Autor Tema: ANZAC Girls  (Posjeta: 1583 )

0 članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lemonzoo

 • Glavni lopatar
 • Novi član
 • *
 • Postova: 0
 • Spol: Ženski
 • Debeo sam i volim lopatu
  • let's chat
ANZAC Girls
« : 05.11.2014. 12:43:54 »

Opis:
Serija Junakinje Velikog rata (eng.: ANZAC Girls) priča je o hrabrim australskim i novozelandskim medicinskim sestrama koje su otputovale na drugi kraj svijeta kako bi služile u Prvom svjetskom ratu. Prijavile su se iz istih razloga kao i muškarci: zbog osjećaja dužnosti, domoljublja i pustolovine.
Od općih bolnica u Egiptu pa sve do prenakrcanih bolničkih brodova usidrenih u Dardanelima, od poljskih bolnica tek nekoliko kilometara od vatrene linije pa sve do strahota njemačkih zračnih napada i bojnih otrova na Zapadnoj bojišnici, požrtvovne sestre pripadnice ANZAC-a (Australia New Zeland Army Corps) njegovale su Britance i Kanađane, Australce i Novozelanđane, Amerikance i Škote, a povremeno i njemačke i turske ratne zarobljenike.
Dok su se suočavale s tim teškim izazovima, ove su se sestre zaljubljivale i sklapale doživotna prijateljstva, a njihove su žrtve bile velike. Tijekom rata izgubile su svoje voljene te su izlagale opasnosti vlastito zdravlje, srce, a katkad i život ne bi li obavile svoju dužnost. Pa ipak, unatoč toj ključnoj ulozi u ratu, priče o njihovoj hrabrosti i žrtvama velikim su dijelom ostale neispričane.
Ovo je priča iz jednog posve drugog doba kada je Australija tek iskoračila iz sjene i započela stvarati vlastiti nacionalni identitet, a žene su tek započele borbu za jednaka prava. ANZAC Girls je serija o običnim djevojkama koje su se bavile iznimnim poslom tijekom jednog strašnog razdoblja. Baš kao i njihovi očevi, braća i stričevi, ove su žene bile junakinje.
Nedugo nakon dolaska u Kairo ove će se sestre suočiti s okrutnom stvarnosti rata. Žene koje bi na svom civilnom poslu dvije prostrijelne rane tijekom jedne smjene smatrale pravim izazovom, iznenada su se suočile sa stotinama teško ranjenih vojnika. Često je jedino što su mogle učiniti bilo to da pruže tek malo utjehe vojnicima na samrti.
Alice Ross-King je predana medicinska sestra koja traga za ljubavi. Sestra Elsie Sheppard već je pronašla ljubav svog života, ali taji da je u braku budući da je udanim ženama bilo zabranjeno služenje u australskoj vojnoj medicinskoj službi. Među njima je još i tvrdoglava, ali duhovita sestra Olive Haynes iz Adelaide. Ona je svećenikova kći koja puno toga mora dokazati. A stidljiva sestra Hilda Steele iz Aucklanda ne snalazi se najbolje u radu s ljudima, ali zato je prava stručnjakinja za anesteziju. Ovaj tim predvodi glavna sestra Grace Wilson. Ona je tiha i skromna, a njezino smireno ponašanje odaje veliku unutarnju snagu.
Serija ANZAC Girls snimljena je na temelju dnevnika, pisama, fotografija i povijesnih postignuća brojnih mladih žena koje su svjedočile ratnim užasima te odaje počast stotoj obljetnici Prvog svjetskog rata putem ove jedinstvene i rijetko pričane priče o medicinskim sestrama koje su služile izložene bombama, bojnim otrovima i strašnim bolestima spašavajući živote i krijepeći duh vojnicima.

Izvor: HRT

Žanr: akcija, drama, ratna, povijesna
Kanal: ABC 1
Godina proizvodnje: 2014.
Glumci: Georgia Flood, Antonia Prebble, Laura Brent, Anna McGahan, Caroline Craig, Todd Lasance, Charles Mayer, Dustin Clare, Honey Debelle, Brandon McClelland

IMDb
TVDb
Wikipedia
TVRage

Titlovi

« Zadnja izmjena: 26.11.2014. 13:29:19 mijau »
Želim ostati upamćen kao najveći lopatar

"Ne pitajte što lopata može učiniti za vas, već što vi možete učiniti s lopatom." - Bucko Lopatar

Neznalica jednom, neznalica uvijek... ljemonzo

Offline skalice.united

 • Senior član
 • ****
 • Postova: 1170
Odg: ANZAC Girls
« Odgovor #1 : 17.11.2014. 11:56:47 »
večeras kreće na HTV 1