Autor Tema: Napravite mkv fajl sa MeGUI  (Posjeta: 8190 )

0 članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Almin

 • Old staff
 • Senior član
 • *****
 • Postova: 1102
 • Spol: Muški
 • Izgubljen na početku kraja
Napravite mkv fajl sa MeGUI
« : 04.02.2009. 15:17:25 »
Kratak tutorial za MeGUI i encodiranje HD ripova i DVD ripova

1. Instalacija i updating
Instalirajte MeGUI i izvršite update. (Update je obavezan! Onda loadirajte sve profile koji su vam ponuđeni).

2. Otvaranje i kreiranje AvisynthKada pokrenete program, idete na File/Open izvorni video fajl (film ili epizodu serije),
(On mora biti dobre kvalitete - HD, HDrip, DVDR, DVDrip ili barem R5 LINE -, nemojte se zamarati sa fajlovima slabe kvalitete). Program će tražiti da kreirate AVS file, što se najčešće koristi za promjenu veličine, croppiranje, informacije o filterima i putanju prema izvornom fajlu.  its mostly needed for resizing, cropping,filter information, and source path of course. Samo sklonite kvačicu ispred Resize, jer nije pametno i nema potrebe igrati se sa rezolucijom sa kojom je već napravljen avi fajl, dakle originalna rezolucija je sasvim u redu.
Jedino HD i DVDR fajlovi trebaju biti promjenjeni po veličini i croppirani!3. x264

Ako neko ne može pronaći HQ Slower profil, na slijedećem linku ćete ih naći. Samo ih otpakujte u MeGUI folderu i overwrite preko vaših postojećih i kada pokrenete program, svi profili bi vam se trebali pokazati.

http://rapidshare.com/files/147275208/MeGUIallprofiles.rar
Koristite HQ Slower profil, koji će poprilično potrajati, na dual core procesorima i do 2 sata ili čak možete koristiti i HQ slow koji neće ništa kraće trajati, ali sadrži manje komandi. Eksperimentirajte sa profilima, pogledajte podatke o ripovima kod drugih ljudi, možda pronađete i kvalitetniji profil od HQ slower. Na primjer, pogledajte ovu kombinaciju:
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=101813
4. AudioIzvorni audio fajl (input) je isti kao i izvorni video fajl! Otvorite ga i onda nađite izvorni video fajl. (Primjer: ako ste otvorili troy.avi onda kreirate skriptu avisynth troy.avs Nakon što kliknete na Audio input "troy.avi" fajl je Audio input/source!)
Označite ga i otvorite, za codec označite NDAAC (Nero Digital Audio Codec) Koristite profil NDAAC-HE-64kbs, a onda označite Adaptive bitrate i namjestite da bude između 45-50kbs što je dovoljno za zadovoljavajuću kvalitetu zvuka i ekstremno visoku kompresiju. Možete koristiti i LAME MP3, kliknite na Config, nema baš puno opcija za namještanje osim da izaberete bitrate od 128 na 80 (ispod toga zvuk je lošiji) i kliknite na OK.
NDAAC (Nero Digital Audio) je jedan od najboljih codeca, čak je bolji i od LAME zato što može napraviti visoku audio kompresiju uz očuvanje pristojne audio kvalitete pri malim bitrateima.

Ako nemate instaliran nero digital audio codec, možete ga naći ovdje:
http://www.nero.com/eng/downloads-nerodigital-nero-aac-codec.php
Kopirajte sve fajlove (neroAacDec.exe, neroAacEnc.exe, neroAacEnc_SSE.exe, neroAacTag.exe) iz foldera win32 u "C:/Program Files/MeGUI/". Nemojte kopirati cijeli folder, nego samo fajlove.

5. Završno namještanje

Dolje desno u ćošku imate "Autoencode" dugme. Kliknite na njega.Container neka bude MKV (ako već nije označen). Ovdje određujete koliki će na kraju bitrate biti u cijelom dobivenom fajlu. Kliknite na "average bitrate" i ukucavajte željeni bitrate (na primjer: od ukupno 500kbs, 450kbs odlazi na video, a 50kbs na audio, naravno ako ste audio namjestili na 50kbs. Ako je namješten na veći bitrate, onda će bitrate videa biti manji), a to opet zavisi od trajanja i veličine samog filma.

6. EncodingU autoencode prozoru kliknite na Queue. Zatim gore imate Input/Queue/Log tabove, kliknite na Queue i zatim dolje lijevo na Start.
I to je sve. Sada slobodno otiđite do grada na kafu, jer će encodiranje potrajati, a vrijeme zavisi od brzine vašeg kompjutera. Otprilike 100 MB je pola sata filma, 200 MB je sat filma i tako dalje.

Napominjem da je MeGUI softver potpuno besplatan i ovaj tutorial je potpuno legalan. Ne krši nikakva i ničija autorska prava.

POZDRAV
U Pravilnike dodati: "Zabranjuje se uploaderima samovoljno prenošenje titlova sa stranice prijevodi-online/titlovi! Ukoliko želite neki titl sa PO/titlovi prenijeti na našu stranicu, prvo se obratite autoru titla i pitajte ga za dozvolu. Izuzetak su titlovi koje ste svojeručno obradili sa bosankog/srpskog/hrvatskog/slovenskog/makedonskog jezika na svoj jezik, s tim da ni tada ne smijete dirati, brisati niti editirati liniju u kojoj se nalazi potpis autora titla. Svoj potpis smijete staviti isključivo ispod potpisa autora s napomenom da je titl editiran." i idemo dalje za iste pare.

Offline igniss

 • E=hν
 • Prevoditelj extra
 • Heroj član
 • *****
 • Postova: 2359
 • Spol: Muški
 • This is where we fight! This is where they die!
Odg: Napravite mkv fajl sa MeGUI
« Odgovor #1 : 21.08.2011. 20:11:23 »
Imam film na DVD koji želim da pretvorim u mkv, ali to nisam radio nikada ranije. Na originalnom DVD-u, naravno, ima više fajlova:

VIDEO_TS.IFO
VTS_01_0.IFO
VIDEO_TS.VOB
VTS_01_0.VOB
VTS_01_1.VOB
VTS_01_2.VOB
VTS_01_3.VOB
VTS_01_4.VOB

Almin kaže "Kada pokrenete program, idete na File/Open izvorni video fajl". Šta je ovde izvorni video fajl? Ima li neko dobre volje da dopuni ovaj tutorijal? Možda je on potpun, ali ga ja ne razumem. Možda bi i bilo lakše da prokleti Tinypic ne briše sve slike starije od nekoliko sati... Hvala unapred.
Going to church makes you a Christian as much as going to the garage makes you a car.

Offline krbo

 • Psi, ćevapi i HD su zakon!
 • Prevoditelj
 • Senior član
 • ****
 • Postova: 1978
 • Spol: Muški
Odg: Napravite mkv fajl sa MeGUI
« Odgovor #2 : 22.08.2011. 01:01:57 »
ti imaš DVD file strukturu koju moraš demuxati da dobiješ mpeg2 video i zvuk

recimo poigraj se s besplatnim

http://www.videohelp.com/tools/PgcDemux


May the Plasma be with you!

Offline skalice.united

 • Senior član
 • ****
 • Postova: 1170
Odg: Napravite mkv fajl sa MeGUI
« Odgovor #3 : 13.06.2012. 19:38:13 »
ako vam se pojavi error pri konvertiranju da nema fourcc xvid skinite s ove stranice ovaj codec i instalirajte

http://www.xvidmovies.com/codec/
« Zadnja izmjena: 13.06.2012. 20:24:37 skalice.united »

Tags: