Serije > Općenito o serijama

100 serija = 100 sezona

<< < (2/3) > >>

Mulder:
Na vrijeme.

60. Wire in the Blood (2002–2008) - sezona 6 ITV
Jedna od onih serija koja je previše zapostavljena. Serija koja je tad prošla dosta nezapaženo, ali bez obzira na to odlično se uklopila u jedno vrlo važno tranzicijsko razdoblje nakon 9/11 i uspjela nastaviti taj niz mračnih serija koje su tad dodatno popularizirane. Robson Green je pokazao da je odličan glumac i ako bi slagali podcijenjene likove, njegov doktor Tony Hill bi zasigurno upao u listu. Šesta sezona kao zadnja se pokazala kao i nakvalitetnije iako sam se dvoumio između druge, treće i šeste. Na kraju je došla sezona sa četiri odlična two-partera i Green kao Hill je posljednji put zasjao. Slučajevi su uvijek bili zanimljivi i unikatni, kao i posebni negativci. Inače, serija je ekranizacija knjiga od poznatog pisca krimića, Vala McDermida. Posebno treba napomenuti kako je serija vrlo vjerna knjigama. Jedna od rijetkih. Tony Hill u knigama je isto fantastičan lik.

59. ER (1994–2009) - sezona 4 NBC
ER je uvijek bila serija koja je htjela biti drugačija od drugih. Tada je to bilo nešto novo gdje su pokušali na realan način izvesti nemoguće. To se najbolje vidjelo u četvrtoj sezoni. Početak kao iz snova, legendarna live epizoda Ambush. Znači, u toj epizodi su pokazali koliko su bili veliki u tih prvih 5, 6 sezona. Dakle, epizoda je snimana uživo, i bila je pun pogodak. U ovoj sezoni je došla i Alex Kingston kao Elizabeth Corday. Sezona koja je najbolja po karakterizaciji likova i njihovim odnosima. Ross i Carol. Nohaov lik je sad u potpunosti razvijen, a gostujuće uloge su odlične. Priče koje su dobivali likovi su zanimljivi i nikad naporni za razliku od kasnijih sezona. ER je tad bilo nešto novo i unikatno. I danas su tih prvih 5, 6 sezona must see za svakog ko voli kvalitetnu seriju, ali i dobre bolničke priče.

58. Extras (2005–2007) - sezona 2 BBC Two
Extras je priča o statistima. Glumcima koji se pokušavaju probiti, ali serija je posebna radi fenomenalnog Ricky Gervaisa i njegovog humora koji se spojio sa njegovim vječitim sidekickom Stephenom Merchantom. U ovom slučaju Stephen ima sporednu ulogu kao njegov ludi menađer dok Ricky kao Andy dobiva odličnu Ashley Jensen kao Maggie. I to je ono što je specijalno u ovoj seriji. Smijat ću se cijelo vrijeme, ali s vremena na vrijeme pokažu koliko mogu biti dramski odlični. Njihovo prijateljstvo je sve i jedno bez drugog ne mogu. Serija je posebna i po tome što su gostovali stvarni glumci u često humorističnim situacijama. Iako je iz prve sezone, epizoda sa Patrickom Stewartom se mora spomenuti jer je urnebesna. Najbolja epizoda je stigla kao The Extra Special Series Finale gdje je Andy sad postao slavan i pozvali su ga u Big Brother za zvijezde. Andy shvati koliko je to glupo, koliko su takve stvari za glupe mase i ima jedna snažna scena od nekoliko minuta gdje toliko istine kaže. To je možda i najbolja Gervaisova uloga koju je isporučio iako nije smiješna.

57. The Andy Griffith Show (1960–1968) - sezona 3 CBS
Prvi put sam gledao kao klinac i to je bio prvi put da sam se upoznao sa slapstick humorom. Drugi put sam ponovio prije 5, 6 godina. Iz tog vremena postoje dvije vrste serije. One koje je vrijeme jednostavno pregazilo i druga vrsta su serije poput Andy Griffitha. Vrijeme im nije naškodilo. Humor je i dalje svjež, ne trebate biti toliko dobro upoznati sa tadašnjom kulturom da bi shvatili svu tu socijalnu kritiku. Prve četiri sezone spadaju u sami vrh američke komedije. Zadnje četiri sezone nisu toliko dobre. Zapravo, zadnje dvije sezone su pravo mučenje i izgubili se dosta kvalitete. Treća sezona je highlight serija sa klasik epizodama kao što su Barney's First Car, The Bank Job i The Big House i odličnom pričom između likova koji su stalno mijenjali raspoloženja. Likovi su automatski postale pop kulturne ikone. Andy, Barney i Opie. Serija koja je dosta toga promijenila i otvorila vrata nekim drugim tadašnjim humorističnim serijama.

56. The Fugitive (1963–1967) - sezona 1 ABC
Evo još jedne poznate i važne serije iz 60-ih. Serija koja se temeljila na istinitoj priči o čovjeku koji je optužen da je ubio svoju ženu iako je on tvrdio da nije. Ima i dobar film iz 90-ih, ali ništa ne nadmašuje prvu sezone ovog klasika. Priča/scenarij, gluma i režija su na visokoj razini. David Janssen glumi glavnog lika Richarda Kimblea. Svaka epizoda je bila kao mali film. One-armed man je jedan od najboljih villaina u televizijskim serijama. Njega su odlično dozirali da ga se ne bi zasitili. Kimbleova glavna misija je da nađe njega i dokaže policiji kako je nevin. Na putu će nailaziti na svašta jer priča nije samo o njemu i što sve on proživljava. Serija je zadržala veliku konstantu kroz sve sezone, ali prva ima najviše postavljene misterije pa zato sam nju izabrao.

55. Due South (1994–1999) - sezona 1 CTV/CBS
Serija koja je mogla nastati samo u 90-ima. 90-e su televizijsko razdoblje sa najviše srca, sa najviše te atmosfere zbog koje dobiješ poseban osjećaj nakon što se pogleda epizoda. Due South se bavi uglavnom sa stereotipima između amerikanaca i kanađana. Glavni lik dolazi iz Kanade. Paul Gross kao Benton Fraser koji dolazi u Chicago da bi riješio ubojstvo svojeg oca. Njemu se pridružuje tamošnji detektiv Ray Vecchio kojeg je izvrsno odglumio David Marciano i te prve sezone s njim su najbolje. Fraser je dobrica, tipičan Kanađanin dok je Vecchio jedan od onih koji ne poštuje pravila. Čista suprotnost svojem novom partneru. Njihov odnos je najzanimljviji dio serije pa tako ostanu zajedno i počinju raditi na ostalim slučajevima. Nikako ne smijem zaboraviti na Fraserovog ljubimca koji im pomaže, a to je jedan prelijepi hibrid između vuka i psa. Serija posjeduje odličan spoj drame i komedije uz posebnu atmosferu 90-ih. Veoma podcijenjena serija.

54. Dexter (2006–2013) - sezona 4 Showtime
Dexter u kasnijim sezonama postaje loša serija. Ubitačno loša u zadnjoj sezoni sa katastrofalnim finalom. Ovo je posljednja velika sezona Dextera. Trinity Killer je odličan dodatak, vjerojatni i najbolji villain ove serije. Ova serija ima svoja pravila koja moramo prihvatiti. Realnosti tu nema ako ćemo gledati čim se Dexter bavi i koliko mu uspijeva sve to, a još ima super dosadni posao. To treba prihvatit i onda sve dođe na svoje. John Lithgow mi je i bolji od Dextera u ovoj sezoni. Njihove scene su u Tom i Jerry štihu. Deb mi je postala tek od ove sezone simpa i dobar lik. Jedino mi se nije svidjelo što su napravili sa La Guertom i Batistom. Napeta i odlična sezona sa vrhunskom glumom i svaka epizoda je ponudila nešto pamtljivo.

53. Cheers (1982–1993) - sezona 5 NBC
Prvo sam mislio drugu sezonu zbog rasta odnosa između Sama i Diane i stvarno su predivni zajedno. Onda sam se sjetio da u drugoj sezoni nema Frasiera već dolazi u trećoj sezoni. Kelsey Grammer odličan. Onda sam stavio treću, ali sam se sjetio kako nema Woody Harrelsona i njegovog lika. Tako da sam se odlučio za petu sezonu gdje su svi oni zajedno. Ovo je i zadnja sezona za Shelley Long koja je glumila Diane. Tako da sezona ima odličan humor, tužne scene i odličnu priču između Frasiera i Lilith. Sezona je prepuna klasik epizoda, posebno se izdvaja Thanksgiving Orphans i Dinner at Eight-ish. E da, i jedan od najboljih introa.

52. Hill Street Blues (1981–1987) - sezona 2 NBC
Hill Street Blues je serija koja je dosta toga pokrenula. Jedna od najutjecajnijih serija koje su došle iz 80-ih zbog svojeg stila i realnosti koje su posjedovali, a tada policijske serije to nisu imale. Zato je HSB jedna od najboljih policijskih serija koja je utjecala na Homicide i The Shield. Slučajevi su im uglavnom kao i u Homicideu. Neki se riješe odmah, a neke odugovlače po cijeloj sezoni. Način snimanja je dosta sličan The Shieldu. Koristili su Arri kamere, a ne klasične studijske. Druga sezona je udarila tamo gdje treba. Koristili su i dosta slenga što je tada bilo nezamislivo. U drugoj sezoni su ubacili više glavnih storylinea od kojih je jedan i najbolji u čitavoj seriji, a uključuje Micka Belkera i Joyce te slučaj mrtvog studenta. Inovativna serija, svježa dan danas i must see za svakog serijofila.

51. Lost (2004–2010) - sezona 1 ABC
Velika dvojba između prve i treće sezone. Zadnje tri uopće nisam računao jer mi nisu tako dobre kao prve tri. Onda sam išao koja je najemotivnija sezona. Za mene je to treća sezona. Onda sam išao koja sezona ima najviše misterije i najmanje odgovora. To je za mene prva sezona. Iako treća sezona ima izvrsne epizode, pogotovo sve sa Charliem i Desmondom, odlučio se za prvu sezonu jer je misterija bila na vrhuncu. Odličan početak i odličan kraj sezone. Odlična sredina i svaki lik je dobio dovoljno potrebnu karakterizaciju. Locke mi je tu bio najbolji kojeg je odlično odglumio Terry O'Quinn. Ostali likovi dobri i zanimljivi, svaki sa svojom posebnom pričom i tajnama. Lost je jedna od onih serija koje ja stavljam da se gledaju u određeno doba. To je ljeto. Naravno da se može gledati i po zimi, ali zbog toga kako Lost izgleda, ljeto je idealno i stvorit će se taj poseban osjećaj nakon gledanja, a na to se često oslanjam. Isto kao sa serijama koje su dosta mračne i atmosferične. Jesen/zima idealno vrijeme.

Mulder:
50. The Outer Limits (1963–1965) - sezona 1 ABC
Originalni TOL da ne bi bilo  ;D TOL nije toliko sličan kao The Twilight Zone kao što bi neki rekli. Serija je postala kultna, i epizode jesu bile bizarne i čudne kao kod TTZ, ali imali su tu neku težinu koja je svaka epizoda nosila. Zato nikad nije stekla takvu ogromnu popularnost kao TTZ. Iako druga sezona ima najbolju epizodu, ali biram prvu sezonu jer ima više epizoda. Prva sezona 32 epizode, a druga 17 epizoda. Kod ovih serija opet je bitan osjećaj. Bizarno, čudno, pa želim više uživat u tome. Pogotovo ako je kvalitetno. Čak i one lošije epizode imaju neviđen šarm. Efekti su meni u ovome mljac. Pogledajte recimo prvu epizodu The Galaxy Being kad tip zarobi jedno biće i to je dan danas odličan i inovativan efekt. Ili epizoda The Sixth Finger. Epizoda kao što je The Architects of Fear su tada žestoko kritizirali vladu. Ili O.B.I.T. i Big Brother kritika. Tada, 60-ih godina. Najbolja epizoda i jedna od najstrašnijih je Nightmare gdje jedna vrsta vanzemaljaca zarobi grupu vojnika i počnu ih mučiti. U glavnoj ulozi se pojavljuje Martin Sheen. U prvoj sezoni su pokušali sve, i to iskoristili na najbolji mogući način. TOL je zasluženo klasik i serija kojoj se uvijek treba vraćati.

49. Dead Like Me (2003–2004) - sezona 1 Showtime
Divna serija, zar ne?  ;D film mi nije dobar, druga sezona je bila dobra, ali ništa ne nadmašuje prvu sezonu. Ellen Muth kao Georgia super lik. Ostali likovi isto pogođeni. Priče uvrnute i zanimljive, dovoljno originalne da da budu pamtljive. Seriju je kreirao Bryan Fuller, poznat i po Pushing Daisies i Wonderfalls. Ova zadnja se jako rijetko spominje pa pogledajte ako niste. Hannibal nisam spomenuo jer mi nije tako kvalitetna serija. Ni ta druga sezona. Treba reći da je on otišao jako rano zbog neslaganja. Što još reći o prvoj sezoni osim da se obavezno pogleda.

48. Spaced (1999–2001) - sezona 2 Channel 4
Znam da ovdje ima dosta ljubitelja poznate britanske trojke Pegg/Frost/Wright koji su u posljednjih 15-ak godina stvorili stvarno urnebesne komedije, neke i sa dodatkom horora. Spaced je jedna od posljednjih serija u kojoj se osjeća čistokrvne serija. I ova druga sezona koja je već ušla u nulte, 90-e su tu. Likovi, zbivanja, zabave i humor. Sve je tu. Sidekick Peggovom liku je bila prekrasno slatka Jessica Hynes kao Daisy. Uvijek mi je bilo žao što nisu postali nešto više od prijatelja. Tu je još ludi Mike, vojničina kojeg je odglumio Peggov sidekick u stvarnosti, Nick Frost. I naravno, Tyres. Tipičan rave vikendaš iz 90-ih. Legendarno i nema više danas takvih serija koje mogu na taj način obuhvatiti način života kao serije iz 90-ih.

47. My So-Called Life (1994–1995) - sezona 1 ABC
A kad smo već kod 90-ih, evo jedne zbilja posebne. Kao što sam gore napisao, rijetko današnje serije mogu obuhvatiti svoje vrijeme kao što su to radile serije iz 90-ih. I to mi je neki život je jedna od najboljih coming of age serija, a takvih serija su 90-e bile pune. To i danas fali, ali kvalitetne koje progovaraju o problemima. Kao ova serija o rasizmu, homofobiji, prijateljstvu, drogama na jedan umjeren način. Prije Homelanda, Claire Danes je bila Angela Chase. Teenegerica sa tipičnim tadašnjim problemima. Prijatelji su joj bili jedan homoseksulac i neka se današnje serije ugledaju na ovu koje toliko forsiraju gayeve na jedan način zbog kojeg se stvara kontraefekt. I prekrasna moja hipijevka Rayanne (A.J. Langer). I ne, nisam zaboravio na Jareda Leta koji je danas IN, a prije toga je bio jako jako IN u ovoj seriji. Serija je nažalost prekinuta, a jedan od razloga je bila i Claire Danes koja je tad imala 15 godina i glumila pravu teenegericu. Sve što je prošla u stvarnosti, prolazila je u seriji. Bilo joj je teško i zato je odustala. Zato je tako odlično odglumila i osvojila zlatni globus. Da ne zaboravim spomenuti i njezine roditelje u seriji. Imali su jako bitnu rolu kao i svaki roditelj u stvarnosti. Seriju stavljam na nekakvu ljestvicu serija koje se moraju pogledati prije 16. godine. Pustite One Three Hill i slične bezvezarije, pogledajte ovo.

46. Quantum Leap  (1989–1993) - sezona 3 NBC
Quantum Leap je za mene najzabavnija serija ikada snimljena. A pazite sad ovo. Toliko je zabavna, a to je ujedno i serija koja spada u sami vrh po pitanju društvene kritike. Zašto? Serija se bavi sa likom koji putuje u prošlost (leaps), ali u tijela drugih ljudi. Kada dođe recimo kao u prvoj sezoni, u tijelo jednog crnog roba 1955. godine na jug amerike u doba najvećeg rasizma on je sad taj rob koji radi za jednu bogatu ženu. On ima njegovo tijelo, ali to tijelo sad ima Sama Becketta kojeg je odglumio uvijek simpatični Scott Bakula. No, nije sam. Njega prati hologram, ali stvarni lik u njihovoj sadašnjosti Al kojeg je utjelovio poznati glumac Dean Stockwell. Dakle, kao što vidite iz gornje epizode koja je to kritika, a svaka epizoda se bavi negdje sa manjom, negdje sa većom kritikom društva. Uz to, zabava je zagarantirana. Prva sezona je kratka pa nisam izabrao. Druga sezona je odlično zagrijavanje za najbolju treću sezonu u kojoj su remek djela two parter The Leap Home (60-e), Shock Theater (50-e) koji je vrh vrhova kad se Sam nađe u tijelu jednog mentalnog bolesnika koji ide na terapiju i tada se Sam u potpunosti promijeni. Pa The Boogieman (60-e) i da ne nabrajam sad dalje jer ih ima dosta. Ono što je važno je da je serija uvijek ostala vjerna sebi, uvijek su sve obuhvaćali i bili dovoljno raznovrsni da bi ostali zanimljivi. Poučna serija i obavezna lektira.

45. Rome (2005–2007) - sezona 1 HBO/BBC
Rim je došao i pokorio televiziju. Dao nešto novo, povijesno i istinito. Prva sezona mi je jača jer su se više fokusirali na dva lika i njihovu priču. Scenografski sami vrh. Odličan prikaz njihovih običaja i cijele te kulture. Neki likovi su nevjerojatno slični kao što su stvarne osobe bile. Prikazali su nam i medicinu tog doba  ;D i još jedan razlog zašto mi je prva bolja sezona je mali Octavian koji je u drugoj sezoni odrastao, a dosta bolji mi je bio u prvoj sezoni. Serija je nažalost otkazana. Ovi su govorili da su novci u pitanju. Kako je bilo preskupo nastaviti iako je bilo govora i o svađama na setu između pojedinih glumaca i scenarista.

44. Heartbreak High(1994–1999) - sezona 1 Network Ten
Vjerujem da se mnogi od vas sjećaju ove legendarne australske serije. Još jedna slavna coming of age serija koja je govorila o bitnim stvarima i mijenjala svijest kod ljudi. Tako mi je žao što nisam izabrao neku sezonu koja uključuje Drazica i Anitu jer su mi s vremenom postali najbolji par u seriji. Ipak, prva sezona ima originalni par Nicka i Danielle i odlični su. Prva sezona ima najbolju priču od svih sezona. Rivers je još jedan odličan lik, njegova priča kasnije sa učiteljicom mi je jedna od boljih. A na kraju šokantno finale i sve što se dogodilo sa Nickom će mi zauvijek ostati u pamćenju. Obavezna lektira.

43. Boardwalk Empire (2010–2014) - sezona 3 HBO
Serija je nedavno završila i u nekim drugim okolnostima bih rekao da je nezahvalno završila, ali pošto se zna da su ih požurivali i dali malo epizoda, shvaćam ih. Al ajmo se vratiti dvije, tri godine unazad. Točnije, treća sezona. U toj sezoni je uveden jedan od najluđih/najboljih likova u ovoj seriji. Gyp Rosetti se pojavio kao karikatura i otišao kao karikatura. Serija koja je pokazala da može imati i takve likove, ali tad sam govorio da bi bilo pretjerivanje kao ga ostave za iduće sezone. On je nadobudno došao da pokori sve što je pred njim. Kao i mnogi drugi prije njega nije razmišljao što nosi budućnost već samo ono što je trenutno pred njim. To je bilo odlično pratit jer se ekipa na čelu sa Caponeom, Nuckyem, Lucianom počela okupljati. Svi su dobili svoj zasluženi dio za najbolju sezonu. Ali uz Gypa najbolji lik ove sezone je bio Richard Harrow koji je od svih likova u seriji najviše drži do nekih pravila. Kao Omar u Žici, samo što je Harrow ipak na kraju dosta drugačiji izuzev tih pravila. Zasluženo je dobio najbolju scenu u toj sezoni. Finale: Artemis klub, Gypovi ljudi vs Richard Harrow. Serija je u toj sezoni definitivno evoluirala nakon onakvog finala druge sezone. Na kraju, Boardwalk nikad nije nešto veliko promijenio u televizijskoj kulturi kao neke druge HBO serije ranije. Jedna od onih serija koja da se pojavila 5, 6 godina ranije, bilo bi velikih promjena i ogromnog utjecaja.

42. Louie (2010– ) - sezona 3 FX
Louie Louie Louie Louie
Louie Louis Louie Loueye
Louie Louie Louie Louie
Louie mi je među dvije, tri najbolje serije u posljednjih 5 godina. Za one koji nisu upoznati, radi se o stand-up komičaru koji je napravio ovu seriju baziranu na njegovom životu i što sve prolazi. Serija je dramedija, ali kad je drama, i tu ima toliko situacija o kojima 99% zemljana ne razmišlja pa su i te dramske situacije gotovo uvijek smiješne. Po tome je Louie poseban. Govori istinu i zato ga toliko poštujem. U trećoj sezoni su gostovali Lynch, Robin Williams, Melissa Leo, Jay Leno i još dosta njih. U ovoj sezoni je bio najbliže tome da dobije svojih 5 minuta slave u Tonight Showu. Late Show je vrhunski three-parter, a finale nije moglo bolje. Scena sa lutkom u finalu mi je najbolja scena od neke serije u posljednjih 5 godina. To je sami vrh apsurda na televiziji. Sad ide 5. sezona, još malo kraj. Premalo epizoda  :(

41. Stargate SG-1 (1997–2007) - sezona 4 Showtime
Stargate je serija koja me nije uvukla prve dvije sezone. Bilo je dobro, ali slučajevi i sva ta putovanja nisu me toliko oduševili koliko sam očekivao. Likovi jesu bili zanimljivi, svaki poseban na svoj način. No, imali su cilj. Stvoriti vlastitu mitologiju oko starih civilizacija i njihovih uvjerenja. To se sve najbolje pokazalo u izvrsnoj četvrtoj sezoni. Dvojba je bila između nekoliko sezona, ali četvrta sadrži Window of Opportunity, najbolju epizodu serije u kojoj se pokazali koliko mogu biti smiješni. O'Neill pogotovo. Small Victories je vrhunski početak sezona i epizoda koja je Replicatore predstavila u pravom svjetlu. Exodus kao finale nije moglo bolje i sve što je Apophis priredio. U kompletu odlična sezona bez slabe epizode. Sad, teško je onima koji nisu gledali jer Stargate ima 10 sezona, a tu su još ostale serije koje se moraju pratiti da bi neke stvari shvatili.

Mulder:
Taman na vrijeme.

40. Farscape(1999–2003) - sezona 3 Nine Network
Ovo je serija koja se mora voljeti. Šteta je što ima dosta njih koji ne shvaćaju taj šarm ove serije. Najčudnija znanstveno fantastična serija od svih znanstveno fantastičnih serija, Farscape je svakako bila prekretnica u tome što se sve može napraviti sa lutkama. Često i nazivan lutkarski show, ovo je serija koja je od takvih likova (a takvi su većina) stvorila toliko životopisne likove do kojih ti je stalo. U prvoj sezoni prva polovica nije tako dobra kao druga kad se pojavljuje jedan bitan lik i točno tada počinje Farscape ludnica. Taj trip u kojeg smo se upustili. Druga sezona je odlična, pokazuje koliko Farscape može biti mračan, ali treća je pokazala koliko zbilja mogu biti mračni bez obzira na njihov humor. Jedan bitan lik je otišao, najbolji two-parter u seriji Into the Lion's Den je tu. Serija je i produkcijski postala jača. I sezona u kojoj su se najbolje poigrali sa crvotočinom koja je toliko bitna za Scorpiona. Ono što je još posebno u seriji je to što svaki vanzemaljac, svaka ta rasa na kojeg naiđu ima neke svoje mušice. Nitko nije prijateljski nastrojen i to nam daju do znanja od početka serija i zato se možemo toliko povezati sa likovima. D’Argo, Crichton, Chiana pa i sebična štetočina Rygel. I naravno prekrasna Aeryn. Upustiti se u ovu avanturu je čista hrabrost. Nadam se da oni koji nisu gledali imaju hrabrosti probati.

39. Curb Your Enthusiasm (1999–2011) - sezona 3 HBO
Larry David je legenda to svi znamo. Za one koji nisu upoznati s njegovim imenom, a znam da ima i takvih (nažalost) on je osoba koja je kreirala Seinfelda, a nakon što je Seinfeld završio počeo je raditi na ovoj seriji koja je djelomično prikazivala njegov stvarni život na jedan humorističan način. Nema tu namjernih fora, sve je prirodno, a smiješno. Kao i Louis C.K. poslije njega, Larry David je uspio odmah nakon Seinfelda napraviti nešto novo i originalno. Treća sezona je njegov vrh. U ovoj sezoni Larry je investirao u restoran, a pridružili su mu se Ted Danson i Michael York. Kao i u prijašnjim sezonama, bavi se tipičnim temama za njega. Od kućnih ljubimaca do terorističkih napada. I nikako da nauči na svojim pogreškama koje opet ponavlja i koje ga dovode do apsurdno smiješnih situacija. Vrhunske epizode, pogotovo najbolje finale od svih njegovih sezona The Grand Opening kad dolazi onaj sa sindromom je urnebes.

38. Battlestar Galactica (2004–2009) - sezona 1 Sci-Fi
Sad dok ovo pišem još se dvoumim. Treća i četvrta sezona ne dolaze u obzir jer ne dijelim takvo oduševljenje kao neki. Jedine dvije odlične sezone su prve dvije. I kako sad izabrati jer još nisam siguran jel ova prva sezona najbolja. Druga svakako ima najbolji storyarc sa Pegasusom i to je bilo stvarno fantastično i napeto iskustvo. Mitologija je narasla, ali su onda od treće sezone za mene previše zabrijali. Isto tako, druga sezona ima i nekih loših epizoda kao što je Black Market. I na kraju sam se odlučio za prvu sezonu. Najmanje epizoda od svih sezona, njih 13 i sezona u punoj paranoji zbog bježanja od Cylonsa. I to paranoju su uhvatili savršeno. I još jedna bitna stvar je da sam u prvoj sezoni mogao vjerovat svakom liku. U kasnijim sezonama mi je došao osjećaj da svatko može biti TO i nekako sam očekivao. Iznenađen jesam bio, ali opet cijelo vrijeme imaš taj osjećaj dok u prvoj sezoni su me najviše puta ostavili iznenađenima. Što reći na izvrstan two parter finale kad se onaj preokret dogodi. Tako nešto kasnije nisam iskusio jer su me već navikli na svakakva iznenađenja. U prvoj sezoni likovi su bili svoji, paranoični i bila je čista borba za preživljavanje. Čak me i Starbuck nije toliko živcirala kao u idućim sezonama  ;D

37. Oz (1997–2003) - sezona 4 HBO
Prije Sopranosa bio je Oz. Ovo je jedna od onih revolucionarnih HBO drama koja je pokazala koliko televizijska drama može biti realna. Četvrta sezona zato što ima duplo više epizoda od svake druge sezone. Sadrži najbolje scene između Adebisia i Saida. Kako samo zaboraviti na njihove scene, pogotovo onu legendarnu i neočekivanu da ne spoilam sad. Tu je još uvijek najbolji lik Irac Ryan O'Reily i njegov brat. Svakako najlukaviji lik u seriji. Talijani, latinosi i Schillingerova grupa isto ordiniraju zatvorom na još bolji i nasilniji način nego prije. Oz je serija koja je pokazala kako treba izgledati zatvorska drama. I serija u kojoj nema lika kojeg ću sad simpatizirati. Navijati u nekim situacijama da, ali da mi je neki lik postao drag, nije. Napravili su ih realnima, proispitivali su i čitavi američki sustav koji i danas ne funkcionira na pravi način.

36. The Dick Van Dyke Show (1961–1966) - sezona 4 CBS
The Dick Van Dyke Show je obavezna lektira za svakoga tko voli klasičan humor. Serija bez premca spada u red najboljih i najutjecajnijih američkih humorističnih serija. Bavi se sa Robom kojeg glumi legendarni Dick Van Dyke i njegovim prijateljima koji pokušavaju napisati/producirati jednu tv seriju. Kao njegova žena se pojavljuje i Mary Tyler Moore koja 70-ih dobije i svoju poznatu seriju The Mary Tyler Moore Show. Jedna od rijetkih humorističnih serija koja je bila konzistentna kroz svih 5 sezona, a svaka sezona ima 30-ak epizoda. The Ghost of A. Schantz spada među najbolje epizode nekog sitcoma, i ovo je najbolja obiteljska komedija ikad snimljena. Inače ih ne volim jer su uglavnom patetične i previše forsirane, ali Van Dyke je toliko toga promijenio u svjetskoj komediji i velik dio hum. serija i taj stil koji je Van Dyke posjedovao ne bi postojao. Inače, najpoznatija epizoda serije je iz druge sezone. It May Look Like a Walnut koja je ujedno postala i jedna od najpoznatijih televizijskih epizoda.

35. Millennium (1996–1999) - sezona 2 Fox
Prije par godina bih rekao da je druga sezona najslabija od tri sezone. Nakon što sam ponovio drugu sezonu tamo negdje mislim 2013. godine, ova sezona mi je postala apsolutno najbolja. Millennium je serija koju je kreirao Chris Carter koji je ujedno i kreator The X-Filesa. Serija je čak i smještena u isti univerzum kao Filesi. Prva sezona je nešto najmračnije što je televizija ikad dala. Dakle, govorim o atmosferi. Mračnije čak i od Filesa i Twin Peaksa. Druga sezona ide u potpuno drugom pravcu. Nije tako mračna kao prva, ali je i dalje dovoljno atmosferična da mi da poseban osjećaj. Carter je za ovu sezonu doveo scenaristički dvojac Filesa, Jamesa Wonga i Glena Morgana. Uz to, došao je i Glenov brat da napiše priču za par epizoda, Darin Morgan (još jedna scenaristička legenda Filesa) čije su epizode za udžbenike. Serija prati Franka Blacka kojeg je utjelovio odlični Lance Henriksen. On ima posebnu moć da zna što se dogodilo sa žrtvama i gdje se nalazi ubojica. Tu je još odlični Terry O'Quinn koji radi za tajnovitu Millennium grupu u koju se polako uključuje i Frank Black. Dok se u prvoj sezoni o Millennium grupi jako malo zna, u drugoj se uzima taj drugi pravac i polako se saznaje što ta grupa predstavlja. Najbolje epizode su Jose Chung's 'Doomsday Defense', epizoda od Darina Morgana gdje je okrenuo seriju u jednom humorističnom tonu. The Curse of Frank Black, fantastična halloween epizoda. The Mikado, možda i najbolja epizoda u seriji o serijskom ubojici. Somehow, Satan Got Behind Me, još jedna epizoda od Darina Morgana gdje četiri vraga razgovaraju o čovječanstvu u jednom restoranu. Briljantno! I da ne nabrajam ostale epizode, finale je zastrašujuće i jedno od dražih finala ikad. Proročanstva, smak svijeta, Carter je uspio uhvatiti sve to i stvoriti još jednu unikatnu seriju. Nekad i previše mračnu.

34. The Office (2001–2003) - sezona 2 BBC Two
Za ljubitelje američkog remakea razočarat ću vas. Ovo je originalni The Office iza kojeg stoje briljantni umovi Ricky Gervais i Stephen Merchant. U seriji je još Mackenzie Crook koji glumi Garetha, lik posebne inteligencije. David Brent je glavni, on cijelo vrijeme misli da je sve u redu, da su svi zadovoljni i da ga svi shvaćaju koliko im je potreban. Ustvari je sve suprotno. Pogotovo iz perspektive Tima kojeg je odglumio Martin Freeman i vjerojatno tad nije bio svjestan koliko će postati popularan. Seriju izdvaja mockumentary i teško je objasniti taj specijalan humor od Davidovih viceva i vjerne pratnje Garetha do Timovih čuđenja i pogleda lijevo - desno kao da stalno ima tikove. Koliko god likovi bili teško prihvatljivi da ih zavolimo zbog toga što su neviđeni debili, toliko je ustvari prihvatljivo jer ih na kraju zavolimo. Božićni two-parter specijal je najbolji specijal neke serije koji je često pogrešno svrstavan pod treću sezonu, ali pošto je specijal, ide odmah u zadnju sezonu, a to je ova druga.

33. M*A*S*H (1972–1983) - sezona 3 CBS
Ah, legendarni MASH. Prvo pogledati odličan film pa seriju. Finale serije je gledalo preko 120 milijuna ljudi. Nevjerojatan podatak. Serija se promijenila u trećoj sezoni i zato sam uzeo tu sezonu kao primjer prave televizijske prekretnice. Naime, prije treće sezone je Larry Gelbart (kreator serije) posjetio Koreju i to je njega promijenilo u potpunosti. Zato je u trećoj sezoni uz izvrstan i još uvijek dan danas svjež humor uveo i ozbiljnije teme. Spoj ozbiljnih tema i odličnog humora. Tu se dogodilo do tada nespojivo na televiziji. Više nije bilo tipičnih karikaturnih situacija kao u prve dvije sezone, barem ne toliko. Likovi su postali dublji i samim time smo više s njima u svemu tome što proživljavaju. Ovo je i zadnja sezona za jedan odličan duo to jest jednog lika. Tu su i klasici od epizoda Adam's Ribs, Rainbow Bridge, A Full Rich Day te nezaboravno i tužno finale Abyssinia, Henry gdje i sami glumci nisu znali točno što će se dogoditi pa su i njihove reakcije bile šok. Glumce i likove koje su glumili ne treba nabrajat jer nikad neće biti zaboravljeni.

32. Mad Men (2007- ) - sezona 4 AMC
Ovo je serija koju nije lako gledati iako je izvrsna drama, serija ipak ima različit pristup od nekih drugih drama koje recimo kombiniraju čistokrvni krimić ili znanstvenu fantastiku. Mad Men je čista drama. Spora, vruća i hladna, pažljivo režirana. Serija ima svoj tok, ima svoje likove koji nisu kopija drugih klišej likova. Najvažnije od svega je da ima svoj period. Četvrta sezona je ključna jer je to sezona kad je serija postala dovoljno mračna. Jon Hamm kao Don Draper se potpuno odvojio kao karakter od ostalih likova. Promijenio se u ovoj sezoni, zato imamo u jednom nastavku i ono pitanje tko je Don Draper?, a on je jedan od najboljih modernih dramskih likova zarobljen u 60-ima. Elisabeth Moss se kao Peggy preporodila u ovoj sezoni jer za razliku od drugih likova koji su imali velike probleme, ona je postala puno više samopouzdana nego što je to bila prije. Sezonu su obilježili Pete i Ken te njihov mali rivalitet i najbolja epizoda serije The Suitcase. Epizoda koja bi trebala predstavljati Mad Men jer je minimalistička i moderni klasik. Baš kao i serija.

31. Friday Night Lights (2006–2011) - sezona 4 NBC
Generaliziranje je prava riječ koja ide uz ovu seriju. I to vrlo često. Glavni razlog je zato što je ovo sportska drama i to još o američkom nogometu. Tipična serija samo rađena za amere, tko bi to drugi gledao. Sigurno ima patetike i sve ostalog što ide uz to. Kako se samo grdno varaju ti koji generaliziraju. Nema LAŽNE patetike. Sve je na mjestu. Likovi su životopisni, likovi su ono što smo bili mi. Imaju svoje probleme koje proživljavaju zajedno sa prijateljima, roditeljima. Uz to velik dio njih igra američki nogomet. Iako bi se moglo činiti da je glavni fokus na sportu, nije baš tako. Sport je njima na prvom mjestu i toj maloj zajednici, ali nama gledateljima na prvom mjestu su oni kao osobe. Prva sezona ima 20+ epizoda, a sve ostale između 13-15 epizoda. Četvrta je najjača sezona. I najriskantnija. Coach Taylor se seli u East Dillon gdje je ghetto i dobiva novu momčad koju mora dovesti u red. Novi likovi, velike promjene, ali isto tako pratimo stare likove iz West Dillona pa su sve to zajedno iskombinirali. Kyle Chandler kao Coach Taylor bi trebao predstavljati svakog od nas. Tu želju i entuzijazam koji svi posjedujemo, sve te mane i vrline to je on. Od likova on je najbolji. Tu je još i Tim Riggins kojeg je odglumio Taylor Kitsch. Njega mi je bilo posebno pratiti ovu sezonu jer je doživio velike promjene i stvarno se promijenio u fantastičnom finalu Thanksgiving. Highlight sezone je epizoda The Son gdje je Zach Gilford kao Matt zablistao, a sama epizoda spada u jednu od najemotivnijih epizoda koju sam pogledao. FNL je stvarno za svakog, a to već nešto govori kad znamo da sportske drame nisu za svakog. Ovo je.

Mulder:
Malo uranio.

30. Frontline (1994–1997) - sezona 1 ABC TV
Ne znam koliko vas je čulo za ovu seriju koja i je, i nije popularna. Ovisi gdje. Ja sam inače veliki fan općenito sve što ima veze s Australijom pa tako i njihovih serija. Dakle, o čemu se ovdje radi? Ovo ima neke sličnosti sa serijom The Office, barem što se tiče mockumentary stila. Frontline je serija koja kritizira trenutne najbitnije vijesti na jedan satiričan način, a pošto ja cijenim satiru vrlo vrlo jako jer se radi o nečemu što nije lako napraviti, zato mi je ova sezona ovako visoko. Pratimo Mikea Moorea koji je napravljen kao većina tadašnjih novinara/voditelja, ali na jedan ljigav način tako da ih sve parodira. Ljubitelji Colberta i Daily Showa će sigurno uživati. Meni su sve tri sezone podjednako briljantne, ali sam izabrao prvu po onoj logici zato što je prva. Mislim da se danas ova serija može pogledati na youtubeu. Postavljene su sve epizode.

29. The West Wing (1999–2006) - sezona 2 NBC
Sorkin se ili voli, ili ne. Kod mene su oba dvije varijante. The West Wing recimo volim. The Newsroom nikako. Sports Night i Studio 60 mogu proći. No da se vratim ovu vrlo važnu dramu koja je okupila odlične glumce u tom trenutku od Allison Janney, Richarda Schiffa pa sve do Martina Sheena. Sezonu otvara odličan two-parter In the Shadow of Two Gunmen koji se direktno nastavlja na prvu sezonu i ono što se događalo oko Sheenovog lika to jest samog predsjednika. Sami likovi su dobivali veće priče kao Josh i njegov psihijatar ili prva dama. Predsjednik je imao velikih zdrastvenih problema. Sama isto ne treba zaboraviti kojeg je odglumio nezaboravni Rob Lowe. Sorkinovi dijalozi u ovoj seriji su bolji nego u bilo kojoj drugoj njegovoj kao i od većine ostalih modernih serija. To je ono što njega izdvaja od ostalih. Visoka produkcija, puno walk-and-talk scena i velik komad drame.

28. Alfred Hitchcock Presents (1955–1962) - sezona 5 CBS
Veliki Alfred je za mene uz Charliea Chaplina najveća i najvažnija filmska ikona 20. stoljeća. Hitchcock je sam izmislio moderni krimić/triler, a da Psiha nije bilo, moderni horor bi došao desetljećima kasnije. U naponu sngae odlučio se za jednu seriju koja će i kao njegovi filmovi promijeniti ovaj put ne filmsku industriju već televizijsku. Iako je režirao samo 17 epizoda od 200 i nešto, vidi se njegov pečat zbog tog utjecaja koji je imao. Kasnije je serija umjesto Presents dobila Hour jer su one epizode bile po sat vremena, a Presents je kao većina antologijskih serija po 25 minuta. Peta sezona uključuje preko 38 epizoda gdje gotovo svaka epizoda pruži nešto za pamćenje. Često twist, priču ili odličnu glumu. Man from the South recimo gdje su se u glavnim glumačkim izvedbama pojavili Peter Lorre i Steve McQueen, a u ostalim epizodama glumci kao što su Burt Reynolds, James Coburn i William Shatner. Dobro, Shatner je često tad gostovao po različitim serijama  ;D želite kvalitetan krimić i triler. Samo se prebacite u 50-e, uzmete ovu seriju i krenite sa gledanjem.

27. Cracker (1993–1996) - sezona 2 ITV
Ok, oni koji nisu gledali Crackera, zamolio bi ih da otvore novi prozor, utipkate ime serije i ostalo znate. Da odmah pređem na glavno. Cracker je najbolja britanska krimi serija. Izvrsni Robbie Coltrane je Fitz, žešći alkoholičar i pušač, ali isto tako vrhunski analitičar. Dok su prva i treća sezona bile odlične, druga sezona je ponudila nešto što se događa jako rijetko. Sezona za udžbenike sa tri three-partera što znači devet epizoda. Men Should Weep i The Big Crunch su kao prva i treća sezona vrhunski dok je To Be a Somebody na koju treba obratit pozornost jer spada u sami vrh televizije. Priča prati Roberta Carlylea kojem je ovo bila uloga karijere i probio se kao glumac. Svaka čast na svemu što je napravio, ali ovo mu je nešto najbolje gdje se polako pretvara u psihotičnog ubojicu, ali u samu priču je uključena poznata tragedija koja se dogodila na Hillsborough stadionu gdje je poginulo 96 ljudi. Cracker je pravi primjer kako krimi serija treba izgledati.

26. Six Feet Under (2001–2005) - sezona 5 HBO
Serija je bila prekretnica za karijere Petera Krausea i Michael C. Halla iako je Krause imao neke uloge prije, ali nije se uspio dovoljno nametnuti kao u ovoj seriji. I što reći osim da se još uvijek sjećam prvog puta kad sam pogledao top 3 finala neke serije. Sjećam se koliko su me emocije obuzele. Četvrta sezona je najmračnija i u nekim drugim okolnostima uzimam mračne sezone, ali peta sezona osim što je zadnja, ispričala je samu bit ove serije na poetičan način prepun emocija i scena koje se ne zaboravljaju. I nije lako ući u seriju, pogotovo prva sezona koja isto ima visoku kvalitetu, ali gledajući prvu sezonu, vidi se ta udaljenost među likovima i vrlo je teško nekog odmah simpatizirati. I dok velik dio serija nisu svoje, nisu iskreni prema gledateljima, SFU ostaje važan dio moderne televizije.

25. The Shield (2002–2008) - sezona 5 FX
U jebote, već sam došao do The Shielda. Ono što je meni dobro je da sa svakom kvalitetnom serijom imam neku povijest. Pa tako je ova serija koju sam najbrže pogledao. Sad, jel to govori nešto vjerujem da govori. Sjećam se dobro kakav je efekt serija izazvala kad sam pogledao do kraja. Finale serije je isto top topova, ali vratimo se dvije sezone ranije, točnije u petu. Kao gost dolazi glumac Forest Whitaker koji pod svaku cijenu želi srušiti Strike Team, a to je tim koji sadrži četiri korumpiranih policajaca, ali nisu korumpirani na klasičan način da netko njih drži na udici. Ne ne, oni sve drže. Bande, mafiju, političare. Osim odličnog Michaela Chiklisa kao Vic Mackey, tu je još i Walton Goggins (Boyd iz Justified) kao Shane, njegova desna ruka. Njihov odnos je ono što je seriju držalo dodatno zanimljivom. Finale pete sezone je isto klasa za sebe. Puno emocija i vrhunski twist. Pisalo nas je dosta na temi o seriji o tom preokretu i sceni između dva lika koja je promijenila naglavačke čitavu seriju.

24. House(2004–2012) - sezona 5 Fox
House je serija koju mogu gledati svaki dan. Uzmem neku epizodu i uživam u njegovom cinizmu. Bilo mi je jako teško izabrati sezonu. Odluka je pala na 5. sezonu, a 4. je bila jako blizu. Ustvari, mislim da nema neke razlike. Izabrao sam na jednostavniji način. 5. sezona ima više epizda što znači više uživanja. Četvrta ima zastrašujuću konstantu u tih 16 epizoda, početak, sredina vrhunski i onda završne epizode House's Head/Wilson's Heart koje uključuju priču oko Housea/Amber/Wilsona. Onda peta sezona, osam epizoda više. Početak i sredina isto odlični, ali ovaj put finale je potpuno drugačije. Možda mi je dvosatno finale čevrte sezone draže, ali three-parter House Divided/Under My Skin/Both Sides Now pokazuje koliko ova serija može biti kompleksna i ponekad zbunjujuća. Tu je još i ona epizoda koja potpuno zbuni Housea kad lik Kala Penna učini ono zbog čega House nikako ne može shvatiti zašto. Najveća misterija za njega. House je odličan. Hugh Laurie je odličan.

23. Arrested Development (2003–2013) sezona 2 Fox
AD je po mojem osobnom mišljenju najbolja američka humoristična serija u posljednjih 15 godina, a ako ćemo gledati dalje, vrlo dobro stoji. Radi se o Michaelu Bluthu kojeg je odglumio meni inače ne pretjerano drag, ali ovdje odlični Jason Bateman. On mora ostati doma kako bi se pobrinuo za obiteljske poslove i svoju obitelj koja je sve samo ne normalna. Kao jedna od najpametnijih serija svoje ere, bilo je teško izabrati neku sezonu. U drugoj su se najviše uhodali, loše epizode nema već svaka funkcionira odlično. Buster i Tobias po običaju odlični, možda i najbolji likovi u seriji. Toliko detalja, i pametnog humora ima u jako malo serija. Izrazi lica i te njihove reakcije, pokreti, ma sve je na mjestu. Netko bi pomislio da se jedna epizoda snima par mjeseci samo da uspiju sve te sitnice povezati. Jednostavno su svi kliknuli.

22. Freaks and Geeks (1999–2000) . sezona 1 NBC
Serija koja je probila trojac James Franco/Seth Rogen/Jason Segel. Sad, što znači probiti. Oni danas snimaju, glume, produciraju. Komedije, drame. Ide im, ali ne volim niti jednog od njih. Ono što rade mi je bezveze osim ove serije. U ovoj seriji su ova tri iritantna bića odlično uklopljena radi Paula Feiga. Dobro, tu je i Judd Apatow. Njiho troje su frikovi dok trojac John Francis Daley/Samm Levine/Martin Starr su geekovi, a Linda Cardellini se želi uklopiti u frikove. Osim što je jedna od najboljih serija sa jednom sezonom, druga je na mojoj listi najboljih coming of age serija. Radnja smještena u 80-e, a nije bilo bolje moderne serije ili filma koji su na tako kvalitetan način prenijeli taj šarm koje su 80-e posjedovale. Priča o odrastanju sa dosta humorističnih scena, sa dosta dramskih scena, sa dosta ciljeva zacrtanih u njihovom životu. Svatko od njih ima priču i sa svakim od njih prolazimo ono nešto. Od frikova mi je bilo posebno pratiti Daniela i njegovu priču jer se na kraju želio promijeniti pa ona scena sa dungeons and dragons i carlos the dwarf  ;D a od geekova Bill mi je bio najbolji. Posebno njegova opsesija sa Billom Murrayom. Kakva šteta što je ostalo na jednoj sezoni. INTRO

21. Firefly (2002–2003) - sezona 1 Fox
I evo nam još jedne serije koja je prekinuta, a mogla je doseći nevjerotan potencijal. Firefly jako često slovi kao serija sa najboljom jednom sezonom. Ovdje tu kod mene je na drugom mjestu. Uskoro stiže prva. Seriju je kreirao Joss Whedon (druga njegova serija na listi poslije Buffy) koji je tad bio u punom pogonu, a izgleda da je i ostao do dan danas. Radi se o kapetanu Malcolmu koji okuplja posadu gdje je i njegova najbolja prijateljica koja se borila s njim u ratu te jedan njezin dečko koji upravlja sa brodom. Tu su još doktor i njegova mistična sestra. Jedna prostitutka i svećenik koji je sve samo ne svećenik. Popravljačica broda kojoj se doktor sviđa. I da, Jayne koji vrlo često brže poteže za pištoljom nego što sluša. Malcolma je odglumio Nathan Fillion. Shipperima će biti poznat kao Castle iz serije Castle. Serija iako SF je bila realna. Gorivo, voda, svaku epizodu su tražili nešto po galaksiji da prežive. Krali da bi prodali. Bili lovljeni radi toga. Ima i taj western štih kad se spuste negdje i to je bombastična kombinacija. Eksplozije u svemiru se ne čuju. Zvuka nema. Pametna serija sa danas već toliko unikatnim Whedonovim dijalozima. Film pogledati kasnije. Serenity.

Mulder:
20. 24 (2001–2010) - sezona 5 Fox
Iako su mi drage i prve četiri sezone, peta je toliko bolja od drugih da je to zastrašujuće. U petoj sezoni su postavili gotovo nemoguć zadatak. Napravili su više pod priča + glavnu. Što reći osim da je prva epizoda pete sezone uvjerljivo najbolja epizoda ove serije, a opet su uspjeli držati čitavu petu sezonu napetom do samoga kraja. David Palmer mi je možda i najdraži televizijski predsjednik, ali o njemu ne smijem puno da ne spoilam jer sama serija je prepuna preokreta. Sezona uključuje Charlesa Logana, jedan od najljigavijih, ali i najboljih likova u seriji. Sporedni likovi od Billa, Aarona dok Chloe odlični. Osim Audrey. Ona mi nikad nije bila dobra. A dobri stari Jack Bauer se susreće sa nemogućim zadatkom, ali kao ultimativni badass prema kojem Chuck Norris ispada smiješan Jacku sve opraštamo. Uz njega smo. Mislim da se sve poklopilo. Savršen tajming, nema deus ex machine kao u idućim sezonama i prva epizoda te taj cliffhanger je jedan od najhrabrijih poteza koji sam vidio na televiziji.

19. Fawlty Towers (1975–1979) - sezona 1 BBC2
John Cleese kao vlasnik hotela, legendarni Basil. Manuel kao španjolsko zanovijetalo. Polly kao sobarica i Sybil kao Basilova žena. I naravno gosti koji imaju mnogo strpljenja za Basila. Druga sezona ima odlične epizode i žao mi je sad gledam, ali prva sezona ima epizodu The Germans koja spada među najbolje humoristične epizode ikada snimljene. Onaj njegov okret i hod te Don't Mention the War! sad se smijem čim se sjetim tog. Ili jadan auto  rofl rofl puno legendarnih scena, smijeha i suza. Klasik, must see za svakog. Fa-fa-fa-fire!

18. True Detective (2014– ) - sezona 1 HBO
Ovo je stvarno visoko mjesto za novu seriju, ali True Detective je serija s kojom sam prošao ono nešto i dobio novo iskustvo koje ne dobivam često kod modernih serija. O seriji sam pisao na samoj temi, analizirao svaku epizodu pa čitajte tamo zašto me oduševila. Nevjerojatno je koliko se stvari poklopilo. Sve na najvišem mogućem nivou. Gluma, scenarij, režija (posebno četvrta epizoda) i cijela ta filozofska strana serije i novi način da nam daju uvid u svijet kojem živimo, a da se tiče serija. HBO se u pravo vrijeme opet digao na noge. Uskoro druga sezona od koje nitko ne očekuje da bude kao prva. Pričekat ćemo pa ćemo vidjeti. Samo znam da mi fali analiziranje.

17. Blackadder Goes Forth (1989) - sezona 1 BBC One
Ovo je četvrta serija u serijalu. Stephen Fry na vrhuncu. Njegov stari prijatelj Hugh Laurie isto odličan, a Edmund i dalje onaj stari. Četvrta serija je smještena za vrijeme prvog svjetskog rata. Over the top po svemu. Cinizam i satira na najbolji mogući način. Šest vrhunskih epizoda od kojih je finale serije možda i najbolje finale neke humoristične serije. Također je bilo i povijesnih likova pa imitiranje Charliea Chaplina i nezaboravni Tony Robinson kao idiot Baldrick. Svaki od tih glumaca su poslije imali zavidne karijere, a nekima je popularnost i dan danas velika.

16. The Wonder Years (1988–1993) - sezona 3 ABC
Stigli smo i do najbolje coming of age serije. Bolja i od Heartbreak High, My So Called Life i Freaks and Geeks. The Wonder Years je ultimativna serija o odrastanju. Kroz seriju se probio Fred Savage kao klinac Kevin. Inače, njegov brat Ben Savage je 1993. godine glumio u seriji Boy Meets World. Pratimo Kevina i njegovu obitelj u kasnim 60-ima i ranim 70-ima u jednoj maloj četvrti. Kevin ima i najboljeg prijatelja Paula s kojim često provodi vrijeme zajedno i prolaze kroz svakakve avanture. Ono najbitnije, Kevin ima Winnie, njegovu prvu ljubav s kojom će svašta proći. Biti će zajedno pa će raskinuti i biti ljubomorni na jedno drugo, prolaziti svašta zajedno sa Paulom. Vrlo je teško opisati što se sve prolazi kroz ovu seriju. Serija budi nešto u tebi, a većinu toga smo i mi sami prošli kao oni. Svaku epizodu krasi i uvijek odlični i poučni krajevi. Po tome spada u sami vrh jer dok neke serije i njihove epizode idu na preokrete, ovdje svaka epizoda budi emocije i često nas ostavlja sa suzama u očima. Nostalgija je svima potrebna, a serija je za svakog od 7 do 77 godina. Izabrao sam treću sezonu. Prve dvije su odlične, ali treća i četvrta su van kategorije. Ipak treća jer Kevin i Winnie prolaze najteže trenutke, Pula je isto uključen. Kevinovi roditelji uvijek odlični, brat mu je malo preagresivan, ali mu je stalo do njega. Slavni INTRO je tu od pokojnog Joea Cockera. I sezona je još posebna po odnosu između Kevina i njegovog učitelja iz matematike. Za najemotivnije epizode zaslužne su upravo te epizode s njih dvoje. Pogotovo nakon onoga što se dogodi. Ako ima roditelja koji čitaju ovo, svojoj djeci pustite ovu seriju. Naučit će ih sigurno jako puno toga.

15. Monty Python's Flying Circuss Flying Circus (1969–1974) - sezona 2 BBC One
O Pajtonovcima se može ispisati knjige i knjige. Njihov nadrealni humor je promijenio naveliko ne samo televiziju već i cijelu kulturu. Svatko od legendarne šestorke je kasnije postao nešto. Chapman je psolije serije nastavio oduševljvati, ali nažalost prerano preminuo. Idle je i dan danas ostao u skečevima. Terry Jones je pokušao sve. Na kraju je postao uspješan pisac. Michael Palin je danas možda i najprihvatljiviji od svih njih jer je postao putopisac i napravio je izvrsne dokumentarističke serijale. Najslavniji od njih su ipak dvojka Terry Gilliam koji je postao jako uspješan redatelj sa svojim vizionarskim filmovima koji su danas lektira i meni omiljeni John Cleese (Fawlty Towers) i dan danas oduševljava. Njihovi filmovi su isto lektira. A serija je vrhunac dostigla u drugoj sezoni sa fantastičnih 13 epizoda gdje je i najbolja epizoda The Spanish Inquisition. Tu je i najpoznatiji i najbolji skeč Ministry of Silly Walks gdje John Cleese pokazuje zašto je najbolji. Ako netko želi pokušati tako hodati, imate ovu sliku pa slobodno učite  ;D

14. The Prisoner (1967–1968) - sezona 1 ITV
Napokon sam dočekao o seriji za koju želim da svi pogledaju. Ovo je original, zaboravite na onaj slabi remake. Pošto je ovo zadnja serija sa jednom sezonom na ovoj listi, a samim time ovo znači da je ovo najbolja serija sa jednom sezonom. Napisao sam jednom da je ovo najvažnija nepoznata serija iako je daleko od nepoznate, ali danas je sve toliko brzo da se ova serija previše zaboravila. Poznati Patrick McGoohan je kreator i glumac u seriji, a on glumi lika koji se zove Number Six. On je britanski agent koji se jednog dana budi u jednom selu koje je potpuno odvojeno od svijeta. Ne zna kako je tamo došao i ne zna zašto je tamo. Polako upoznajemo ostale brojeve sa svakom epizodom, misterija raste, a glavno pitanje je tko je Number One. Serija je poznata i po nezaboravnoj rečenici I'm not a number, I'm a free man! a posebno je bila poznata po svojoj simbolici. Jako puno Illuminatskih simbola zbog čega se i često govori da je serija rađene za Illuminate, a meni je kod serije još uvijek najveća misterija Patrick McGoohan i je li on bio njihov insider jer ima toliko nevjerojatnih stvari koje će se tek kasnije saznati. Isto tako sa drugog gledišta serija je najbolja moguća kritika na totaliristički režim. Ima i nekih stvari u seriji o kojima možemo samo nagađati kao entitet Rover ili jedna od najboljih scena neke serije i njegov govor koji je čista vizija i kritika na ono što dolazi. Koliko samo sistem i veliki brat guši ljude. Definitivno se vidi utjecaj Orwellove 1984 i nekih drugih knjiga. Tko nije gledao, imate poseban redoslijed epizoda. Imate od fanova. Od producenata. Od tv kuće i još njih par. To je isto posebno kod serije. Ja sam gledao redoslijed od fanova i kasnije od producenata. Dosta toga u seriji je još uvijek velika misterija. Zato je i specijalna jer ima toliko teorija. Jedna od najvažnijih serija. Na gledanje.

13. The Adventures of Sherlock Holmes (1984–1985) ITV
Sherlock Holmes, jedan od najpoznatijih fikcijskih likova. Izmišljen od strane Arthura Conana Doylea koji je napisao blizu 60 priča, a 41 priča je ekranizirana čisto na čisto u ovom serijalu. Sad da vam pomognem, OVDJE imate redoslijed gledanja. Izabrao sam drugu sezonu iz Avanture Sherlocka Holmesa koja je prva serija u serijalu. Ovo je najbolji Sherlock, nema boljeg. Jeremy Brett je identični Sherlock kao onaj iz romana. Njegova gluma, često i same improvizacije spadaju u sami vrh glumačkih izvedbi u nekim serijama. Toliko je uvjerljiv i unikatan lik. Od njegovog sarkazma do poznatog zaključivanja i odnosa prema njegovom vjernom pratitelju, doktoru Watsonu. Druga sezona sadrži šest epizoda. Najbolje su finalne dvije The Red Headed League i The Final Problem gdje se Sherlock susreće sa svojim najvećim neprijateljem, profesorom Moriartyem. Tu je i onda legendarna scena na slapovima. Kao iz pera Conana Doylea. Jeremy Brett je preminuo u 90-ima, a da nije serija bi se nastavila i bile bi sve priče ekranizirane. Njegova ostavština i interpretacija Sherlocka je nenadmašna i ostat će uvijek pravi primjer kako savršeno skinuti fikcijski lik.

12. Carnivale (2003–2005) - sezona 2 HBO
Najbolja prerano prekinuta serija. Carnivale je klasična priča između dobra i zla smještena za vrijeme velike depresije. Taman kad je završavalo prohibicijsko doba. Pratimo jedan cirkus koji ide od grada do grada i pokušaju zabavljati ljude te nešto zaraditi. Upoznajemo svakakve ljude koji zaslužuju biti u cirkusu. Dakle, kako su ih oni nazvali čudaci, ali su ustvari normalni ljudi sa problemima u kojima se nalazi svatko od nas. Michael J. Anderson kao Samson je glavni. Patuljak koji ima zadnju riječ i upravlja sa cijelim cirkusom. Tu su i svi ostali likovi koji naporno rade, a onda je tu Ben Hawkins koji ima specijalnu moć i on predstavlja dobro. Drugi glavni protagonist brat Justin, svećenik koji predstavlja zlo. Također ima moć. Njih dvoje se osjećaju, znaju za jedno drugo i polako će se susresti na pola puta gdje će borba početi. Brata Justina je odglumio vrhunski Clancy Brown i jedan mi je od omiljenijih modernih villaina kao i sama mitologija serije koja je vrlo kompleksno napisana. Ima jako puno simbolike. Serija je trebala trajati znatno duže. Prva sezona je triput sporija nego druga koja je strašno brza, napeta od početka do kraja i borba je epska. Uvijek ću žaliti što je Carnivale prekinut jer je mogao postati još veći.

11. Homicide: Life on the Street (1993–1999) - sezona 4 NBC
Žica prije Žice. Homicide je najbolja čistokrvna policijska serija. Serija je napravljena prema knjizi Davida Simona koji će kasnije i kreirati Žicu. Smještena u Baltimore pratimo jedan odjel za ubojstva gdje se slučajevi nekad riješe, a nekad traju kao i u stvarnosti. Godinama se razvlače. Većini će biti najpoznatiji detektiv Munch (Richard Belzer) gdje je glumio jedno te isti lik u 6, 7 serija. Ostali detektivi su isto vrhunski, ali ništa na nadmašuje dvojac Tim Bayliss i Frank Pembleton te njihove rasprave koje su izvrsno napisane te se i smatraju najboljim ispitivačima u tom dijelu grada. Realizam je jedna od glavnih vrlina serije. Ono što smo godinama kasnije osjetili u Žici. Izabrao sam četvrtu sezonu jer je posljednja sezona Homicidea, a da je svrstavam u kategoriju remek djela. Tu su izvrsni two parteri Sniper, Fire i Justice. Full Moon je jedna od originalnijih epizoda serije. U četvrtoj sezoni su više išli na case of the week pa su se trudili da svaka epizoda ima nešto originalno u sebi. Došli su i neki novi likovi, otišli neki stari. Produkcija, fotografija, drama, akcija i režija na najviše mogućem nivou. Danas takvih serija nema. Nećete osjetiti taj realizam i tu surovost kao kad gledate Homicide. Razloga je mnogo, ali danas je vrijeme gdje tv kuće previše podilaze nekim drugim stvarima. Idu lakšim putem. Nadam se da će pogledati oni koji nisu gledali. Krenite težim putem i serije ćete cijenit puno više.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju