Izdvojeno > Tutorijali za izradu titlova

Promjena kodne tablice

(1/5) > >>

King Eric:
Poštovani korisnici,

U ovim uputama pokazat ću vam kako ćete brzo i jednostavno promijeniti kodnu tablicu titlova. Na sajtu dozvoljavamo isključivo kodnu tablicu ANSI jer je to jedina kodna tablica koju čitaju svi playeri i to bez ikakvih posebnih podešavanja. Ovo se pogotovo odnosi na DVD playere. Postoji bezbroj rješenja, ali ja ću vam pokazati samo jedno. Brzo je i lako.

Prvo trebate provjeriti u kojoj je tablici titl. Jednostavno ga otvorite u Notepadu i idite na File -> Save as...Otvorit će vam se prozor i u dnu će vam pisati.VAŽNO! Ne mijenjajte kodnu tablicu u Notepadu bez prethodnog podešavanja Windowsa jer ćete inače izgubiti neke od dijakritičkih znakova!

Kodnu tablicu mijenjat ćete u programu EditPad Lite. Skinite ga s priloženog linka i instalirajte.

Idite na File -> Open i učitajte titl.Nakon toga idite na Convert i stisnite Text Encoding.U prozoru koji vam se otvori vidjet ćete podatke o kodnoj tablici titla.Sada označite drugu opciju ispod prozora u kojem piše kodna tablica i odaberite Windows 1250: Central European.Stisnite OK na dnu, snimite svoj titl pritiskom na tipkovničku prečicu Ctrl+S i vaš je titl sada u kodnoj tablici ANSI. Cijela procedura promjene kodne tablice trajala je manje od minute.

Napomena
Ovo su bile upute za kodiranje latiničnih titlova. Za kodiranje ćiriličnih titlova u kodnu tablicu ANSI već imamo upute u temi Uputstvo za kodovanje ćiriličkih prevoda u CP1251.

petko:
Alternativno rešenje:


--- Citat: petko - 17.02.2009. 18:09:42 ---Snimanje unicode titla iz običnog notepada kao ansi rešava problem otvaranja u programima koji ne podržavaju unicode ali takođe uništava naše znakove Ć Č i Đ tako da taj postupak treba izbegavati.
Umesto notepada treba upotrebiti npr Word koji će očuvati sva naša slova.
Postupak je sledeći:
- otvorite fajl sa problematičnim titlom
- idite na File/Save As
- pod 'Save as type' odaberite 'Plain text' pa kliknite na 'Save'
- iz liste 'Other encoding' odaberite 'Central european (windows)' i klikite na OK

–>
uživajte
;)

--- Kraj citata ---

Debeloguzi Diktator:
Imam desetke titlova koje nakon nestanka struje i nemogućnosti instaliranja sedmice ne mogu na xp-u promijeniti u ANSI. Oni jesu ANSI, ali ne prikazuju niti jedan naš dijakritički znak. Ovom gore metodom ću se gnjaviti mjesec dana. Ima li neki brži način. Ali ni word mi neće neke promijeniti. Problem ostaje. Niti SW ne pomaže. Hvala.

petko:
Mislim da to ne bi trebalo da bude problem u titlovima, nego u podešavanju sistema i/ili plejera.
 ???

Debeloguzi Diktator:
Bilo koji titl, kad ga otvorim u notepadu makar bio ANSI kodiranje nema kvačica na č, ć, ž, ž je naopaka šestica s crticom.
Sve je podešeno kako bi trebalo biti. Kad stisnem save ili save as stalno izbacuje poruku da neke unicode znakove ne može spremiti i da neće pravilno prikazivati. Živcira me lagano.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju