Filmovi > Općenito o filmovima

Zvezda Tri - Srpski SF

(1/3) > >>

heller:

Kratki film "Zvezda Tri", prvo srpsko ostvarenje čija je radnja u potpunosti smeštena na svemirski brod - sa srpskim junacima, prikazivaće se u beogradskom bioskopu "Balkan" od četvrtka, 30. jula, rekao je agenciji Beta Nebojša Nenadić, autor filma.

"Zvezda Tri" govori o nevoljama posade broda "Stefan Dečanski", poslatog 2309. godine da uništi zvezdu koja je "prema proročanstvu Mitra Tarabića uzrok vekovnih nedaća srpskog naroda", navodi se na špici ovog filma s kojim je Nenadić, student druge godine režije, nedavno polagao ispit na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Brod je napravljen od starih letelica strane proizvodnje; stalno se kvari i pravi probleme, pa tako centralni kompjuter govori isključivo ruski jezik, a prevod obezbeđuje robot američke proizvodnje, pošto kapetan - inače rusofil - taj jezik ne govori.

Film traje 15 minuta, i u "Balkanu" će se davati nedelju dana, u terminu od 20 sati. Ulaz na projekcije je besplatan.

Nenadić (29) živi u Pančevu i poznat je po dugometražnom igranom filmu "Čudovište iz Tamiša" (2006), koji je uz pomoć svoje umetničke grupe - sada producentske kuće "15 Minutes Pictures", snimio pre no što je upisao režiju na FDU.

"Zvezdu Tri" je producirao Branimir Stojadinović iz "15 Minutes Pictures", a prema Nenadićevim rečima, film je koštao "oko 300.000 dinara" (malo više od 3.000 evra), pri čemu je budžet pored ostalog pokrio dvomesečnu izradu vrlo ambiciozne scenografije, šivenje kostima, kao i troškove ishrane i prevoza za filmsku ekipu.

Film je pravljen za ispit na FDU, ali je potpuno finansiran privatno, rekao je Nenadić, koji je za "Zvezdu Tri" napisao scenario i u saradnji sa montažerom Feđom Hadžićem osmislio 3D efekte za scene u svemiru.

One uključuju i jednu svemirsku bitku, kao i let "Stefana Dečanskog" kroz asteroidno polje.

"Sve u tim scenama je urađeno uz pomoć kompjuterski generisane animacije. Montažer i ja smo zajedno uradili ceo 3D, i sami smo dizajnirali letelice", izjavio je Nenadić, autor kompletne muzike u filmu, koja povremeno koristi motive "Marša na Drinu".

Enterijer broda, sa tri prostorije u prirodnoj veličini, osmislile su i napravile Ivana Lovre i Bojana Nikolić, studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koje su materijal nalazile na đubrištima, auto-otpadima i centrima za reciklažu.

Kostime je osmislila Senka Radivojević, dok je šivenje, prema rečima autora, obavljeno "na porodično-drugarskoj osnovi".

"Kad smo osmišljavali film pitali smo se: Kakav srpski brod može da bude, i šta bi Srbi radili u svemiru, a ono što smo napravili jeste satira na nekulturu i besmisleni nacionalizam", rekao je Nenadić, čiji glavni junak, bacajući đubre u svemir, izaziva napad patrolne krstarice Ujedinjenih planeta.

Kapetana, ljubitelja sviranja trube, igra student FDU Mateja Popović, brodsku tehničarku - predmet kapetanovih udvaranja - tumači Nina Lazarević, dok je ulogu robota dobio Vladimir Tešović, poznat po ulozi posednutog učenika Stanislava u filmu "Šejtanov ratnik".

Po priznanju Nenadića, zaplet sadrži motive koji su viđeni u filmovima poput "Tamne zvezde" Džona Karpentera (1974), "Sereniti" Džosa Vedona (2005), "Sunca" Denija Bojla (2007) i serijala "Ratovi zvezda" Džordža Lukasa - uz omaž estetici svemirskih bitaka iz rimejka TV serije "Galaktika svemirska krstarica" (2004-2009).

Nenadić je napomenuo da se "Zvezda Tri" mnogo više oslanja na ideju i na humor, nego što igra na kartu animacije i specijalnih efekata, i film treba smatrati nekom vrstom pilot epizode za buduću TV seriju.

"Hoćemo da napravimo dobar sitkom. I ovo u suštini nije pilot, već promotivni materijal, jer smo posle snimanja rasturili scenografiju, pa ćemo ponovo morati da je pravimo. Posao se nastavlja, a za to vreme 'Zvezda Tri' će da obilazi festivale", dodao je Nenadić.

Blic/Beta

anniani:
zasto .. o zasto imam los predosecaj ... ;D

-=QuadDamage=-:

--- Citat: anniani - 31.07.2009. 01:44:56 ---zasto .. o zasto imam los predosecaj ... ;D

--- Kraj citata ---

 clapp clapp smileyNO1

anniani:

--- Citat: ---"Kad smo osmišljavali film pitali smo se: Kakav srpski brod može da bude, i šta bi Srbi radili u svemiru, a ono što smo napravili jeste satira na nekulturu i besmisleni nacionalizam", rekao je Nenadić, čiji glavni junak, bacajući đubre u svemir, izaziva napad patrolne krstarice Ujedinjenih planeta.
--- Kraj citata ---

iskreno bih volela da neko u Srbiji, bilo ko, makar bio to i neki kompletni amater sa polovnom kamerom i mesecnim dzeparcem, snimi makar i 2 minuta materijala koji nece predstavljati Srbe u svetu na festivalima kao bezrepu stoku koja ne ume da se ponasa i koja ne zasluzuje da zivi ..

kusturica nas je kulturno unazadio (ako ne racunamo njegov licni kulturni napredak kao stvaraoca) kao naciju za jedno 1000 godina .. retko gde si mogao da vidis na festivalu Srbina a da nije Rom koji spava u kokosinjcu ili deli karton-kucicu sa psima i svinjama .. o ratnim insinuacijama necu ni da pricam ..

MilanRS:

--- Citat: anniani - 31.07.2009. 14:46:54 ---iskreno bih volela da neko u Srbiji, bilo ko, makar bio to i neki kompletni amater sa polovnom kamerom i mesecnim dzeparcem, snimi makar i 2 minuta materijala koji nece predstavljati Srbe u svetu na festivalima kao bezrepu stoku koja ne ume da se ponasa i koja ne zasluzuje da zivi ..

--- Kraj citata ---

Svaka čast, odlično rečeno. clapp
I ja čekam to.
A onda se pitamo zašto nas Ameri tako predstavljaju. Pa vide od nas samih. :(

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju