Govorio sam o našim prostorima , gdje ljubići i drame prevladavaju tržištem .
Sve si rekao Mulderu , nemam ti ništa ni dodat ni oduzet
Sad se omišljam šta sljedeće od njega . Inace imam svoju listu koja je do jučer izgledala ovako :
1. Blaze
2. Talisman ( da ga napokon pokusam završiti )
3. Mr. Mercedes
Ali eto kad već spominješ , nisam odavno pročitao horor . Baš sam se saželio nakon duge faze u kojoj čitam fantasy.
Gledam šta mi je od horora od Kinga ostalo . Kod "duologije" Desperation/Regulators imam dobar osjećaj da će mi se svidjeti ...
Ma hajd , Mulderu daj mi kakvu horor preporuku ( ne nužno King ) . Koje su tvoje najdraze horor knjige ?
Talisman je knjiga koju je posvetio Twainu. Suradnja sa Straubom. Regulatorski su mi samo ok, ali Desperation je odlična knjiga. Bio sam te sreće da sam uspio nabaviti tu knjigu u algoritmu jako davno. To je Kingova knjiga koja je najbrže nestala sa polica. Danas ju je gotovo nemoguće naći.
Evo horor preporuka, a da nije King.
Nevezano za redoslijed.
The Amityville Horror, Jay Anson - odmah poslije knjige originalni film iako nije ni blizu kvalitete kao knjiga, ali je dovoljno strašan. Knjiga se bavi sa poznatim događajem za koji i dan danas se još ne zna kako se to točno dogodilo. Ima previše čudnih stvari oko te kuće.
Rosemary’s Baby, Ira Levin - remek djelo horora, jako sporo i stravično. Film je vrlo vjeran i jednako strašan. To je vrijeme (60-e) kad su sotonistički kultovi postali realnost. Sve se tad mijenjalo pa si mogu mislit kako je tada bilo.
Hell House, Richard Matheson - meni najdraža Mathesonova knjiga. Ghost priča koja je više od toga. Čeka te niz malih twistova. Film iako dobar, nije ipak tako slavan iako je poznat među horor fanovima. Inače je bio velik prijatelj sa Serlingom i radio je na Zoni Sumraka.
Psiho, Robert Bloch - odlična knjiga, film dosta vjeran iako Norman Bates je drugačiji. Ista narav, ali drugaije je opisan. Tu je Hitch neke stvari izbacio i Normana predstavno na simpatičan način.
Necronomicon, H. P. Lovecraft - ako ti se ne da zajebavat sa Lovecraftom, imaš ovu knjigu sastavljenu od niz kratkih priča. Sve su atmosferične, većina vrlo jezive i odlične. Ovo je obavezno štivo. A, ako ti se da zajebavat s njim, onda da ga bolje shvatiš čitaj ga po redu. On ti se dijeli na
priče o smrt,
priče o snovima i
Cthulhu mitovi. Ako ćeš tako čitati, onda ćeš puno bolje primijetiti njegov način pripovjedanja jer nije baš lagan.
Cthulhu je obavezan.
Crna mačka, Edgar Allan Poe - meni njegova najdraža priča i siguran sam da si ovo čitao tako da bezvzeze spominjem, ali za svaki slučaj.
The Pit and the Pendulum,
The Masque of the Red Death i
The Fall of the House of Usher su odlične priče, erkanizirane od strane Rogera Cormana sa Vincentom Priceom. Taj dvojac je najviše ekraizirao Poeovih Priča. I na kraju tu je i
Gavran, isto obavezan.
Ghost Story, Peter Straub - jedna od najboljih ghost priča. Kingov frend, ovo mu ostaje najbolje napisana knjiga. Film je prosječan, a u knjigu se teško ulazi prvih stotinjak stranica jer je dosta razbacana po likovima i samom radnjom, ali poslije toga sve dolazi na svoje.
Ray Bradbury - evo jedne legende najpoznatiji po Fahrenheitu 451. Izuzev toga, jedan je od household američkih pisaca, vrlo popularan u 80-ima, imao je dobre ekranizacije u starim antologijskim serijama. Od njegovih kratkih priča:
The Crowd, The
Black Ferris,
The Whole Town's Sleeping,
The October Game. Poslije tih ćeš ga siguran sam nastaviti istraživati.
Black Ferris je pretvorena i u novelu. Dosta njegovih priča je prvo izdano u
Weird Tales https://en.wikipedia.org/wiki/Weird_Tales obožavam taj magazin. Jako teško nabavljiv, ali polako ga skupljam. Tu spada i EC comics, vrlo popularni magazini na kojem su dosrasli svi kasniji horor redatelji.
Tales from the Crypt serija je nastala po njima. Uostalom, Kingovi prvi horor magazini su bili ti i onda je pod njihovim utjecajem napisao Creepshow direktno za film.
Knjiga krvi, Clive Barker - za Lovecrafta se kaže da je promatrač zla. Za Kinga da je borac protiv zla, a za Barkera da je čisto zlo. Barker je bio horor nada, i ima svoju ostavštinu u horor književnosti, ali je odavno prestao biti horor pisac iako je sad napisao novu horor knjigu. Books of Blood je obavezna. Jedna od najboljih knjiga sa kratkim pričama. Surovo, brutalno, uznemirujuće. Dosta filmova je ekranizirano po tim pričama. Jo pročitati
The Hellbound Heart, a ekranizacija te knjige je Hellraiser i legendarni Pinhead te njegovi cenobiti.
The Blackstone Chronicles, John Saul - izvrstan serijal koji dosta podsjeća na Kinga. Trebala je biti adaptacija tamo krajem 90-ih, ali propalo. Još se uvijek nadam da će jednog dana ovo ekranizirati.
House Infernal, Edward Lee - evo manje poznatog horor pisca. Nešto novije, dosta mračno i maštovito. Ima nekoliko originalnih ideja pa je dosta učinkovito na čitatelja.
Songs of a Dead Dreamer, Thomas Ligotti - evo jednog pisca koji ti je počeo pisati radi Lovecrafta i knjige su mu gotovo svaka temeljena na Lovecraftovim mitovima. No, razlika je način pisanja i pripovjedanja. On vrlo često ide u dubinu i bavi se kako on kaže horor filozofijom. Ima tu dosta nihilizma. Rustu Cohleu bi se svidjelo
The Haunting of Hill House, Shirley Jackson - ima mjesta i za ženske horor pisce. Nevezano za redoslijed, ali evo ona bi bila među prvima gore kao preporuka. King je ovu knjigu nazvao kao jednu od najboljih horor knjiga 20 stoljeća. Ne znam jesi li čitao od Kinga
Danse Macabre? Tu je knjigu iskuljučiov napisao da govori o žanru i ostalim stvarima. Vrlo poučna. Uglavnom, Shirley Jackson velik pisac, odlična ghost priča. Ekranizacija samo ova
http://www.imdb.com/title/tt0057129/ strah od nepoznatog. Sve je na psihološkoj bazi. Ono sranje s kraja 90-ih ne želim ni spominjat.
Swan Song, Robert R. McCammon - ovo je preporuka za sve. Tko nije čitao, sad odmah u nabavku. Vrlo slična Kingovom
The Standu. Vraga je opisao na drugačiji način.
To ti je dovoljno. Javi se za još. Recimo, neke koje ti nisam spomenuo bih stavio prije nekih ovdje. Čuvam za kasnije kada dođeš. Znam da brzo čitaš
Još malo na Kinga, on se dokazao i izvan horor žanra. I to je dovoljno. Koliko ga cijene, dokaze tome je i jedna od najvećih nagrada u književnosti,
National Book Award za njegov doprinos književnosti.
@Dersu,
Uliks od Joycea je knjiga koja je ustvari test koliko je netko spreman čitati pisce kao što su Joyce, Faulkner, Dostojevski ili Goethea. Meni je
Uliks klizio dok mi
Krik i Bijes od Faulknera na prvo čitanje nije. Na drugo je, i postala mi je jedna od najboljih knjiga. Fitzgeralda recimo ne volim, ni najmanje. Nikad me nije osvojio pa ga i ne cijenim baš.