Hrvatska televizijska stanica RTL dala je otkaz snimatelju Ivanu Cvirnu, koji je juče došao da snima sednicu Vlade Hrvatske u majici sa provokativnim napisom, za koji je premijerka Jadranka Kosor ocenila da vređa dostojanstvo hrvatske vlade.
Snimatelj je došao na svoj radni zadatak u crnoj majici na kojoj je belim slovima na engleskom jeziku bilo napisano "I don't need sex, the government f... me every day' (Nije mi potreban seks, Vlada me j... svaki dan)".
Tekst na majici vidno je razljutio ministre i predsednicu hrvatske vlade, koja je reagovala čim joj je skrenuta pažnja u čemu je snimatelj došao na sednicu vlade.
"Molim vas, kako god to shvatili i tumačili, ali molim naše goste, koji su dobrodošli na sednice Vlade, da nas ne vređaju i ne ponižavaju. Mi smo svi izabrani na izborima, nismo došli sa ulice i takvo ponašanje neću tolerisati", rekla je Kosor.
"Nemam nameru da ugrožavam slobodu medija, ali vređanje članova vlade na sednici vlade nije sloboda medija", naglasila je Kosor i dodala da "to može i mora okvalifikovati drukčije" i da to više neće dopustiti.
Televizija RTL reagovala je brzo posle inicidenta i raskinula višegodišnju saradnju sa firmom Studio Blend, čiji je vlasnik snimatelj Cvirn.
"RTL smatra da se snimatelj, čija je firma za nas snimala sednicu Vlade, nije poneo profesionalno, već neprimereno uzusima u javnoj komunikaciji. Smatramo da njegovo ponašanje ne treba dovoditi u vezu sa slobodom medija", saopštio je RTL u svojim vestima.
Snimatelj Cvirn je posle incidenta objašnjavao da mu je to bila jedina čista majica i da je kupljena na uličnom štandu u SAD, a tokom večeri nije želeo da dodatno komentariše slučaj i otkaz koji je dobio.
Hrvatski ministri su komentairsali da ovakvu majicu neko može da obuče i nosi na Trgu bana Jelačić, ali da ne može tako obučen da dolazi u zgradu Vlade ili na sednice.
izvor blic