Filmovi > Općenito o filmovima

Najbolji zombie film?

(1/3) > >>

Mulder:
Evo mene opet sa novom temom. Od svih horor čudovišta, zombiji su nekako preuzeli primat u zadnja dva desetljeća. U 90-ima situacija nije bila bajna nakon zlatnih 80-ih, ali sve se mijenja početkom nultih, a pogotovo sa serijom The Walking Dead pa tako vampiri ispadaju, a vukodlaci ionakon nikad nisu bili tako jako zastupljeni iz nekih sasvim drugih razloga, a o tome neki drugi put.

Zadnji zombie film koji je baš pokazao kako se može napraviti još uvijek nešto originalno je bio prošlogodišnji Train to Busan

Ova anketa neće uključivati sve zombi filmove već one koji uživaju u nekakvom kultnom statusu ili filmovi koji su cijenjeni među horor zajednicom. Lista ovih filmova su pravi zombi filmovi tako da neće biti filmova poput Slithera, Evil Dead trilogije gdje ljudi znaju brkati jer se u Evil Dead radi o opsjednutima/demonima ili 28 dana kasnije gdje su zaraženi (živi i zaraženi), a ne zombiji (moraš umrijet da bi postao zombi). Izbacio sam mnoge manje poznate zombie filmove koji realno ne zaslužuju na ovu listu sa najboljima, ali opet to su zombie filmovi koji uživaju jedan jako lijep status u horor zajednici. No, s druge strane i ubacio sam manje poznate zombie filmove jer su stvarno svojom kvalitetom zaslužili biti ovdje.

Uglavnom krenimo...

1932.
White Zombie (1932) - službeno prvi zombie film. U ovoj anketi je prije radi utjecaja nego li radi kvalitete. Fanovi će cijenit što glumi Bela Lugosi i kako je sve počelo.

1943.
I Walked with a Zombie (1943) - zombie film najboljeg horor redatelja 40-ih. Film je drugačji od ostalih zombie filmova, jako čudan u nekim dijelovima, ali baš ta bizarnost daje posebni šmek ovom dragulju.

1966.
The Plague of the Zombies (1966) - ništa bez hammera, a začudo u ovom filmu nema hammerove trojke (Cushing, Lee i Fisher) već potpuno nepoznati glumci i brdo ludih zombija. Atmosfera za prste polizati, nije predugačak već taman.

1968.
Night of the Living Dead (1968) - ova godina je jedna od najbitnijih u povijesti filma zato što se Romero pojavio sa ovim inovativnim filmom poslije kojeg više ništa nije bilo isto i to ne samo za horor žanr već općenito i za film, i za cijelu pop kulturu. Kritika na Vijetnam, na rasizam (glavni lik crnac što je tada bilo praktički nezamislivo osim ako nisi Sidney Poitier) a tek kraj. A tek scena u podrumu. A tek sjajni minimalizam. Maestralno remek djelo velikog Romera.

1974.
Non si deve profanare il sonno dei morti (1974) - pravi mali skriveni dragulj s izvrsnim i jezivim zombijima. Ovaj film će uvijek biti podcijenjen, ali nikad neće biti zaboravljen. A tek kako se glasaju.

1974.
Dead of Night (1974) - još jedan podcijenjen dragulj od Boba Clarka (A Christmas Story, Black Christmas). Priča o vojniku koji se vraća iz Vijetnama, ali se vraća poptuno drugačiji. Vrlo utjecajan film za ono vrijeme i pogotovo za zombie podžanr jer je ponudio nešto novo.

1978.
Dawn of the Dead (1978) - "When there's no more room in hell, the dead will walk the Earth." Drugi film u Romerovom serijalu, po mnogima i najbolji zombie film ikada snimljen. Za razliku od NotLD-a koji je fruao svoj minimalizam, ovaj je veliki post-apokaliptični zombie film s izvrsnom karakterizacijom likova i kritikom na konzumerizam.

1979.
Zombi 2 (1979) - vrlo poseban zombi film i ne radi samo legendarne scene kada se zombi bori protiv morskog psa već uzbog samog redatelja Lucia Fulcia koji je uvijek stvarao posebne horore.

1981.
Dead & Buried (1981) - još jedan skriveni dragulj smješten u mali gradić. Velika preporuka za ovaj zombie film jer je jedan od najstrašnijih.

1985.
Day of the Dead (1985) - jedan od najkrvavijih zombie filmova s puno gorea (ipak je na efektima radio Tom Savini, a i glumi) radnja smještena na jednoj obali. Treći dio u Romerovom serijalu. Najviše po čemu se ovaj zombie film izdvaja je Bub, najbolji zombie ikada stvoren.

1985.
The Return of the Living Dead (1985) - ah, povratak živih mrtvaca. Kada su u pitanju NAJDRAŽI zombie filmovi, mnogima je ovaj prvi na pameti. Jedan od prvih zombie filmova koji je uspješno spojio komediju i horor. Vrhunski efekti, odlične scene na groblju i divno napravljeni zombiji.

1985.
Re-Animator (1985) - jedan od najkultnijih horora 80-ih što je samo po sebi velika stvar i jedan od najboljih B filmova. Više je razloga. Pravo vrijeme i mjesto. Lovecraft i Stuart Gordon i naravno, Jeffrey Combs kao jedan od posljednjih velikih horor glumaca. Ovo je isto izvrstan spoj komedije i horora, odlične atmosfere i pamtljivih likova/scena (mačkaaaaa). 1985. je bila strašna godina za zombie podžanr (Day of the Dead, Return of the Living Dead, Re-Animator), a da ne nabrajam horore koji nisu sa zombijima.

1986.
Night of the Creeps (1986) - nezasluženo zaboravljen zombie film sa puno uvrnutih situacija i crnog humora. Zombiji izgledaju prvoklasno, film koji je utjecao na vrlo zabavni Slither.

1992.
Braindead (1992) - Peter Jackson u najboljem izdanju. Ovo je bez sumnje nakrvaviji zombie film i ne samo to već jedan od najkrvavijih uopće. I zasigurno najluđi zombie film ikada snimljen. Lud, opičen, borbe legendarne i posebno će ga cijenit horor fanovi.

1994.
Dellamorte Dellamore (1994) - Soavi je režirao ovaj kultni klasik i jedan od najboljih horora unazad 30-ak godina. Izvrstan zombie film sa Rupertom Everettom koji je jedan od najvećih filmskih heroja. Scene na groblju legendarne, ona seks scena, a tek kraj koji se može shvatiti na mali milijun načina. Ovaj film će živjeti vječno.

2002.
Resident Evil (2002) - nisam nikada bio prevelik ljubitelj ovog serijala, ali zaslužio je biti na listi zbog utjecaja na nulte horore i zbog Mile koja je postala velika horor heroina.

2004.
Dawn of the Dead (2004) - mnogi su bili skeptični kad su čuli da će se raditi remake slavnog Romerovog klasika, ali na kraju je ispao jako dobar zombie film. Snyder je čak i dodao nešto svoje, a horor fanovi mu nisu zamjerili.

2004.
Shaun of the Dead (2004) - film koji je nastao pod direktnim utjecajem Braindeada. Wright i Pegg su opet spojili svoju kreativnost i stvorili budući klasik horor žanra. Odlična horor komedija sa puno pamtljivih scena. Film je prvi u njihovoj Cornetto trilogiji.

2007.
[Rec] (2007) - Rec je vjerojatno zombie film uz koje najbrže vrijeme prođe i to ne zato što kratko traje već zbog dinamike koju film posjeduje. I ono vrlo važno, zombi film koji je strašan i jeziv u dosta trenutaka. Kraj posebno ostavlja gledatelja u blagom šoku.

2007.
Planet Terror (2007) - jedan od boljih Rodrigeza. Film opako opićen, posveta grindhouse filmovima. Dosta smiješnih scena poput one vožnje na malo motoru (haha). I da, Rose McGowan.

2009.
Død snø (2009) - skandinavci su bili u naletu sa horor žanrom pa su nam tako poklonili vrlo zabavnu horor komediju sa nacističkim zombijima. I još sav onaj snijeg. I još ona epska borba ajme.

2009.
Zombieland (2009) - još jedna zombie horor komedija nultih često uspoređivana sa Shaun of the Dead. Bill Murray igra super ulogu, Harleson dobar, i pogotovo ona pravila kako preživjeti.

2014.
Død snø 2 (2014) - napravljen je i drugi dio, i to još bolji od originala. Smješten na većem području, još luđi i zubavniji sa brdo referenci na pop kulturu. I naravno, opet nacistički zombiji. Nadam se trećem dijelu.

2016.
Train to Busan - i posljednji na ovoj listi je jako dobri azijski zombi film iz prošle godine. Radnja je u većini slučajeva u vlaku (što je automatski plus), likovi jako dobro predstavljeni sa nekoliko emotivnih, a opet ne previše patetičnih trenutaka. Preporuka za ovaj film, pamtit će se to je sigurno.

Mulder:
Imate tri glasa. Nisam htio glasati dvaput za Romera pa sam izabrao Night of the Living Dead. Ostala dva filma su Dellamorte Dellamore i Re-Animator. Bili su još u opciji Shaun of the Dead i Rec te skriveni dragulji iz nekih starijih vremena.

Anketa je tu kao i svaki put reda radi tako da ako netko nije gledao dosta ovih filmova s liste, može pogledati pa glasati.

heller:
28 days/weeks later  :om:

backuper:
Zombi 2 ima najjaču scenu, kad se zombi bori protiv morskog cucka.

Mulder:

--- Citat: heller - 06.02.2017. 19:19:54 ---28 days/weeks later  :om:

--- Kraj citata ---
Dva jako dobra horor filma  smileyNO1

Novi filmovi o zombijima https://www.nerdmuch.com/movies/96/the-upcoming-zombie-movies-of-2015-maggie-cooties-pride-and-prejudice-and-zombies-scouts-vs-zombies-trailer/ po svemu sudeći i neće biti baš neka godina.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju