Mrzim Windows 10. A đubre je došlo s laptopom (da znam, glupa sam, al' sad je kasno). I nerado petljam po njima, osim što sam pogasila sve što se pogasiti dalo u vezi privatnosti. Al MS & Co.'s vole zavirivati ljudima u čmar, nešto nevjerojatno!
Problem je ovaj:
Osim za poneke .avi fajlove - SW6b mi ne pokreće ni sliku ni zvuk, niš. Ponekad prikaže prvu scenu i ide ton, ali se pritom i cijeli SW zablokira i jedino što mogu u tom slučaju je ugasiti ga na silu (SW, mislim). Tekst, tajminzi... to sve šljaka.
Logičan odgovor bi bio - instaliraj kodek-pak, ne? Jasno. Samo, osim Vindoza, na laptop su mi nakenjali i kojekakav softver, od HP-ovih i Microsoftovih pizdarija, plejera, preglednika za sve i sva, boktepitaj kakve gluposti za djecu... do antivirusa, VPN-a... i tak, dok sam čačkala i letimično pregledavala po njemu da vidim što sve ima, i čitala (dijagonalno
) manuale, sjećam se da sam primijetila i riječi "installed codecs" ... negdje
. Taj čas me nešto drugo bilo zaokupiralo i da se na glavu postavim, više ne znam gdje sam to vidjela. Prije 3 i kusur mjeseca.
Ono što sam naučila na XP-u je da uvijek, prije instalacije ili apgrejda kodeka, treba deinstalirati prethodnu verziju. Pa se zajebavam s tim već 3 mjeseca, kao, *hoću sama provaliti*, al "lagano" mi je više prekipjelo da svaki put kad si hoću npr. podesiti titl za neki drugi release, moram u VLC-u hvatati sliku i vrijeme, da bih u SW-u mogla nacolati tekst. Dosta mi je. Pitam.
Elem, gdje bih u jebenoj desetki mogla pogledati kakve su mi to (i jesu li) kodeke instalirali, jel to treba brisati prije nego stavim kodek pak (obično sam na svoju pokojnu kantu s XP-om trpala K-Lite Mega - po "od viška glava ne boli" principu)? Gledala sam u Settings pod Apps i 'Programs and features' - nisam našla ništa što bi imalo riječ "codec" u sebi ili bar nedvosmisleno ukazivalo na takvo što. Ima nekakvog instaliranog CyberLink softvera koji sadrži kodeke u sebi (npr. Power Media Player 14), ali ga još nisam koristila, tj. kliknula na "I agree" na njihove uvjete, EULA i sl. (ali to ne izgleda kao ono mjesto gdje sam primijetila "installed codecs" prvi put). Jel to znači da sam mirna ili kaj?
Uglavnom, bojim se da nekaj ne sjebem, da se nešto ne počne klat i natovarim si još veći problem od ovoga... Pa, što mi je činiti?