Autor Tema: The Devil Next Door  (Posjeta: 185 )

0 članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lemonzoo

  • Uvijek u pravu
  • Ex prevoditelj
  • Izuzetak
  • ***
  • Postova: 22006
  • Spol: Muški
    • let's chat
The Devil Next Door
« : 08.11.2019. 07:17:05 »

Opis:
Vrag iz susjedstva je priča o obiteljskom čovjeku Johnu Demjanjuku, ukrajinsko-američkom mehaničaru koji je živio naizgled mirnim životom umirovljenika u predgrađu Clevelanda. Taj je život prekinut kad ga je grupa preživjelih iz Holokausta optužila da je Ivan Grozni, zloglasni nacistički čuvar logora smrti Treblinka, u kojem je mučeno i ubijeno milijun ljudi.
Demjanjuk je izručen Izraelu gdje mu je suđeno za zločin protiv čovječanstva te je proglašen krivim. Nijemci su ga proglasili krivim za sudjelovanje u ubojstvu čak 27.900 ljudi.
Ovo je suđenje tijekom osamdesetih privuklo veliku pozornost javnosti, a neki su ga prozivali suđenjem stoljeća. Demjanjuk je neprestano tvrdio da je nevin te da je posao čuvara u logoru bio prisiljen raditi. New York Times prenio je svjedočanstva ljudi koji su ga optuživali da je zatvorenicima mačem odsijecao dijelove tijela, probadao djecu i žene te ih tukao čeličnim cijevima prije nego što bi ih poslao u plinske komore.
U Izraelu je bio osuđen na smrt vješanjem, ali ta kazna nikad nije izvršena jer je postojala sumnja u to je li on zaista bio Ivan Grozni. Presudu je poništio Vrhovni sud u Izraelu na temelju svjedočenja 37 bivših čuvara iz Treblinke koji su tvrdili da je Ivan Grozni bio stanoviti Ivan Marchenko. Sud je i dalje vjerovao da je Demjanjuk služio nacistima, vjerojatno kao čuvar u drugim logorima, no nisu pokretali novo suđenje zbog zakona koji zabranjuje da se nekom dva puta sudi na račun istih zločina.
1993. je pušten da se vrati u Ameriku gdje je 1998. ponovo dobio državljanstvo. 2009. su Nijemci ponovo pokrenuli optužnicu te je 2011. osuđen na pet godina zatvora, no nakon žalbe višem sudu bio je oslobođen. Umro je kao slobodan čovjek u staračkom domu u gradu Bad Feilnbachu Njemačkoj.

Izvor: index.hr

Žanr: dokumentarna
Kanal: 2019.
Godina proizvodnje: Netflix
Pojavljuju se: Eli Rosenbaum, John Demjanjuk, Yoram Sheftel

IMDb
TVDb
Wikipedia
TVmaze

« Zadnja izmjena: 09.11.2019. 11:40:46 maksi »