Općenito > Tutorijali

Kako gledati serije/filmove sa sub/idx titlovima na TV-u ili DVD playeru

(1/13) > >>

Almin:
Vidim u temi o štrajku da su korisnici počeli napadati prevodioce što su se odlučili na kodiranje titlova u sub/idx format. Ponavljam još jednom da su prevodioci to uradili da bi kako-tako od krađe zaštitili svoj besplatni i dobrovoljni trud prevođenja i izrade titlova. Ono što zamjeram običnim članovima foruma i korisnicima je to što su odmah počeli napadati prevodioce i žaliti se kako sada s ovim titlovima ne mogu gledati ništa na TV-u, umjesto da su pokušali na internetu naći rješenje. A ono postoji. Rješenje se zove stari dobri odlični "AVIAddXSubs" program. Uputstvo za ovaj fenomenalni softver imate na forumu http://www.prijevodi-online.org/smf/index.php/topic,4271.0.html

1. Važno je da vam DVD player ili LCD TV podržava reprodukciju fajlova DIVX formata.
2. Avi, sub i idx fajlovi moraju biti istog naziva, samo im se extenzije razlikuju, npr:

Masters.of.Sex.S03E01.720p.HDTV.x264-BATV_exp.avi
Masters.of.Sex.S03E01.720p.HDTV.x264-BATV_exp.idx
Masters.of.Sex.S03E01.720p.HDTV.x264-BATV_exp.sub

3. Označite sva tri fajla, uzmete ih mišem i prevučete na sličicu AVIAddXSubs programa na desktopu. Program će se automatski pokrenuti.
4. U donjem polju Output Folder birate gdje će vam se nalaziti konačni DIVX fajl sa titlom u sebi.
5. U privitku sam vam stavio sliku kako su kod mene namještene opcije titlova koje se namještaju u "Configuration 1". Obratite pažnju na       
    Character Set gdje je važno da prebacite na EAST EUROPE da bi vam pravilno bila slova ž, š, đ, č, ć. Ostale opcije namještate po želji.
6. Kada ste namjestili ove opcije kliknite ponovo na Create XSUB or Idx/Sub, kliknite na Start i za otprilike 2 minute imate gotov DIVX sa   
    titlom u sebi, u našem primjeru

Masters.of.Sex.S03E01.720p.HDTV.x264-BATV_exp.divx

7. Prebacite DIVX fajl na USB, utaknite ga u TV ili DVD player i uživajte.

Almin:
Što se tiče lijepljenja (hardcoded) titlova na video, upravo sam probao sa WinAVI i odlično radi. U avi fajl epizode od 45 minuta nalijepi titl za 2 minute. Pokrenuo sam AVI fajl i konvertovao ga u novi AVI s nalijepljenim titlom.

Jedino mali problem predstavlja boja slova, ali mislim da se i to može riješiti čačkajući po opcijama. Meni je to mrsko u ovo doba raditi.

Dakle, riješen još jedan problem kako s ovim titlovima gledati na TV-u ili DVD playeru kod koga TV ili DVD ne podržava reprodukciju DIVX formata.

Commandoguru:
Također je jednostavno nadodati  tj. ulijepiti titlove i sa Format Factory, svejedno koja verzija.
Dovoljno je da se u folderu nalaze video i sub/idx kombinacija sa identičnim imenima.
Može se postaviti encoding, font tip, veličina i boja, ima/nema sjene, ima/nema podloge i hrpa ostalih postavki.
Tamo možete birati koji verziju videa želite kao izlaz a za svaku ima hrpa podpostaviki vezano uz rezolucije.

Almin:
Evo još besplatnih softverčića za "muxiranje" sub/idx titlova u avi fajl.

AviSub
AviSub is an freeware tool that can mux up to three srt/sub/txt or vobsubs/sub/idx subtitle streams in an avi file. Generates an *.divx file with embedded xsubs. Uses the latest tecnology of the Divx codec. You can watch yours DivX films with switchable subtitles on your DivX compatible DVD player ! The operation takes only 5 minutes!

http://www.videohelp.com/software/AviSub

Sub2DivX
Sub2DivX can add subtitles to an avi file using (up to 8) .srt or .idx/sub files and create a new .divx file. Support , and , tags. Auto change font size for long subtitles, in order to fit at maximum width. Set vertical position. Inside alignment (left, center, right) - check picture.Global settings and/or single settings (only for selected subtitles). Support for right to left languages.

http://www.videohelp.com/software/Sub2DivX

Almin:

--- Citat: stipest - 21.10.2015. 11:59:51 ---Ovo je rješenje samo za .avi filove.Kako su skoro sve serije u .mp4,ovo za njih ne pomaže.

--- Kraj citata ---

Griješiš, grupe FUM i AFG i dalje rade avi fajlove. Ima još grupa koje rade avi fajlove, samo zavisi na kojoj torrent stranici ih tražiš.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju