbog kojih priča ne staje. Odličan prikaz korupcije i lažnog optuživanja i samog utjecaja laži koji će se biti kobni za neke likove. Bilo je učinkovito. Seriju je napisao i kreirao Olivier Marchal koji je inače bivši policajac pa je znao kako napraviti realnu seriju. On im dođe kao David Simon. Marchal je uveo i euro noir, ono što su prije njega radili poznati filmski redatelji tako dajući seriji poseban šarm i zanimljivost izvan te akcije.

87. Kolchak: The Night Stalker (1974–1975) - sezona 1 ABC
Kolchak ima samo jednu sezonu tako da nije bilo teško izabrati. To je serija koja je najviše utjecala na The X-Files. Radi se o liku Kolchaku kojeg glumi Darren McGavin, a on je novinar koji istražuje čudne slučajeve. Zombiji, različiti demoni, vampiri, vukodlaci. Svake minute nas kroz svoj dnevnik upoznaje sa svojim suludim teorijama koje se u većini slučajeva ispostave točnima. Serija je trebala imati 26 epizoda, ali na kraju šest epizoda je otpalo. Imate i filmove pa pogledajte prvo film i onda seriju. A novu seriji nikako. Inače, ova serija je bila prvi posao Davidu Chaseu koji je kasnije napravio Sopranose.

86. Night Gallery (1969–1973) - sezona 2 NBC
Još jedna antologijska serija na listi. Serija koju je kreirao Rod Serling, a o njemu neću sada već kasnije ću reći par rečenica kako sezone budu odmicale. Svaka epizoda počinje u jednoj galeriji sa slikama gdje nam Serling govori o čemu će biti epizoda. Velik dio epizoda ima više priča. Minutaža stvarno varira od 10 minuta do 30 minuta. Priče su vrlo originalne i jezive sa neočekivanim twistom. U jednoj epizodi se pojavljuje i Orson Welles kao narator, a neke je i sam režirao. Dodatni šarm daje gotička atmosfera i utjecaj Lovecraft horora. Dakle, nije da je sama serija omnibus već u jednoj epizodi imate omnibus od četiri priče. Cijela serija je must see, pogotovo u današnje doba kad nema pravih antologijskih serija. Fargo i American Horror Story jesu antologijske serije, ali ne u klasičnom smislu. To znači one serije gdje je svaka epizoda zasebna, uvijek nova priča dok Fargo i AHS svaka sezona drugačija. Tako da fale danas takve serije.

85. The It Crowd (2006–2013) - sezona 2 Channel 4
IT Crowd mi je taman na granici odlične serije. Imali su nešto slabijih epizoda gdje sam se malo nasmijao, ali ipak je bilo više onih drugih epizoda. Druga sezona sadrži vrhunski humor i već moderne klasike kao što su The Work Outing (kad odlaze u kazalište na gay predstavu) ili The Dinner Party (meni najbolja epizoda u seriji jer je Richomnd zasjao u punom sjaju od one scene u uredu kad se pojavi iznad Jen pa sve do večere. A Roy i Moss niti malo ne zaostaju sa svojim humorom. Serija je najbolja kad napravi nešto neočivano, a na svu našu sreću takvih scena ima na bacanje. I po meni nema niti jedan lik za koji se može reći da je najbolji. Nekad je Moss, nekad Douglas, a nekad Richmond.

84. Justified (2010–2015) - sezona 2 FX
Justified je nedavno završio i bila je dobra sezona. Druga je ipak bila najbolja. Odlična i uhvatili su samu bit serije, samu bit juga amerike. To je vječita borba između dvije obitelji što je upravo jako čest slučaj na jugu amerike. Uveli su odličnog villaina koju je izvrsno odglumila Margo Martindale. Uveli su i Dickiea Benneta koji je dao posebnu notu seriji sa svojim humorom. Boyda su skroz promijenili i postao je ono što je danas. Raylan je imao odličnu pozadinsku priču s onom malom djevojkom. Ono što se jako rijetko spominje u čemu je Justified odličan, a to su dijalozi. Njihova sastavljene rečenice su uvijek na mjestu pune sarkazma i dugih razgovora. Svaki lik, i onaj glup, i onaj pametan. Tako da ako ću ponavljat Justified, to će biti druga sezona.

83. Crime Story (1986–1988) - sezona 1 NBC
Tko nije gledao Crime Story, imate glavni zadatak pred sobom. Jednostavno pogledati seriju. Dvije sezone, dva grada. Chicago i Vegas. Prvi grad seriji daje onu mračnu atmosferu dok drugi grad malo sunčaniju. Prva sezona je za mene najbolja. Svaka čast drugoj sezoni, ali mislim da se ne može mjeriti sa prvom sezonom, a i tu je još ono slabo finale serije. Prva sezona nas poznaje sa detektivom Mikeom Torrellom kojeg je odglumio legendarni Dennis Farina za kojeg mislim nisu potrebne riječi. Drugi glavni glumac u seriji Tony Denison koji glumi Raya Lucu, ali on je čista suprotnost Torrellovom liku. Luca je gangster koji želi proširiti posao na Vegas. Cijela prva sezona se bazira na njihovom odnosu koji je sve samo ne dobar. Bilo je i tu odličnih gostujućih uloga kao što su Michael Madsen, Gary Sinise i Lorraine Bracco. Vrlo realistična serija koja je utjecala na neke kasnije Scorseseove filmove kao i na serije poput Sopranosa.

82. Downton Abbey (2010– ) - sezona 2 ITV
Downton Abbey je u većini epizoda vrlo dobra period drama. Druga sezona je smještena u periodu od 1916. do 1919. godine. Ono što sam uvijek zamjerao seriji je premekani prikaz aristrokracije i previše melodrame. U drugoj sezoni su to uspjeli svesti na minimun pa su mi sve epizode bile visoke kvalitetne uz odličnu glumu, kostimografiju i najbolji nastavak u seriji, Christmas at Downton Abbey koja završava s odličnim twistom. I svaka čast drugim glumcima, ali za mene je ovu seriju uvijek držala Maggie Smith i njezin lik Violet Crawley.

81. Garth Marenghi's Darkplace (2004) - sezona 1 Channel 4
Kako objasniti nekome ovu seriju. Horor komedija, ali parodija na sve to. Nije sigurno dovoljno jer se mora pogledati da bi se vjerovalo. Samo jedna sezona što je prava šteta. Šest epizoda po 25 minuta i samo tako mala sezona mi je na ovako visokom mjestu. Serija namjerno parodira 80-e i svu tu modu. Pogledajte samo ovu pjesmu hahaha. Ili ovu namjerno lošu scenu - sa takvim scenama serija obitava. Svi ti glumci su te loše scene, lošu glumu, loše efekte (pa mislim vide se jeben žice hahahah) doveli do savršenstva. Oni su uspjeli nemoguće. Napraviti savršeno lošu sezonu. Dijalozi su im potpuno krivo izgovoreni. Izrazi lica su im čista kopija svih onih loših glumaca iz B, C i sličnih filmova. Gledati kao parodiju i uživat ćete. Iza serije stoje izvrsni komičari kao što je Richard Ayoade (većini će biti poznatiji kao Moss iz IT-Crowda) i Matt Berry (isto će vam biti poznatiji kao Douglas iz IT-Crowda).

Mulder:
Novih deset upravo stiglo.

80. The Young Ones (1982–1984) - sezona 2 BBC (Two)
The Young Ones je prva, a i po mojem mišljenju najbolja anarhistička komedija u pravom smislu te riječi. Serija je tada okupila većinu najboljih britanskih komičara iz njihovog poznatog comedy cluba u Londonu. Radnja je zamišljena tako da prati grupu studenata od kojih svaki od njih pripada nekoj subkulturi. Punkeri, hipiji... Izabrao sam drugu sezonu jer su tu ipak klasici kao što su Nasty i Bambi. Koristeći vrlo nasilni humor s puno improvizacija sama serija je bila odlična kritika na društvo i tadašnju vladajuću politiku. Definitivno vrlo hrabra serija jer ako znamo što su britanci prolazili kroz 70-e i 80-e i koliko je propagande bilo za svijet, onda je serija bila uspješna, ali danas je pomalo zaboravljena.

79. Person of Interest (2011– ) - sezona 3 CBS
PoI je serija koju u početku nisam pretjerano volio i dalje mislim kako je prva sezona, barem prva polovica jako slaba. Četvrta sezona ide i nisam previše zadovoljan. Treća sezona je bila ta u kojoj su uspjeli u svojem naumu da nam prikažu kompleksnu modernu mitologiju. Likovi su bili odlično okarakterizirani iako su od samog početka većina likova klišej iz svih sličnih filmova, a pogotovo sad u četvrtoj kad su neki likovi pretvoreni u sprdnju. U trećoj su uspjeli napraviti odličan mix preokreta, priče, ubojstava i odlične završnice. Sadrži i najbolju i najemotivniju epizodu u seriji, The Crossing. Ovako gledajući sad s odmakom nema epizode za koju bi rekao da je slaba. Zasluženo ovdje.

78. Forbrydelsen (2007–2012) - sezona 1 DR1
U prijevodu The Killing je serija koja je popularizirala skandinavske serije da je dosta tih serija dobilo svoje remakeove koji i nisu loši, ali mislim da nemaju tu atmosferu i tu jako lijepu stiliriziranu priču kao originali. The Killing je od svih tih modernih skandinavskih serija najbolja. Prva sezona pogotovo. Priča je mislim već svima poznata. Ubojstvo, detektivi, puno politike uz odličnu i hladnu atmosferu zbog koje sam i dobio onaj poseban osjećaj nakon gledanja. Ja se inače jako oslanjam na atmosferu u filmovima/serijama. Ima jak efekt i to mi spada u sporedne kriterije, a kod horor filmova/serija u glavne jer je tamo atmosfera najbitnija. Američka se u priči ipak razlikuje pa preporuka za original. Uz sve to tu je i trenutno najbolja skandinavksa glumica Sofie Grabol te stariji brat od Madsa, Lars Mikkelsen.

77. Combat (1962–1967) - sezona 1 ABC
Combat je serija kojoj ne pamtim lošu epizodu. Evo, i sad razmišljam, ali ne mogu se sjetiti. Gledao sam ju paralelno sa serijom MASH koja je isto smještena za vrijeme rata, samo što je Combat smješten za vrijeme drugog svjetskog rata. Definitivno drugačija serija za ono vrijeme koja može uz bok nekim visoko kvalitetnim ratnim filmovima. Serija je odlično kombinirala akcijske scene i dramu. U jednom trenutku se zabavljamo sa likovima, a drugom dolaze dosta teške scene. Izvrsna produkcija, gluma i režija. Seriju jako kvalitetnom drži i glavni dvojac, Vic Morrow i Rick Jason. Prva sezona je sve to imala na najviše mogućem nivou pa sam izabrao nju, ali nemojte očekivati nešto realno. Daleko od toga da nema realnih scena. Potrudili su se da švabe pričaju njemački, da Plemeniti Francuzi pričaju Plemeniti Francuski no ima i onih drugih stvari zbog kojih serije se ne može gledati kao realan prikaz takvog stanja što uopće nije smetalo ni naškodilo seriji.

76. Picket Fences (1992–1996) - sezona 2 CBS
Jedna od najzaboravljenijih serija, pogotovo iz 90-ih. Serija koja je probila dosta toga, progovarali su o svim taboo temama koje se jako rijetko, a danas jako često spominju. Kritizirali i spajali na sve moguće načine različite priče velik dio likova. Mali gradić, dosta različitih slojeva obitelji i jedan šerif. Druga sezona je bila i ostala najbolja uz odlične klasike kao što su The Dancing Bandit i Squatter's Rights dok su posljednje dvije sezone bile tematski jako izlizane. A i druga sezona je bila posljednja za izvrsnu Zeldu Rubinstein koja je uvijek bila specifična po svojoj glumi, a ponajprije glasu. Tu su još i Tom Skerritt i Kathy Baker. Za širu publiku će biti poznatiji Lauren Holly i Holly Marie Combs. Dvije glumice koje su se i probile zbog ove serije. I posljednje, ali ne najmanje važno je ime David E. Kelley. Čovjek THE kreator. Stvorio je toliko bitnih i dobrih serija u posljednjih 30-ak godina.


75. The Adventures of Brisco County Junior (1993–1994) - sezona 1 Fox
Brisco je jedna od najzabavnijih serija koje su napravljene. Nažalost, prekinuta je nakon jedne sezone. Serija je odličan spoj komedije, akcije, Indiana Jones avanture i različitih filmova iz 80-ih. Uglavnom glume B glumci što daje posebnu draž seriji. Bruce Cambell je dovoljan razlog zašto voljeti ovu seriju, pogotovo ako ste fan Evil Dead serijala kao ja pa još više uživaš kad znaš na koji način on glumi svoje likove. Radi se o jednom lovcu na ucjene koji lovi bandu koja mu je ubila oca. Natrpana je serija sa svačime pa ima svakog ponešto. U nekim scenama podsjeća i na seriju MacGyver zbog svih onih gadgeta. Sad, čistom kvalitetom ova sezona se ne može mjeriti sa nekim sezonama serija koje su iznad 75. mjesta ove serije od glume do radnje. Dobro, radnja je nešto što djeluje drugačije na sve osobe. Samo što je Brisco jedna od rijetkih serija gdje su uspjeli spojiti sve te stvari koje su dovoljne lude da bi ih proglasili šrot nad šrotom, ali oni su uspjeli biti bolji od toga.

74. Dark Skies (1996–1997) - sezona 1 NBC
Oho-ho, Dark Skies je došao na red. Isto kao Brisco, serija koja je prekinuta i ostala na jednoj sezoni. Dark Skies je nastao radi The X-Filesa. Radi se o jednom paru koji polako otkriva veliku zavjeru vezanu za sve važne događaje u trenutnoj povijesti. Tako polako upadaju i u priču što se tiče aliena. Ono što je veliki plus je da se serija bavi sa stvarnim izvorima pa tako u seriji imate Majestic 12, a M12 je bila stvarna grupa koja je djelovala kasnih 40-ih i 50-ih na području ufologije, ali radili su na zataškavanju što se kasnije i otkrilo. Bave se i sa stvarnim projektima kao što su Project Blue Book i Project Grudge koje je otvorio jedan od najpoznatijih ufologa, Allen Hynek. On je inače i izmislio sistem za bliske susrete. Uglavnom, sve te stvari/događaji/tajne grupe koji su postojali su u seriji. To su sve odlično iskombinirali da se dobila prava poslastica od serije. Ako želite čistu zavjeru, gledajte Dark Skies.

73. Profit (1996–1997) - sezona 1 Fox
Evo nam još jedne serije koja je prekinuta nakon jedne sezone. Koliko vas je gledalo Profit? Serija koja je stvarno previše zaboravljena, a direktno utjecala na Sopranose, Dextera i uglavom takve serije gdje su protagonisti antijunaci/villaini. Adrian Pasdar vrhunski kao Jim Profit, bogataš koji nema moralna načela već je vješt manipulator, gad, cinik sve ono najgore. Vrag u odijelu kako su ga prozvali. Ono kako Spacey govori kao narator nama gledateljima, tako Profit isto govori. Serija se može promatrati i kao satira gdje se na ozbiljan način ismijava sve te bogataše koji rade u velikim tvrtkama i nije ih briga za prave ljude. A gdje spava Profit? Spava u kartonskoj kutiji. Ozbiljno vam kažem  ;D dođe doma i ode spavat u kartonsku kutiju. Bolje da ne kažem što si radi nakon detektora laži. Uglavnom, briljantno napisana serija koja se ne bi smjela zaboraviti. Pogledati.

72. Mystery Science Theater 3000 (1988–1999) - sezona 9 KTMA-TV
Ovo mi je bio jedan od najvećih izazova gdje da stavim ovu seriju/sezonu. I kako objasniti ovu seriju nekome ko inače nije ljubitelj trasha. Brisco je prezabavan i odličan trash, ali ovo je iznad toga. Ovo je serija koja je rađena za jako mali broj ljudi. Ukratko, za ljubitelje trasha. Zbog ove serije sam i naučio uživati u trash serijama, trash hororima/akcijama/sf. Uglavnom, radi se o čovjeku koji je sa malim robotima zarobljen na jednom planetu gdje ih ludi znanstvenici tjeraju da gledaju loše filmove. No, oni uživaju u tome. Znači, najgori filmovi koji možete zamisliti i tu ne govorim o onim lošim big-budget filmova kao što je Battlefield Earth ili Waterworld već o filmovima koji ne namjeravaju biti ozbiljni niti se tako shvaćaju. Svaku epizodu oni moraju pogledati jedan loš horor/akciju/sf. Mi gledatelji ne samo da s njima gledamo ČITAVI film već i slušamo njihove genijalo improvizirane komentare. Još ih vidimo kako sjede u jebenom kinu i gledaju film. Hahahaha, serija je općenito stvorena za društvo i uživanciju. Ništa je nikad neće moći zamijeniti, tu genijalnost koju su stvorili. Tako da ljubav prema ovako nečemu može shvatiti samo osoba koja isto voli uživati u trashu.

71. Fringe (2008–2013) - sezona 3 Fox
Fringe je isto serija koja je nastala pod direktnim utjecajem The X-Filesa. Većina prve sezone Fringea mi je jako slaba, ali kraj spašava katastrofu i poručuju gledateljima da ipak imaju veliku priču koju moraju ispričati. Druga sezona je bila nekakvo tranzicijsko razdoblje dok je treća uhvatila ritam i postala najboljom sezonom Fringea. Glumci su se već dovoljno uhodali, a i dodali su alternativni svijet u kojem obitavaju drugi mi. To je dalo seriji dodatni pogon kojeg su u trećoj sezoni odlično iskoristili. Likovi su onakvi kakvi su trebali biti, odnos između njih odlično napravljen. Walter po običaju briljirao, a Olivia se morala potruditi da odglumi dva ista, ali različita lika. Priča oko Petera je bila psoebno zanimljiva kad znamo što se dogodilo s njim i što je Walter napravio. Sezona koja nije imala slabu epizodu, imala je samo uspon za usponom da bi se nažalost to dosta smirilo u 4. sezoni.

Mulder:
Vrijeme za nove.

70. Babylon 5 (1994–1998) - sezona 3 PTEN
B5 je vrlo dobra space opera gdje su svoj zenit doživjeli u izvrsnoj trećoj sezoni. Ako se dobro sjećam, tad su došle i nove uniforme, više se nisu toliko fokusirali na mali broj likova, razvili su puno više story arcova i tematski su bili jako zanimljivi (religija, znanost, politika). Bavili su se i sa starim civilizacijama, ali ne u tolikoj mjeri kao serija SG-1. U trećoj sezoni su i dobili novog jakog lika, Marcusa kao i nezaboravno ratno finale s onom porukom. B5 je isto tako serija o kojoj se raspravljalo jako puno među tadašnjom online komunikacijom. Pomakli su i granice TV efekata što se tiče CGI-a. Danas često izmiče jako velikom broju ljudi, pomalo zaboravljena pa ovo dobro dođe kao podsjetnik na ovu zaboravljenu seriju.

69. Heroes (2006–2010) - sezona 1 NBC
Ovo je serija koja je prošla i uspone i padove, ogromne padove. Serija o kojoj su tada svi pričali, a nedugo zatim i brzo zaboravili jer razlika između sjajne prve sezone i ostalih je ogromna. Jedna ogromna rupa ih dijeli. Prva sezona je odličan spoj misterija i napetosti, odlično napisanih likova i naravno, supermoći koje su oni dobili. Meni je osobno Hira bilo najbolje pratiti u prvoj sezoni, ali priča oko Sylara je uvjerljivo najbolja. Ono što su scenaristi uzeli je širok raspon različitih ljudi od karikatura do teenegera i napravili prvu sezonu za pamćenje. Izgleda da za dalje nisu imali zamisao ili su imali koja im se u tom trenutku činila dobrom, ali eto dogodilo se upravo suprotno.

68. St. Elsewhere (1982–1988) - sezona 4 NBC
Elsewhere je vjerojatno najrealnija bolnička serija. Okupili su jednu od najjači glumačkih postava 80-ih godina. David Morse, Norman Lloyd, Denzel Washington i ostatak izvrsne ekipe. Seriju su kreirali legendarni dvojac Joshua Brand i John Falsey o kojima ću dosta kasnije jer će se ovdje opet naći. Kasnije su dosta pali, pogotovo sa groznim finalom serije, ali četvrta sezona je bila najbolji spoj crnog humora i realnosti. Za niti jedan lik se ne može reći da je glavni, nitko od tih likova nije važniji od onog drugog tako da je to samo dodatni plus jer iako nam se čini da je u nekom trenutku taj i taj lik jako važan, odmah u drugoj epizodi glavna radnje se prebacuje iz perspektive drugog lika. O tome koliko su utjecali na druge bolničke serije mislim da ne trebam pisati. ER je svakako dosta toga pokupio.

67. Jeeves and Wooster (1990–1993) - sezona 2 ITV
Fry kao Jeeves i Hugh Laurie kao Wooster. Znam da ih se sjećate. Laurie mi je stvarno fascinantan glumac, ali i osoba. Evo, sad dok ovo pišem razmišljam hoće li mi on biti najzastupljeniji na ovoj listi, a da su u pitanju glavni glumci. Serija mi je bila uglavnom odlična večinu vremena, ali druga sezona sadrži sve odlične epizode i humor je britak i prirodan pa je nekako logično da uzmem drugu sezonu. Chuffy i The Mysterious Stranger odličan two parter, a The Silver Jug najbolja epizoda u seriji s odličnom Vivian Pickles. Preostale tri isto odlične epizode. Ono što treba imati na umu da su Fry i Laurie prijatelji još iz studentskih dana pa ta kemija i ta njihova prirodnost odlično djeluje na gledatelja, ali i scenaristi su jako zaslužni za sve te priče. I ono što je kod mene dodatni plus, pogotovo kad se radi o komediji, a to je da su ovo epizode od 50+ minuta. To može biti i kobno za komediju, ali kod ove ne.

66. The Rockford Files (1974–1980) - sezona 3 NBC
Legendarni James Garner utjelovio legendarnog lika Jima Rockforda koji je bez sumnje jedan od prepoznatljivijih televizijskih likova. Jedan i od najpametnijih i najcool detektiva iz tv serija s odličnim napisanim one-linerima. Privatni detektiv koji istražuje nestale osobe i slične slučajeve u jednom dijelu Los Angelesa. Prve dvije sezone su uglavnom više manje procedural, ali vrlo dobar procedural. Sve se preokreće u izvrsnoj trećoj sezoni kad se odnosi između njega i Rockya/Beth/Angela produbljuju, ubacuju se slučajevi koji će trajati i ono što je krasilo ovu seriju i pogotovo treću sezonu je odličan, odličan scenarij i izvrsno režirane akcijske scene. Po svemu tome serija ispred svojeg vremena. Kako uopće natjerati nekoga da počne gledati seriju iz 70-ih godina kad je dosta ljudi naviknuto na ono novo i danas se serija štancaju redovito. Na kraju je zaključak da nikako. Jednostavno je. Tko iskreno voli serije, pružit će priliku.

65. Star Trek: The Next Generation (1987–1994) - sezona 5 Broadcast Syn.
Rekao sam sebi kako moram imati neku sezonu ST-a. TOS mi je najdraži, a Spock najbolji ST lik. DS9 treba dosta da počne biti dobro, ali kad krene dominion war postaje ludo. Voyager nikad nisam volio i smatram je jako lošom serijom. Enterprise solidan. TNG je na kraju za mene najbolji ST koji ima najbolju sezonu u cijeloj ST franšizi. Sezona se otvara s epizodom Redemption II koja je nastavak na finale četvrte sezone. Romulanci i Klingonski građanski rat. Druga epizoda Darmok sadrži jedan od najboljih ST preokreta. Unification I i Unification II najbolji two parter sezone gdje gostuje i Leonard Nimoy kao Spock. Cause and Effect jedna od najzanimljivijih epizoda nešto kao Beskrajni Dan. Sezona sadrži još niz kvalitetnih epizoda, a posebno se izdvaja predzadnja The Inner Light koja ne samo da dere sve u petoj sezoni već je to za mene i najbolja epizoda čitave ST franšize. Najiskrenija i najemotivnija epizoda ST-a sa najbolje pruženom glumačkom izvedbom od strane Patricka Stewarta. Ta epizoda je i odlučila da ne izaberem treću sezonu jer se tamo ipak nalazi epizoda The Best of Both Worlds.

64. Pushing Daisies (2007–2009) - sezona 2 ABC
Bryan Fuller je genij! Ne samo radi ove serije već je tu i Wonderfalls i još jedna serija koja će biti uskoro spomenuta. Ovo je jedna od najjačih stilsko vizualnih serija koja odlično upotrebljava boje, simboliku i fantaziju uz dodatak noir žanra kada počinju slučajevi i privatna istraživanja. Neki kažu za drugu sezonu da se odmakla od prve i donekle se slažem. Zanimljivo je bilo gledati kako su neke druge bitne stvari promijenjene kroz drugačije boje. Kraj je onako nasilan i točno se vidi da su morali završiti zbog štrajka, a da štrajka nije bilo serija bi išla dalje. Likovi su divno napisani, radnja te uvuče i dijete u tebi se probudi.

63. Father Ted (1995–1998) - sezona 3 Channel 4
Serija koja ismijava religiju, crkvu. Teme koje su danas toliko izlizane, ali ništa nije bolje od britanskog humora na vrhuncu. Onaj otok je užasavajuće mjesto na kojem ne bih volio živjeti, nažalost, Dermot Morgan je umro i treća sezona je bila zadnja. Treća sezona i je najbolja, duplo bolja od prve dvije sezone sa klasicima od epizoda Are You Right There, Father Ted, Night of the Nearly Dead i Speed 3 te sve ostale epizode su priča za sebe koliko su genijalne. Imigranti, nacisitička kolekcija, zombiji. Siguran sam da se nije dogodilo to što se dogodilo Dermotu, da bi serija išla dalje i oduševljavala u četvrtoj sezoni.

62. Rectify (2013– ) - sezona 2 SundanceTV
Rectify je serija koja traje. Serija koja je toliko spora da je mnoge odbila jer kaj će netko gledati sporu seriju u kojoj se ništa ne događa, a ustvari događa se puno toga. Mislim da su mnogi krivo shvatili seriju i što je sama bit. Radi se o Danielu Holdenu kojeg je izvrsno utjelovio Aden Young, a njegov lik bio je u zatvoru 19 godina optužen za ubojstvo za koje ne znamo jel učinio ili ne. I bude pušten, ali problem je što se svijet promijenio. Obitelj ga prihvaća, brat i ne baš toliko, a posebnu vezu stvara sa ženom od svojeg brata što će mu stvoriti dodatne probleme. Dok je prva sezona bila samo jako dobra jer mi je nešto falilo, a kasnije sam skužio da su mi falile dodatne epizode koje smo dobili u drugoj sezoni. Bilo je 10 izvrsnih epizoda u kojima se događao pomak ako se prati sve što likovi doživljaju. Psihološka drama, trenutno najjača na televiziji takve vrste. Svi likovi su sjajno okarakterizirani, odnosi odlični i neke scene su napravljene toliko napeto da je neugodno gledati. Razmišljao sam na koje mjesto da stavim ovako svježu sezonu, i ispalo je ovako. Visoko mjesto za drugu sezonu Rectify.

61. Buffy the Vampire Slayer (1997–2003) - sezona 3 The WB
Sad, koji je problem sa Buffy? Pa nema nikakvih problema. Glavni problem su ljudi koji vole generalizirati o nekim serijama, a tu spada slatka Buffy. A spada zato što kad čuju glavnu premisu o djevojci u školi koja voli ubijati vampire i ostala divna stvorenja, dobiju čir na želudcu. Kad im kažem da je to serija koja se predaje na akademskim zajednicama, misle da buncam. Ili da su ti ljudi glupi koji ozbiljno razgovaraju o Buffy. Kako razuvjerit ljude. Idem prvim i glavnim korakom. A to je Joss Whedon. Tko je on? To je tip koji danas stoji iza MCU (Marvel Cinematic Universe), iza serije Marvel Agents of Shield, ali sve je to ništa naspram serije Firefly koju je stvorio nakon Buffy. Njega je jako bitno spomenuti jer tko god prati njegovu karijeru, zna da ima posebno napisane dijaloge, posebno razrađene odnose i da se dosta bavi alegorijom što i je na kraju ova serija. Sva čudovišta su naši unutarnji demoni koji proživljavamo kroz Buffy. Vječita borba između dobra i zla koja je eto slučajno smještena u mali gradić i njihovu školu. Coming of age priča sa dodatkom fantazije, horora, komedije i čak mjuzikla. Jedini problem koji sam imao koju sezonu izabrati. Prva sezona budimi iskreni je loša, ali se osjete ti prirodni dijalozi i sva sreća da je kratka. Druga je bila veliki pomak i stvorili su priču za naredne sezone. Četvrta sezona ima najbolju horor epizodu u seriji Hush. Šestu i sedmu sezonu ne volim previše tako da je izbor pa na treću ili petu sezonu. Peta sezona ima najbojli nastavak u cijeloj seriji, The Body. Iako je peta sezona odlična, treća sezona je ipak nešto kvalitetnija. Dolazi novi vrhunski ženski lik i ima najboljeg Big Bada u seriji, The Mayora. Još dodamo odlične motw epizode i sve začinjeno s odličnom centralnom radnjom. Uglavnom, Buffy je jedna od najvažnijih serija koje su nastale u zadnjih 20-ak godina.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju