Izdvojeno > Tutorijali za izradu titlova

Ripovanje hardkodiranih titlova

(1/15) > >>

Rancher:
Potrebni programi:
• VideoSubFinder
• ABBYY FineReader 16
• Subtitle Edit

VideoSubFinder

1. Pokrenite program, pa idite na File → Open Video (OpenCV).
2. Pritisnite dugme Clear Folders da biste izbrisali sve izdvojene slike iz foldera, ako ste ranije koristili program.
3. Pomoću klizača na otvorenom snimku sleva premotajte uvodnu špicu, pa idite na Edit → Set Begin Time (CTRL + Z). Ponovite postupak za završnu špicu i pritisnite Set End Time (CTRL + X).
4. Pronađite titl sa dva reda i prevucite linije s ivica plejera tako da obuhvate samo oblast titla.5. Kliknite na dugme Run Search. Program će početi da izdvaja kadrove s titlovima i da ih smešta u folder RGBImages.
6. Po završetku, iz kartice OCR pritisntite Create Empty Sub. Napraviće se titl s tajmingom u osnovnom folderu programa.

ABBYY FineReader

1. Pokrenite ABBYY FineReader OCR Editor i idite na File → Open Image… (CTRL + O), ili kliknite na ikonu foldera u traci s alatkama. Pritisnite Options…, pa u kartici Image Processing deštriklirajte Enable background recognition in the PDF Editor i Automatically process page images as they are added to the OCR Editor. Pod karticom Languages izaberite jezik titlova, a pod OCR ostavite podrazumevane vrednosti.

2. Kada program učita sve slike, pronađite titl sa dva reda i nacrtajte tekstualno polje oko njega. Pritisnite desnim tasterom miša na to polje i izaberite Text Function → Header or Footer, pa u meniju Areas kliknite na Save Area Tempate… Kada sačuvate šablon, izaberite sve učitane slike (CTRL + A), idite na Areas → Load Area Template… i otvorite šablon koji ste malopre sačuvali. Konačno, kliknite na dugme Recognize. Sledi ručni deo posla.

3. U ovom koraku proveravate sve titlove i ispravljate greške koje je program napravio. Što je lošiji kvalitet snimka, to su rezultati gori. Za početak, promenite prikaz stranica klikom na View → Navigation Pane → Details. Prilikom ispravljanja, ako naiđete na više primeraka istog titla, stavite zvezdicu (*) na sve duplikate. Nipošto ih ne brišite, jer ćete poremetiti tajming titlova, koji ste generisali VideoSubFinderom.

Dobro pregledajte sve titlove da ne bi bilo ovakvih rezultata (ne, nije namešteno):4. Na redu je čuvanje titla. Idite na File → Save As → RTF Document, pa pod padajućom listom File options izaberite Create a separate file for each source file. Kliknite na Options…, deštriklirajte sve kućice i kliknite na OK. Konačno, izaberite odredišni folder i pritisnite Save; program će napraviti pojedinačne RTF fajlove za svaki titl uz očuvanje kurziva i drugog formatiranja.

Subtitle Edit

Idite na File → Import → Plain text…, štriklirajte kućicu Multiple files - one file is one subtitle, a deštriklirajte sve ostale. Kliknite na Open text files…, izaberite sve titlove, pritisnite Open pa OK. Nakon toga, učitajte vremenske odrednice iz File → Import → Time codes… i spojte duplirane titlove koje ste označili zvezdicom (Ctrl + Shift + M). Postoji i specijalizovani program samo za ovu namenu. Hvala korisniku 54 sa Karagarge koji ga je razvio!

To bi bilo to. Sve zasluge idu korisniku tiger takođe sa Karagarge (ovde poznat pod nadimkom ds). Ja sam samo sažeo njegovo uputstvo na engleskom, izmenio ga tako da nije potrebno ručno unositi kurziv, te dodao neke sitnice. Srećno!

Izmena: Usklađeno s najnovijom verzijom ABBYY FineReadera.

PO team:

--- Citat: ---1. Nakon što izvršite optičko prepoznavanje teksta, tražite linije tj. slike sa najvećim procentom omašaka. Najbolje je da postavite prikaz slika nadesno, te kliknete na ikonu grafikonâ da biste poređali slike od onih koje imaju najviše pogrešaka. Nažalost, procenti će se ažurirati čim promenite tekst, te nećete moći da koristite prečicu Alt + donja strelica za listanje. Moraćete da koristite miš.
--- Kraj citata ---
Ja ne preporuččujem ovu metodu. Mislim da je bitno pregledati svaku sliku. Jer  ovi procenti se odnose samo na ono što program misli da je možda pogriješio. Nekad zna pisati 0%, a da sa slike uopće ne prepozna tekst (bude prazno).


P.S. Ima li opcija da se automatski zamijene ovi hijeroglifi sa praznim znakom? Mislim na ono što ima u wordu i notepadu da, npr., svugdje zamijeni "R" za "Z".

PO team:
Imam verziju ABBYY FineReader v10.0.102.105 Corporate Edition i ovo vidim kad pokušam učitati matricu:

Ima li opcija da uploadam, osim da skinem drugu verziju. Čak i nemam neke korake iz prvog posta, ali uspijem skenirati slike.

PO team:
Nešto sam kliknuo u Abbyy Fine Readeru i ne znam vratiti.
Znači normalno tipkanje je kad klikneš mišom prije nekog slova i da ubacuješ slova. Ovako kad tipkaš, za svako slovo se pobriše ono naprijed. Znam što je ovo, ali ne znam kako se pali/gasi. Zna li netko?

Rancher:
Da, za to sam i ja pitao pre mesečak dana na četu, i neko mi je odgovorio da sam pritisnuo taster Insert. I zaista beše tako.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju