Registriraj se na forumu, tako imaš više mogućnosti!klik za više informacija

Zašto se registrirati?

Pa za početak možeš sudjelovati u temama na forumu, raspravljati na chatu a i razvijati prijateljstva sa članovima.

Manje reklama!

Kao registrirani korisnik možeš uploadati prijevode koji će onda moderatori i administratori odobriti ili odbaciti uz objašnjenje zašto.

Kao član potrebno je držati se pravila foruma i sajta.

Uvijek se možete predstaviti, iskazati interese il što god se sjetite u ovom dijelu.

BBC The Impressionists: Painting and Revolution

Skok na sezonu: 1


Opis:
Dokumentarna serija predstavlja život i delo najpoznatijih impresionista. Potpuno zasnovana na činjenicama, prikazuje svet u kome su živeli i okolnosti u kojima su stvorili svoja najpoznatija dela.
Pokret nastaje šezdesetih godina 19. veka, kada je Eduard Mane izložio dva remek-dela: „Doručak na travi“ (1863) u Salonu odbijenih i „Olimpiju'“ (1865) u zvaničnom Salonu. Obe slike su izazvale oštru reakciju tadašnjeg građanskog ukusa. Međutim, oko Manea se okupila grupa mladih slikara, koja je u to vreme učila na Akademiji Suis i Ateljeu Gler. U tom krugu nalazili su se gotovo svi budući impresionisti: Mone, Pisaro, Bazil, Renoar,  Dega, Sezan. Pored njih i književnici Emil Zola i Astrik. Grupa je sebe nazvala „Anonimno udruženje slikara, vajara i gravera'“. Posle francusko-pruskog rata, prvi put su kao grupa izlagali 1874. u ateljeu fotografa Feliksa Nadara, na bulevaru Kapucin. Tada je Mone prikazao svoju sliku „Impresija, rađanje sunca“. Kritika je i ovaj put bila oštra. Naziv „impresionizam“ upotrebio je Luis Leroj, kada je za list „Šarivari“ napisao članak o izložbi. Ovaj izraz je upotrebio u podrugljivom smislu, ali se kasnije odomaćio i kod samih slikara. 1877. udruženje izlaže pod novim imenom.


 

TVDb     TVRage


 

Pripremila: LjubicaSP

  • #
  • Naziv
  • Status
  • Airdate
  • Rejting
  •  

Sezona 1

Pomogni u radu sajta!
PayPal
 
 
bytesized seedbox

Kalendar serija
CACHE: on
Prijava / registracija putem društvenih mreža