Autor Tema: Nowhere to Hide (2016)  (Posjeta: 189 )

0 članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lemonzoo

  • Uvijek u pravu
  • Ex prevoditelj
  • Izuzetak
  • ***
  • Postova: 22006
  • Spol: Muški
    • let's chat
Nowhere to Hide (2016)
« : 06.03.2018. 16:08:28 »

Opis:
Noriju Sharifu, predanom medicinskom bratu u hitnoj službi bolnice u Jalawli nedaleko Baghdada (danas poznatom i kao središtu iračkog trokuta smrti), empatija nije samo u opisu posla, za njega je to način i smisao života. Kada mu prijatelj, filmski redatelj, preda malu video kameru i zamoli da snimi svoj život, rezultat toga dnevnika ustrajnosti i patnje ima sirovu neposrednost u kojoj se ogleda ne samo razaranje zemlje i patnje i pojedinaca i naroda, već i kako sama empatija postaje kolateralna žrtva sumanotog slijeda zbivanja u Iraku.
Jeste li već bili kod nas?, pita Nori pacijenta koji odmahuje glavom. Onda niste iz Iraka!, nastavlja uz smješak. Crnohumorna, ali u osnovi vedra i optimistična slika s početka filma vrlo brzo biva gurnuta u stranu dok Nori dokumentira rastuću plimu opasnosti i raseljavanja koja slijedi nakon povlačenja koalicijskih snaga 2011. i očekivanja dolaska snaga Islamske države.
Film započinje 2014. godine; Nori teško hoda pod neumoljivim pustinjskim suncem i umorno objašnjava poteškoće u pronalaženju pitke vode za svoju djecu i nadajući se da ih Bog ima u svojim planovima. Zatim zatreperimo tri godine unatrag; isti čovjek izgleda gotovo neprepoznatljiv – sretan Iračanin s obećanjem stabilnije poslijeratne budućnosti za njegovo četvero djece. Opet prebačeni u sadašnjost. Leševi, vrećice za tijelo, staklo i iverje na podu, pomiješani u bazene krvi, i pougljenjeni tragovi automobila i neprepoznatljivih predmeta. Preživjeli nakon artiljerijskog napada objašnjavaju koliko je teško živjeti nakon što izgubiš neki od udova.
Sve je skupo u ovoj zemlji, kaže jedan od snimljenih uz živahnu svadbenu pjesmu, ali tugu možete dobiti besplatno.
Nedijagnosticirani rat koji slijedi po američkom povlačenju postaje moćna i mučna priča, priča koja govori o duboko destabilizirajućoj prirodi dugotrajnih sukoba i geopolitičkih igara svjetskih velesila.

Izvor: humanrightsfestival.org

Žanr: dokumentarni
Zemlja: Norveška, Irak, Švedska
Jezik: arapski
Trajanje: 86 min
Režija: Zaradasht Ahmed
Scenarij: Zaradasht Ahmed
Pojavljuju se: Abu Fallah, Hans Husum, Mudhafar, Nori Sharif...

IMDb

« Zadnja izmjena: 06.03.2018. 22:48:56 zkarlov »