Po pitanju Sirija:
I meni je on vrlo drag lik i u knjizi je prikazano puno više lekcija koje je dao Arji, i često smo viđali kako su joj te lekcije spašavale život i volio bih da se vrati u radnju, ali sumnjam. Po mom mišljenju, Wennenovi argumenti bolje drže vodu. Treba tu naglasiti još dvije stvari: kao prvo, za razliku od lanisterskih vojnika, koji mogu biti i samo mobilisani zemljoradnici ili unajmljeni plaćenici, ser Merin je vitez Kraljeve garde, a u nju ulaze samo najsposobniji i najopasniji borci. To što je Sirio nekad bio prvi mač Bravosa ne znači ništa (i ja sam nekad imao 20 godina); ljudi stare, postaju sporiji, a, kao drugo, sjetimo se konkretne situacije: Sirio u običnoj odjeći, sa polomljenom klipicom, a ser Merin u punom ratnom oklopu i sa bojnim mačem u ruci. Možda je Sirio pobjegao, ali kako i kuda...? Ta verzija je prilično nategnuta. Iako mi je žao zbog toga, Sirio je najvjerovatnije mrtav.
(Krbo, ti si sigurno čitao Robinsonovu trilogiju o Marsu? Sjećaš se kako se i on igrao sa nama po pitanju Hiroko? Cijeli roman misliš da je živa i da se negdje krije, ali...
)
Po pitanju Crvene svadbe, krbo je dao najsveobuhvatnije objašnjenje: 90% Tivinove lukavosti i 10% Robove gluposti. Tu je trebalo da posluša majku.
Da li je Džejn Vesterling fakat trudna, više se ni ja ne mogu sjetiti. Da ne prekopavam po knjigama, čini mi se da je samo bilo govora o tome, u stilu da Lanisteri smatraju da je nikom ništa ako bi rodila djevojčicu, ali da bi bio problem ako rodi dječaka, jer bi on bio zakoniti nasljednik Zimovrela.
Ovdje
http://awoiaf.westeros.org:8080/index.php/Jeyne_Westerling piše sljedeće:
Unknown to Jeyne, her mother had given her potions against pregnancy under the pretense of a fertility potion.
Dakle, stara joj je davala kontracepciju a njoj pričala da joj daje napitak pomoću kojeg će lakše da zatrudni, što više govori u prilog da ne nosi Robovo dijete (ili sam ja nešto gadno pobrkao).
Vlado, koji si ovo link dao?
Ok, Verovatno je trudna.
Meni ne radi, da provjeriš je li ispravno unesena adresa? Baš me zanima...