Autor Tema: Twin Peaks  (Posjeta: 4147 )

0 članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MilanRS

• Direktor za evropske integracije
  • Administrator
  • Izuzetak
  • Spol: Muški
Twin Peaks
« : 22.04.2008. 01:54:00 »
Otvaram temu za ovu kultnu seriju.
Gledao sam je prošle godine na PTPC.

RTS 2, od četvrtka, 1. maja, radnim danima u 1.00h

SAD, 1990.

Dobrodošli u Tvin Piks. To je jedan od onih pitoresknih ruralnih gradića koji svojim izgledom odaje počast američkoj tradiciji. Smešten u dolini, među planinama koje ostavljaju bez daha, Tvin Piks se nalazi blizu granice sa Kanadom. Zadovoljni stanovnici ovog gradića izuzetno su posvećeni svojim porodicama... ili je to samo privid...
Ono što će uznemiriti građane i omogućiti da se otkrije mračnija strana grada u kome žive pohlepni, ljubomorni i devijantni ljudi je golo telo Lore Palmer, najpopularnije srednjoškolke, nađeno na obližnjem jezeru. A kada lokalni policajci pronađu još jednu devojku koja je preživela mučenje, FBI agent Dejl Kuper stiže u grad da bi sproveo istragu. Ovaj mladi čovek ima nepogrešivu intuiciju i mogućnost da shvati svaki motiv, pa na svoj neobičan način počinje da se upoznaje sa stanovnicima. U tome mu pomaže lokalni šerif, Hari S. Truman.
Tokom istrage oni moraju da se bore sa mnogim nerazjašnjenim pitanjima: da li je Lora vodila dvostruki život, da li je znala da je dečko, Bobi Brigs, vara sa udatom ženom, zašto je cenjeni biznismen želeo da postane vlasnik Pekard mlina, zašto je Ketrin Martel tako ljubomorna na Džoslin Pakard, privlačnu udovicu svog brata... Dok sve bolje upoznaju fantazije, ljubavi i opsesije svakog stanovnika Tvin Piksa odgovori na ova pitanja otkriće im tajne. Jedno je sasvim sigurno: svako krije nešto i ništa nije onakvo kakvim se čini.
Dejvid Linč i Mark Frost stoje iza ove kultne serije kao izvršni producenti, autori, scenaristi i režiseri nekih epizoda. Serija 'Tvin Piks' bila je njihov prvi TV projekat.

!O likovima

Kajl Meklahlan kao Dejl Kuper [FBI agent]
Agent Kuper ima neverovatnu sposobnost da shvati svaki ljudski motiv. Njegov staložen temperament i metodičnost kombinovani su sa smislom za neobično. Moglo bi se reći da je, bez obzira na sve, oduševljen Tvin Piksom.

Majkl Ontkin kao Hari S. Truman
Truman je odrastao u Tvin Piksu i radi kao šerif. On je povučen i samodovoljan čovek, koji dobro poznaje stanovnike grada, možda i bolje nego što poznaju sami sebe.

Pajper Lori kao Ketrin Martel
Ketrin Pekard Martel je menadžer u Pekard mlinu i uradiće sve da otme ovo vredno imanje od bratovljeve udovice, Džoslin Pekard. Ona otvoreno prezire svog supruga Pita. Čini se da joj niko ne može nauditi.

Džoan Čen kao Džoslin [Džozi] Pekard
Džozi sada poseduje i vodi Pekard mlin. Upustila u borbu, sa svojom snajom Ketrin, za vlasništvo nad mlinom i kontrolu interesa kompanije. Ona je odlučna ali nikako ne može da se izbori sa neznatnim nipodaštavanjem meštana jer nije rođena u Tvin Piksu.

Mejčen Amik kao Šeli Džonson
Šeli je kelnerica u lokalnom restoranu. Ona pripada onoj vrsti žena koja uvek privlači pogrešne muškarce. Udata je za Lea Džonsona, vozača kamiona, koji je nedavno završio srednju školu. Smrtno ga se plaši.

Dejna Ešbruk kao Bobi Brigs
Bobi je sin veoma ratobornog i strogog oca, srednjoškolac eksplozivnog temperamenta koji ne pravi razliku između hirovitih i ispravnih odluka. Zaljubljen je u Loru Palmer.

Ričard Bejmer kao Bendžamin Horn
Bendžamin je najuspešniji biznismen i čovek od uticaja. On je vlasnik gradskog hotela i velike. Ima velike planove kada je u pitanju njegova ali i budućnost grada.

Lara Flin Bojl kao Dona Hejvord
Dona je najstarija kćerka doktora Hejvorda, srednjoškolka koja je rano naučila kako da vodi računa o drugima, jer je morala da pomaže svojoj majci koja je u invalidskim kolicima. Ona najčešće ne ume da izađe na kraj sa svojim emocijama. Posle smrti najbolje drugarice, Lore Palmer, otkriće da je i dalje zaljubljena u Džejmsa Harlija.

Šerilin Fen kao Odri Horn
Odri je navikla da sve bude po njenom. Iako veruje da su svi ljudi dobri, mnogo više se zabavlja ističući njihove najgore osobine. Prezire svog oca Bendžamina Horna.

Voren Frost kao doktor Vilijam Hejvord
Doktor Hejvord je pomogao da se donesu na svet, ali i da se sahrane skoro svi stanovnici Tvin Piksa. I mladi i stariji smatraju ga dovoljno diskretnim da mogu da mu se povere.

Pegi Lipton kao Norma Dženings
Norma je vlasnica lokalnog restorana, a put do uspeha bio je popločan isključivo predanim radom. Iako joj sreća nije baš naklonjena, ona je ostala jaka. Njen suprug Henk je u zatvoru, a Ed Harli, čovek koga zaista voli, oženjen je drugom.

Džejms Maršal kao Džejms Harli
Džejms je samotnjak, srednjoškolac koji bi uskoro trebalo da maturira. Ima dara za poeziju, ali je i dovoljno hrabar da rizikuje sve da bi saznao istinu o onima koje voli, naročito kada su u pitanju Dona Hejvord i Lora Palmer.

Džek Nansi kao Pit Martel
Pit je ljubazni predsednik Pakard mlina koji se dobro nosi sa svojom dominantnom i moći opsednutom ženom Ketrin. On ima jake razloge zbog kojih često opstruira sve njene ideje.

Kimi Robertson kao Lusi Moran
Lusi je operaterka na telefonskoj centrali u policijskoj stanici i u svakom trenutku zna šta se događa u Tvin Piksu. Potrebno je vreme da bi Lusi objasnila šta zaista misli, ali ništa joj ne promiče. Zaista greše oni koji je potcenjuju.

Rej Vajz kao Liland Palmer
Liland je advokat koji radi isključivo za Bendžamina Horna, što je posao koji donosi mnogo moralnih dilema. On je briljantan u svom poslu, ali njegova nervoza često uzrokuje ekstremno ispoljavanje temperamenta.

Ras Tamblin kao doktor Lorens Džejkobi
Doktor Džejkobi je jedini psihijatar u gradu. Izuzetno je ekscentričan, čak mu se i smisao za humor graniči sa bizarnim. On verovatno zna previše tajni.

Henri Goaz kao zamenik šerifa Endi Brenan
Osnovna karakteristika zamenika Endija je njegova dečja nevinost. Što slučaj postaje ozbiljniji, to je on posvećeniji i predusretljiviji Trumanu i Kuperu.

Majkl Hors kao zamenik šerifa 'Soko' Hil
Hil dobro poznaje situaciju. On je posmatrač i ratnik koji razume sile dobra i zla koje vladaju gradom kakav je Tvin Piks.

Šeril Li kao Medlin Ferguson
Medlin neverovatno liči na svoju ubijenu rođaku Loru Palmer, kojom je tajno opsednuta.

!TRIVIA

- Rad na seriji 'Tvin Piks' treći je zajednički projekat Kajla Meklahlana i Dejvida Linča.

- Dejvid Linč i Mark Frost radili su na filmskoj adaptaciji 'Boginje', biografije Merilin Monro, ali nisu uspeli da otkupe prava za knjigu. Zato su počeli da rade na originalnom scenariju za novu seriju, koji sadrži mnoge elemente iz biografije čuvene glumice. To se naročito odnosi na činjenicu da je Merilin u svom dnevniku, nemalo pre nego što će je pronaći mrtvu, zapisala da će uskoro objaviti svetu istinu o svojoj vezi sa poznatim i uticajnim čovekom.

- U prvoj verziji scenarija, naziv serije trebalo je da bude 'Severozapadni prolaz'. Lik Džozi Pakard [Džoan Čen] nosio je ima Đovana 'Džo' Paskvalini Pakard i trebalo je da je tumači Izabela Roselini, koja je to vreme bila u vezi sa Dejvidom Linčom.

- Fotografija Lore Palmer je zaista maturska fotografija glumice Šeril Li.

- Kajl Meklahlan je odbio da se u toku radnje razvije romansa Dejla Kupera sa Odri Horn [Šerilin Fen], smatrajući da je neprikladno da ozbiljan FBI agent bude u ljubavnoj vezi sa maloletnom devojkom.

- Eminentni američki TV vodič proglasio je 'Tvin Piks' jednom od 25 kultnih serija u istoriji televizije.

- Nemačka televizija RTL prekinula je emitovanje serije nakon 20 epizoda zbog lošeg rejtinga jer je predstavnik za štampu suparničke televizije SAT 1 objavio publici identitet Lorinog ubice pre nego što je emitovana prva epizoda.
2011/12: 30 Rock :: Awake :: Bent :: Fringe :: House MD :: Once Upon a Time :: Sherlock :: The Mentalist :: Touch :: Two and a Half Men

Nadoknada: Wire Y3 :: White Collar Y3

Offline EROS

• Prevoditelj
  • Heroj član
    • PFC
Odg: Twin Peaks
« Odgovor #1 : 22.04.2008. 14:21:15 »
David Lynch rules !!! Režiser - genije!!!  8) 8) 8) 8) 8)

Žao mi je što u poslednje vreme uglavnom producira filmove, a manje režira, ali vec nas je debelo zadužio:
Blue Velvet, Lost Highway, The Alphabet, Mulholland Dr (uz The Shawshank Redemption, najbolja triler-drama
koju sam dosad gledao) i naravno nikad prevazidjeni Twin Peaks!!! 8) 8) 8) 8) 8)

Moj Milane, jabuko sa grane, svaka cast za temu!!!  :) :) :) :) :)
Bog na nebu, na zemlji Dule!

Offline Noblica

• VERONICA MARS GURU
  • Prevoditelj extra
  • Heroj član
  • Spol: Ženski
« Odgovor #2 : 24.03.2009. 00:16:25 »
 ti_si_Bog ti_si_Bog

Spoiler for Hiden:

Offline Goblin

• Prevoditelj
  • Član
  • GOBLIN_RULES
« Odgovor #3 : 24.03.2009. 00:21:17 »
How's Annie?...How's Annie?...How's Annie?...How's Annie?...How's Annie?...How's Annie?
Ništa nije sveto,
sve je bruto i neto,
sve je zabava...

Offline Noblica

• VERONICA MARS GURU
  • Prevoditelj extra
  • Heroj član
« Odgovor #4 : 24.03.2009. 00:22:49 »
Zaboravio si ludački smeh. ;D

Spoiler for Hiden:
Prvi put gledala kad sam bila mala, nocni program Boja Noci TVNS
Zadnji put prosle godine na RTS-u......i posle svih godina moj strah od BOB-a je ostao isti.......dzaba sve, i prica o njegovom otkricu ( radnik na setu, ciji se lik slucajno, pri namestanju Lorine sobe pojavio u ogledalu pri cemo je prepao i g. Lincha, koji je onda odlucio da on bude BOB) ne moze da zameni osecaj jeze koji covek u meni izaziva... Rest In Peace dragi Frank, ali i dalje si scary.
Mislim, bojala sam se da mi ne puzi iza fotelje, da ne govorimo o fazi straha od ogledala.
Meni licno je pored naravno najcoool agenta svih vremena Coopera, najbolji lik bio Albert Rosenfeld. Koje on urnebesno smesne  replike ima.....recimo..
"You listen to me. While I will admit to a certain cynicism, the fact is that I am a nay-sayer and hatchet man in the fight against violence. I pride myself in taking a punch and I'll gladly take another, because I choose to live my life in the company of Gandhi and King. My concerns are global. I reject absolutely revenge, aggression, and retaliation. The foundation of such a method…is love. I love you, Sheriff Truman."  clapp
Ja se recimo secam originalnog prevoda iz 1991 da je Log Lady bila Gospodja Klada....a  na RTS-u su preveli Gospodja sa cepanicom. ;D ;D
« Zadnja izmjena: 24.03.2009. 00:29:29 Loki »

Offline EROS

• Prevoditelj
  • Heroj član
    • PFC
« Odgovor #5 : 24.03.2009. 00:30:35 »
A ja ne mogu da nažalim Kajla! Sa Tvin Piksa i Seks i Grad, spao na Domacice!  >:( :(
Bog na nebu, na zemlji Dule!

Offline Noblica

• VERONICA MARS GURU
  • Prevoditelj extra
  • Heroj član
« Odgovor #6 : 24.03.2009. 00:51:37 »
David Lynch describes how the character of BOB got introduced to the show. ;)

Offline Noblica

• VERONICA MARS GURU
  • Prevoditelj extra
  • Heroj član
« Odgovor #7 : 24.03.2009. 23:48:16 »
Cooper. You remind me today of a small Mexican Chihuahua! ;D ;D ;D

Offline Ziledin

• Pretender
  • PO moderator
  • Heroj član
  • Denny Crane!
    • Burek :: Forum ::
« Odgovor #8 : 21.06.2009. 11:05:53 »
Kajl Meklahlan ponovo agent Kuper

Glumac Kajl Meklahlan najavio je da bi se mogao vratiti jednoj od svojih najpoznatijih uloga, onoj specijalnog agenta FBI-a Dejla Kupera iz kultne serije „Twin Peaks”. Kajl namerava da pokrene „Twin Peaks” na internetu, kao petominutne „webizode” u kojima bi pio kafu, jeo pitu od jabuka i pričao u diktafon važne misli Dejla Kupera.

Izvor: Blic

clapp

Offline Šćepo

• Administrator
  • Prevoditelj
  • Heroj član
  • Eeee, kakva si ti džukela!
    • MONK-USA NETWORK
« Odgovor #9 : 08.10.2009. 22:46:35 »
Je li ova serija ukinuta ili završena?

"No matter where I go, the island is my home!"

Offline zkarlov

• Volim domaću slaninu...
  • Administrator
  • Izuzetak
« Odgovor #10 : 08.10.2009. 22:57:55 »
 rofl rofl rofl  smileyNO1

Šćepo legendo.

"Glasajte za mene, jer vama će biti isto, a meni bolje"

Offline MilanRS

• Administrator
  • Izuzetak
« Odgovor #11 : 08.10.2009. 23:19:56 »

U svakom slučaju ti je ne preporučujem da gledaš. Ima premalo akcije i nimalo Brusa Vilisa.
2011/12: 30 Rock :: Awake :: Bent :: Fringe :: House MD :: Once Upon a Time :: Sherlock :: The Mentalist :: Touch :: Two and a Half Men

Offline zkarlov

• Volim domaću slaninu...
  • Administrator
  • Izuzetak
« Odgovor #12 : 08.10.2009. 23:23:37 »
Hehehehehehe, bingo.

"Glasajte za mene, jer vama će biti isto, a meni bolje"

Offline Šćepo

• Administrator
  • Prevoditelj
  • Heroj član
    • MONK-USA NETWORK
« Odgovor #13 : 09.10.2009. 01:13:59 »

U svakom slučaju ti je ne preporučujem da gledaš. Ima premalo akcije i nimalo Brusa Vilisa.
Na tvoju zalost odgledacu je.

Offline MilanRS

• Administrator
  • Izuzetak
« Odgovor #14 : 09.10.2009. 01:17:42 »
Uh što mi je velika žalost...
Nego ne vjerujem da ćeš izdržati. Ako budeš gledao u večernjim satima, zaspaćeš, zagarantovano.

Offline Veleno

• We are many
  • PO moderator
  • Heroj član
  • Shine on you crazy diamond
    • NCIS Fan Site
« Odgovor #15 : 09.10.2009. 16:55:56 »
Možda se budeš i sova bojao...

There's someone in my head, and it's NOT me!

Offline Peter_Petrelli

• Prevoditelj
  • Senior član
« Odgovor #16 : 09.10.2009. 20:13:01 »

Na tvoju zalost odgledacu je.

Tako je Šćepo! U inat Milanu pogledaj  rofl
Mada ćeš kasnije sigurno ići stravu salijevati  scream

Offline MilanRS

• Administrator
  • Izuzetak
Re: Twin Peaks
« Odgovor #17 : 06.11.2009. 14:07:16 »
I, Šćepo, dokle si stigao? Kakvi su utisci?
Je li već stigao Fox Mulder?
:)

Offline Khevenhiler

• Prevoditelj extra
  • Senior član
« Odgovor #18 : 07.11.2009. 20:20:37 »
Pošto sam i ja u zadnjih mesec dana ponovo odgledao 'Tvin Piks', ovom prilikom izjavljujem da je Molder običan cmizdravko prema Dejlu Kuperu.
A i Kuperova Dajen je bolja riba od Skali.
Šta se desilo sa sličicom?

Offline Šćepo

• Administrator
  • Prevoditelj
  • Heroj član
    • MONK-USA NETWORK
« Odgovor #19 : 07.11.2009. 21:53:50 »
I, Šćepo, dokle si stigao? Kakvi su utisci?
Je li već stigao Fox Mulder?
:)
Nisam ni počeo da gledam. Uskoro ću.