Registriraj se na forumu, tako imaš više mogućnosti!klik za više informacija

Zašto se registrirati?

Pa za početak možeš sudjelovati u temama na forumu, raspravljati na chatu a i razvijati prijateljstva sa članovima.

Manje reklama!

Kao registrirani korisnik možeš uploadati prijevode koji će onda moderatori i administratori odobriti ili odbaciti uz objašnjenje zašto.

Kao član potrebno je držati se pravila foruma i sajta.

Uvijek se možete predstaviti, iskazati interese il što god se sjetite u ovom dijelu.

BBC Ceramics A Fragile History

Skok na sezonu: 1

 

Opis:
Trodelna dokumentarna serija o istoriji grnčarstva u Velikoj Britaniji.
Istorija porecelana je više nego zanimljiva. Prvi porcelan je nastao slučajno u Kini, prilikom pečenja grnčarije, još u 16. veku pre naše ere, u vreme vladavine dinastije Šang.
Naziv porcelan prvi je upotrebio mletački trgovac i istraživač Marko Polo u svojim memoarima iz 1298. godine. Bio je zadivljen lepotom kineskog posuđa, čija ga je finoća i providna belina podsetila na ljušturu školjke koja je u Italiji poznata pod nazivom porceleta (porcelletta). Na engleskom govornom području, porcelan se i danas naziva „china”.
Prve komade porcelana u Evropu je doneo Vasko da Gama u 15. veku. Retke i skupe primerke tada su mogli da priušte jedino pripadnici bogatih kraljevskih kuća. Jedan od najvećih ljubitelja porcelana bio je francuski kralj Luj XIV.
Tek kada su i na evropskom tlu pronađene naslage kaolina, fine gline koja je osnovni sastojak porcelana, počela je proizvodnja i na Starom kontinentu. Saksonski knez Avgust Silni, želeći da napravi zlato, zatočio je mladog alhemičara Johana Fridriha Betgera u svoj zamak Albrehtzburg. Tragajući za formulom za pravljenje zlata, Betger je 1708. godine pronašao kaolin – sastojak potreban za savršeni beli porcelan, zamenu za uvoz iz Kine. Umesto žutog, dobijeno je belo zlato, kako neki i danas nazivaju plemeniti, ručno rađeni porcelan.
Prva fabrika porcelana osnovana je 1784. godine u Sevru.
Prve engleske fabrike porcelana izdvajaju se po specifičnom načinu proizvodnje porcelana, takozvanom „fine bone china”. Uobičajenim sastojcima za proizvodnju porcelana dodaje se i koštani pepeo, dobijen spaljivanjem životinjskih kostiju. Pored vrhunskog kvaliteta, engleski proizvoðači porcelana vode računa i o besprekornom dizajnu i lepoti predmeta koji izlaze iz njihovih radionica.
Da se iz dobrog posuđa slađe jede,  tvrde i mnogi svetski kuvari. Ukusna i maštovito aranžirana hrana ne može bez tanjira, činija i šolja, čiji dizajn prati savršenstvo ukusa. Upravo iz tog razloga u radionicama fabrika u Stouku na Trentu nastaje i porcelan koji su dizajnirali nadaleko čuveni kuvari Džejmi Oliver i Gordon Remzi. Iskusne domaćice rado se opredeljuju za elegantno posuđe koje je za fabriku „Royal Doulton” osmislio Gordon Remzi, dok mladi na svojim zabavama sa uživanjem koriste šolje sa šaljivim porukama i jednostavne činije iz fabrike „Royal Worcester”, dela poznatog majstora kuhinje Džejmija Olivera.

 

 

IMDb     TVD     TVRage


 

Pripremila: LjubicaSP

  • #
  • Naziv
  • Status
  • Airdate
  • Rejting
  •  

Sezona 1

Pomogni u radu sajta!
PayPal
 
 
bytesized seedbox

Kalendar serija
CACHE: off
Prijava / registracija putem društvenih mreža