Izdvojeno > Tutorijali za izradu titlova

Prebacivanje formatiranog teksta u titl

(1/1)

Lepi Dzoni:
Ovde ću objasniti najjednostavniji način kako da formatirani prepis pretvorite u titl željenog formata.

1. korak je da otvorite prepis u Wordu. Ako ne pokazuje naša slova kako treba, pogledati načine konverzije u ovoj temi: http://www.prijevodi-online.org/smf/index.php/topic,12403.0.html (najlakše je da ga učitate u notpad i snimite kao ANSI, pa onda u Word, ali to ne pali uvek). Nakon učitavanja u Word, pritisnete 2x tipku <ENTER> i 2x tipku <strelica gore> tako da kursor ostane na početku teksta. Prepis sada izgleda kao na slici:


2. korak. Pritisnite <ctrl> + <H> i izaći će vam tablica "Find and Replace". Birate taster "More". Zatim pod tasterom "Special" imate "Paragraf mark". Njegovim izborom upisuje se ^p u polje. "^p^p" u polju "Find What" znači da će se svaki dvostruki prelazak u novi red zameniti stringom koji ćemo staviti u polje "Replace With", kako bi ga kasnije Subtitle workshop prepoznao. A ta polja popunite na način kao na slici:


Ona prva cifra 1200 je proizvoljna i treba da bude siguran broj koji je veći od broja redova u prepisu. Druga (01:30:30.000 --> 01:30:35,000) je tajming koji označava kraj videa za koji se radi titl i takođe je proizvoljna. Bitno je da format stringa kao na slici mora biti zadovoljen! Pošto ste popunili ta dva polja, pritisnite taster "Replace All", sačekajte da Word odradi interpolaciju i zatvorite tablicu "Find and Replace".

3. korak. Pritisnite <ctrl> + <A> , a zatim <ctrl> + <C>. Otvorite Notepad program i u njemu pritisnite <ctrl> + <V>. (tj. prekopirajte tekst iz Worda u Notepad) Zatim snimite to iz notepada kao Ime_titla.txt

4. korak. Otvorite Subtitle Workshop i učitajte Ime_titla.txt u njega (Fajl->Učitaj Titl) (pazite da vam set karaktera bude podešen na "EastEurope"). Zatim pod film->otvori učitate film za koji radite titl i pustite ga. Kliknete na prvi red učitanog titla. Kako film teče sa <Alt> + <C> i <Alt> + <V> označavate početak i kraj svakog titla sukcesivno. (pauza za odmor: <ctrl> + <space>). Kad dođete do kraja filma, pritisnete <ctrl> + <A>, i onda 3 x <shift> + <ctrl>+<N>, kako bi sinhronizovali kašnjenje za 0,3 s (empirijski). Ostalo je još da se dobijeni titl snimi (sa Fajl -> Snimi kao... ili <shift>+<ctrl>+<s>) u izabranom formatu (SubRip je preferirani, predzadnji red, treći zdesna).

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju