Da oživim malo temu.
6÷2(1+2) = ?
nije mi jasna jedna stvar, svi ste ovdje pisali koje je rješenje a nitko nije raspisao zadatak:
6 : 2 (1+2) = 6 : (2 *(3)) = 6 : (2*3) = 6 : 6 = 1
Ovdje se ne radi o razlomku nego o običnim računskim operacijama zbrajanja, množenja i dijeljenja.
u slučaju množenja zagrada ne može samo tako nestati, ali si zagradu možemo dodati, jer je u matematici to dopušteno.
Ovo nije zadatak sa ako i samo ako. zagrada se briše samo u slučaju da je ispred zagrade minus ili plus,
u ovom zadatku toga nema i znači da je 2(1+2) jedan član ove jednadžbe.
Kad rješavate matematički zadatak, ono što morate je raspisivati zadatak, jer brzanjem uvijek zaboravite
minus, preskočite razlomak, malo duže traje ali rješenje je uvijek u redu. Naš je profesor davao bodove i
na samo raspisivanje zadataka, jer ako je vidio odmah na početku da znaš minus i plus ispred zagrada
ili nešto deseto vezano za postupak, ali ako si zeznuo na početku gotovo, nula.
zato zadatke treba raspisivati.
koliko smo mi znali dobivati ovakvih zadataka i ako ne znate osnovnu matematiku, zbrajanje i oduzimanje,
množenje i dijeljenje ne možete ovo riješiti.
U kojem razredu si dobio takav zadatak?
Evo i da se odmah nadovežem jednim zadatkom s natjecanja iz matematike u četvrtom razredu gimnazije.
Imali smo četiri zadatka i pet sati za rješavanje. Ja sam ovaj zadatak rješavao svih pet sati jer je bio toliko
jednostavan da je bila sramota koliko je to bilo očito. Rješenje mi je donijelo treće mjesto među 30 rješavača.
Dakle zadatak glasi:
Pročitajte što piše i nastavite niz slobodnih brojeva.
12
1112
to su bili brojevi nakon kojih smo morali nastaviti niz s tri broja kako bismo dokazali da smo shvatili
o čemu se radi.