Razno > Sport

Aerobik - Exercise - Fitness

(1/5) > >>

backuper:


Aerobik

Aerobik je vrsta treninga koja kombinira ritmičke aerobne vježbe s istezanjem i vježbama snage. Cilj aerobika je povećati snagu, elastičnost i kardiovaskularni kapacitet organizma. U načelu se izvodi grupno, uz glazbu i nazočnost instruktora aerobika.

Tečajevi aerobika, koji se najčešće održavaju u teretanama i fitnes centrima, podijeljeni su prema intenzitetu treninga, tako da se polaznici smještaju u različite grupe s obzirom na njihovu tjelesnu spremnost.

Aerobik je, kao način održavanja spremnosti ljudstva, prvo počelo koristiti Ratno zrakoplovstvo SAD-a, a početkom 1980-ih ga je popularizirala glumica Jane Fonda.

Danas postoji i natjecateljski vid aerobika, sportski aerobik, koji koristi zahtjevnu koreografiju, ritmičku i sportsku gimnastiku i gdje natjecatelji, slično umjetničkom klizanju, moraju izvesti određene elemente.

Fitness

Fitness kao pojam uvriježio se u našem jeziku. Najčešće ga koristimo kao sinonim za vježbanje na spravama, te se često čuje: "Idem na fitness 2x tjedno". "Tamo je dobar fitness instruktor". "Znam dobar fitness centar u blizini svoje kuće".

Fitness je puno više od toga ili, bolje rečeno, fitness je pojam za sve što nas čini fit. Označava stanje dobrog tjelesnog i mentalnog zdravlja, dobre tjelesne kondicije nastale kao rezultat redovitog tjelesnog vježbanja i pravilne prehrane.

backuper:
Može li netko preporučiti neki video za početnike. Puno je toga dostupno, samo se ne mogu snaći.
Nezgodno bi mi bilo sad odmah početi nešto žešće, jer u ovo doba godine imam astmu zbog peludi.

backuper:
Debela nacijo, kreće li se itko?

Omar_Little:
Ne mogu ti preporučiti video, ali tata mi je atletski trener pa mogu da ga pitam da mi napiše nekakav trening program, pa ti pošaljem, ako želiš  :)

backuper:
Može, ako ima nešto.  Ali nemam opremu, pa bez upotrebe sprava. Neki aerobik.


Najbolje da nađem neke teme sa ovim videima, i da idem po redu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju